SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İkinci 500'de 2 Şirket

A- A+ PAYLAŞ

İstanbul Sanayi Odası İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporunu açıkladı. İSO'nun açıkladığı rapora göre Türkiye'deki 81 ilden 40 ilin, listede tek bir şirketi dahi yok. Malatya'dan Anateks Tekstil Şirketi 400'üncü, Malatya İplik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise 481'inci sırada yeraldı.

İstanbul 203 şirket ile başı çekerken, İzmir 48 şirketi ile ikinci sırada, Bursa ise 33 şirketi ile üçüncü sırada yerini aldı. İSO 500'de temsil edilen 40 ilden 14 il tek bir şirket tarafından temsil edilirken 5 ilde 2 şirket tarafından temsil edildi.

Üzerinde durulması gereken, Malatya, Kahramanmaraş ve Gaziantep şehirlerinin doğusundan sadece 2 ilden birer tesisin ikinci 500 listesinde yer alabilmesidir. Bunlar da 225'inci sırada yer alan Ufuk Boru Sanayi, ile 361'inci sırada yer alan Kars Çimento ve 162 sırada bulunan Adıyaman merkezli Güçlü Dokuma ve Tekstil... Yine Erzurum, Afyon, Diyarbakır gibi ekonomileri görece gelişkin illerden dahi tek bir şirketin listede yer almaması dikkat çekici.

Anadolu'nun 5 büyüğünde 58 şirket

Anadolu'nun 5 büyüklerinden Kayseri'de 14, Gaziantepantep'te 21, Adana'da 12, Denizli'de 13 ve Kahramanmaraş'ta da 8 sanayi kuruluşu var. Anadolu'nun 5 büyüğündeki sanayi kuruluşu toplamı 58'den ibaret.

Anadolu'dan ikinci 500 büyükler listesine giren kuruluşlar, ekonomik ölçeği küçük kuruluşlar. Anadolu şehirlerinden 500 büyük listesine giren ilk büyük sanayi kuruluşu 1'inci sıradan Samsun'dan giren Samsun Us Sanayi oldu. Yine Gaziantepten 2'inci sıradan giren Selçuk İplik İlk 500 listesinden gerileyerek ikinci 500 listesine girdi.

176 sıra atlayıp birinci oldu

İSO İkinci 500 listesinde 176 sıra birden atlayarak birinci sıraya yerleşen Samsunlu Ulusoy Un, 25 Şubat 1969'da kurulmuş. Firmanın Genel Müdürü ve aynı zamanda ikinci kuşak temsilcisi olan Günhan Ulusoy daha önce İSO Birinci 500 listesine girdiklerini hatırlatarak orta vadede gıda işleme ve ambalajlama yatırımı yapmayı planladıklarını belirtti.

Hangi ilin kaç şirketi ikinci 500’de

Ankara 27 (4'ü kamu), Aydın 3, Adana 12, Adıyaman 1, Antakya 2, Adapazarı 1, Antalya 5, Balıkesir 6, Bolu 2, Bursa 33, Çanakkale 1, Denizli 13, Düzce 1, Elazığ 2, Eskişehir 4, Edirne 2, Giresun 1, Gaziantep 21, İzmir 48, İstanbul 203, Kahramanmaraş 8, Kocaeli 24, Karabük 1, Kayseri 14, Konya 13, Karaman 2, Kars 1, Kütahya 1, Kırklareli 1, Malatya 2, Manisa 7, Mersin 7, Niğde 1, Ordu 1, Samsun 8, Şanlıurfa 1, Trabzon 4, Tekirdağ 6, Uşak 1, Yozgat 1, Zonguldak 2,

Listede şirketi olmayan iller:

Madalyonun bir de öte yüzü var. Hiç şirket çıkaramayan 40 il bulunuyor. ÖSS, SBS gibi sınav sonuçlarında olduğu gibi sanayi de bu iller aynı kaderi paylaşıyor. İkinci devler liginde bu illeri temsil eden tek bir şirket dahi yok. Söz konusu 40 ilin ezici çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde. Yine Orta Anadolu illeri, Afyon, Isparta, Amasya'nın yanı sıra Karadeniz'den Sinop Rize de benzer kaderi yaşıyor. İşte o iller:

Ardahan, Aksaray,Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Artvin, Bilecik, Batman, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Isparta, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yalova...

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız