SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İki Malatyalı da Yarışacak

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:20:26
İki Malatyalı da Yarışacak
A- A+ PAYLAŞ

Bu yıl 26.’sı gerçekleştirilecek olan Uluslararası Ankara Film Festivalinin Ulusal Uzun Metraj kategorisinde yarışacak filmler açıklandı. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Kategorisi’nde yarışacak filmler arasında Malatyalı iki yönetmen Aydın Sayman ve Hüseyin Karabey’in filmleri de yer alıyor. 

Bu sene 23 Nisan -03 Mayıs 2015 tarihleri arasında 26. kez Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak olan Ankara Uluslararası Film Festivali’nin ulusal uzun film kategorisinde yarışacak filmler Prof. Dr. Oğuz Onaran, Prof. Dr. Seçil Büker, Öğretim Görevlisi Dr. Ali Karadoğan’dan oluşan ön jürinin seçimleri ile belirlendi.  Yarışacak filmler arasında Malatyalı Yönetmenler Aydın Sayman’ın ‘İçimdeki İnsan’ filmi ile Hüseyin Karabey’in,  Arjantin’de düzenlenen Mar Del Plata Film Festivali’nde, ‘En İyi Film’ ödülü de dahil olmak üzere 3 dalda ödül kazanan ‘Sesime Gel- Were Dengê Min’ adlı filmleri de yer alıyor. 

Aydın Sayman’ın yönettiği ‘İçimdeki İnsan’ adlı film, geçtiğimiz Kasım ayında 5’incisi gerçekleştirilen Malatya Uluslararası Film Festivali’nde yarışmış ve SİYAD Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştü. 

Bir diğer Malatyalı Yönetmen Hüseyin Karabey’in filmi ‘Sesime Gel- Were Dengê Min’ Malatya Film Festivali’nde yarışmak üzere başvurmuş ancak ön elemede filmin jüri tarafından yarışmaya layık görülmediği ortaya çıkmıştı. 

Sayman “Malatya ilgi göstermedi’ demişti

Malatyalı film yönetmeni Aydın Sayman, Ankara Uluslararası Film Festivali’nde de yarışacak olan ‘İçimdeki İnsan’ adlı filminin Malatya Uluslararası Film Festivali’ndeki gösterimi sırasında filmi Malatya’da çekmek için çaba harcadığını, ancak Malatya’nın gereken ilgiyi göstermemesi nedeniyle, filmi Afyon’da çektiğini söylemişti. 

Aydın Sayman Kimdir?  

Aydın Sayman 1953 yılında Malatya doğdu. Malatya'nın yerlisi eskilerin "Doktor Fikret" diye tanıdığı, merhum Dr. Fikret Sayman'ın oğlu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye/İşletme Bölümü'nü bitirdi. İstanbul Sinematek Derneği'nde editör yardımcısı olarak çalıştı. Milliyet Sanat Dergisi'nde sinema eleştirileri yazdı. Gerçek Sinema dergisinin kuruculuğunu yaptı, sinema yazıları yazdı. 7. Sanat, Gösteri, Edebiyat 81 gibi dergilerde yazmaya devam etti. Atıf Yılmaz, Şerif Gören, Zeki Ökten,  gibi yönetmenlerin yanında reji asistanı olarak sinema endüstrisine geçti. Bir süre reklam filmi yönetmenliği yaptı. 100 civarında reklam ve tanıtım filmi, müzik klibi üretti. Ajans Ada, Filma ve Aksiyon Yapımda Reklam Film Yönetmenliği yaptı. DE Yapımcılık firmasıyla film ve belgesel yapımcılığı yapıyor.

Uluslararası birçok ödül aldı ama Malatya’da yarışmaya layık görülmedi

Uluslararası Ankara Film Festivali’nde yarışacak olan bir başka Malatyalı Yönetmen Hüseyin Karabey’in ‘Sesime Gel’ adlı filmi, Malatya Uluslararası Film Festivali’ne başvurmuş ancak ön elemede filmin jüri tarafından yarışmaya layık görülmediği ortaya çıkmıştı.

Were Dengê Min – Sesime Gel dünya prömiyerini Berlinale 2014'de yapmıştı. Türkiye prömiyerini 33. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gerçekleştiren film ana yarışmadan 3 ödülle ayrılmıştı. (En İyi Film Seyirci Ödülü, En İyi Müzik, Cineeuropa.org Ödülü ). Yine Rotterdam Türk Filmleri Festivali'nden 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' ödülünü alan Karabey, Milano Film Festivali'nde 'En iyi Film – Seyirci' ödülü almıştı. Mar Del Plata Uluslararası Film Festivali'nde büyük ödül olan En İyi Film Ödülü'nü de alarak Güney Amerika'nın Oscar'ını Türkiye'ye getiren Were Dengê Min – Sesime Gel, şu ana kadar 15 uluslararası ödül aldı. 

Aydın Sayman ve Hüseyin Karabey’in filmlerinin de yer aldığı Ankara Uluslararası Film Festivali’nde yarışmalı bölüm için finale kalan bu 9 film,  yönetmen Onur Ünlü’nün başkanlığında, Demet Evgar, Çiçek Kahraman, Emrah Serbes, Serkan Keskin’in de yer aldığı seçici kurul tarafından değerlendirilmeye alınacak. Yarışmaya başvuran filmler En İyi Film, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülleri dahil olmak üzere 18 ayrı ödül kategorisi için yarışacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız