SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İki Malatyalı'nın Buluşması

A- A+ PAYLAŞ

Atatürk'ün Malatya'ya geliş yıldönümü dolayısıyla 13 Şubat'ta düzenlenecek panelin konuşmacısı iki Malatyalı bilim adamı; Fransa'nın Rauen Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cafer Özkul ve TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı Prof.Dr. Cemil Çelik.. Panel afişleri de (yanda) kente asıldı.

"Eğitim ve Bilimin Kalkınmadaki Yeri: Fransa ve Avrupa Örneği. Türkiye Hangi Konumda?” konulu panelle ilgili olarak Belediye'den yayınlanan basın bülteni şöyle:

"Malatya Belediyesi 2008 yılı kültürel etkinlikler çerçevesinde, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya’ya gelişinin 77. yıldönümü dolayısıyla 13 Şubat 2008 tarihinde bir panel düzenleyecek.

Konuyla ilgili olarak Belediye Basın Yayın Müdürlüğü tarafından verilen bilgilere göre, 13 Şubat Çarşamba günü “Eğitim ve Bilimin Kalkınmadaki Yeri: Fransa ve Avrupa Örneği. Türkiye Hangi Konumda?” konulu bir panel düzenlenecek.

Belediye Konferans Salonu’nda saat 14.00’de düzenlenecek olan Panel’e konuşmacı olarak, Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cafer Özkul ve TÜBİTAK Bilim İnsanını Destekleme Dairesi Başkanı Prof.Dr. Cemil Çelik’in katılacağı ve bütün vatandaşların davetli olduğu belirtildi.

Panele konuşmacı olarak katılacak olan Prof.Dr. Cafer Özkul ile Prof.Dr. Cemil Çelik dünya çapında iki önemli bilim adamı ve ikisi de Malatyalı.

Prof.Dr. Cafer Özkul şu anda Fransa’da Rouen Üniversitesi’nin Rektörlüğünü yaparken, Prof.Dr. Cemil Çelik ise TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı görevini yürütüyor.

Birisi Türkiye’de, bir diğeri de Fransa’da Malatya’nın gururu olan hemşerilerimizin özgeçmişleri şöyle:

* PROF.DR. CAFER ÖZKUL
1 Mart 1951 yılında Malatya - Hekimhan- Kocaözü kasabasında dünyaya geldi. İlköğrenimine Kocaözü kasabasında başlayıp Malatya’da bitirdi. Orta ve lise öğrenimini 1963 senesinde Devlet Parasız yatılı sınavını kazanarak Gaziantep Lisesinde yaptı.1969-1970 öğretim yılı Liseler arası bilgi yarışmasında 3 arkadaşı ile birlikte birinci oldu.

Etibank burslu örgencisi olarak 1970 yılında Fransa’ya gitti. Besançon’da bir yıl dil eğitimi gördü. Paris’te Elektrik Mühendisliği okulunda Yüksek öğrenimini tamamlayıp Haziran 1976’da Elektrik Mühendisi oldu. 1980 yılında Fizik doktorasını bitirip fizik doktoru oldu. 1988’de Doçent unvanını aldı. Aynı yıl Ankara’da YÖK sınavlarına girip Türkiye’de de aynı unvanı aldı. 1991 yılında Profesör oldu ve uluslararası alanda tanınmış CNRS araştırma laboratuarına bağlı Rouen Üniversitesinde Optik Fizik laboratuarını kurdu. CNET adlı araştırma merkezinin Optik Fizik danışmanı seçildi.

1997’de birinci sınıf profesörlüğe yükseldi. 2005’de Profesör ( Classe exceptionnel) Türkiye’deki karşılığı Ordinaryüs Profesör oldu.

Optik Fizik Bilimsel araştırmaları dalında (Lazer ve Hologram, 135 bilimsel yayını var) yaptığı araştırmalarla uluslararası birçok kongreye katıldı.

* PROF.DR. CEMİL ÇELİK..
1953 Malatya doğumlu olan Prof. Dr. Cemil Çelik; Turan Emeksiz Lisesinden Mezun oldu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesini 1976 yılında bitirdi.

1986 yılında Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atandı. 1989 yılında Üniversite doçenti olan Çelik, 1992-1993 yıllarında Birleşmiş Milletler bursiyeri olarak Hindistan, Yeni Delhi’de bulunan “Uluslararası Genetik Mühendisliği ve Moleküler Biyoloji Merkezinde” araştırmacı olarak çalıştı. Ayrıca, NATO ve diğer bazı uluslararası kuruluşların desteği ile birçok uluslararası kuruluşta araştırmacı, konuşmacı ve katılımcı olarak bulundu.

1996 yılında Üniversite Profesörü olan Çelik; 1997 yılında bu Üniversite bünyesinde Engelli Çocuklar Merkezini kurdu ve 6 yıl bu Merkezin yöneticiliğini yaptı.

1999-2004 yılları arasında OMÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalının Başkalığını da yapan Çelik; onlarca yüksek lisans, doktora ve tıpta biyokimya uzmanının yetişmesinde danışmanlık yaptı.

1996-2000 yılları arasında Samsun Aydınlar Ocağı Genel Başkanlığı da yapan Çelik, 2004 yılında Üniversiteden naklen ayrıldı ve Adli Tıp Kurumuna geçti. Aynı zamanda TÜBİTAK Başkan danışmanı oldu. 2005 yılından bu yana TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Birçok uluslararası bilimsel organizasyonun Türkiye temsilcisi olarak görev yapan Çelik, TÜBİTAK-Hüsamettin Tuğaç Vakfının başkanlığı dışında daha birçok Kamu yararına çalışan dernek ve meslek kuruluşunun üyesi ya da yönetim kurulu üyesidir.

Uzmanlık alanı; Klinik biyokimya araştırmaları, parazit biyokimyası, öğrenme güçlüğü olan çocuklarla ilgili biyokimyasal ve sosyal araştırmalar, Türkiye’ de biyokimya eğitim ve öğretiminin sorunları, bilimin sosyalleştirilmesi, çocukların bilime teşvik edilmesi ve bilim ve teknoloji yönetimi konularını kapsamaktadır. 60’ın üzerinde araştırma makalesi olan Çelik’in yaptığı bilimsel araştırmalara 100’e yakın uluslararası yayında atıfta bulunulmuştur.

Evli ve 2 çocuk babasıdır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız