SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İkinci Arslantepe mi?

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:44:27
İkinci Arslantepe mi?
A- A+ PAYLAŞ

Yazıhan ilçesine bağlı Mısırdere Köyü’nün merkezinde bulunan ve köy halkının ‘Kale’ olarak adlandırdığı höyük biçimli 3 katmanlı tepenin, Orduzu beldesindeki tarihi Arslantepe Höyüğü’nün bir benzeri olarak arkeolojik yerleşim alanı olabileceği belirtiliyor. 

Mısırdere Köyü Muhtarı Abdulhamit İlhan, höyük görünümlü katmanlı tepenin definecilerin tehdidi altında bulunduğunu belirterek Malatya Kültür ve Turizm il Müdürlüğü ve Malatya Müze Müdürlüğü yetkililerine bölgenin arkeolojik açıdan incelenmesi ve gerekiyorsa korunma altına alınmasını istedi. 

İlhan; "Jandarmadaki Kayıtlara Göre Sit Alanı"

Ansiklopedik bilgilere göre, çok eski bir yerleşme yerinin zamanla toprakla örtülüp tepe biçimine gelmiş hali höyük olarak adlandırılıyor. Höyükler genelde üst üste gelmiş çok evreli yerleşim yeri birikimleridir. 1-40 metre yükseklikte ve 1000-1500 metre genişlikte olurlar. 

Mısırdere Köyü’nün merkezinde bulunan ve köy halkının ‘Kale’ olarak andığı höyük görünümlü tepe de dış görünüş itibariyle 3 katmandan oluşuyor. Köy muhtarının anlatımına göre tepe Jandarma kayıtlarında ‘Sit alanı’ olarak kayıtlanmış. 

Mısırdere Köyü Muhtarı Abdulhamit İlhan, “Köyümüzün tarihi kayıtlara geçen yaklaşık 500 yıllık bir tarihi var. Köyümüzde Kale olarak andığımız höyük görünümlü tepeye dair köyümüzün yaşlılarından edindiğimiz bilgiye göre, burası yığma bir tepe ve tarih öncesine dayanan bir geçmişi olduğu sanılıyor. Bizim büyüklerimiz ve büyüklerimizin de kendilerinden önceki kuşaktan bugüne aktarılan bilgilere göre bu tepenin değişik katmanlarında odalar ve tüneller bulunuyor. Büyüklerimiz buranın bir yaşam merkezi olduğuna dair güçlü kanıtlar olduğunu söylüyordu. Hatta daha önceden ev falan yapmak için temel kazıldığında çatal kaşık gibi mutfak aletlerinin ve küplerin çıktığını anlatırlardı” diyor. 

"Definecilerin Kıskacında"

Mısırdere Köyü Muhtarı Abdulhamit İlhan, Mısırdere bölgesinin tarihi bir yerleşim alanı olduğuna dikkat çekiyor ve bölgenin arkeolojik ve tarihsel anlamda incelemeye muhtaç olduğunu söylüyor. Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkililerinin ‘Kale’ olarak anılan çok katmanlı tepeyi incelemesi gerektiğine vurgu yapan İlhan bir tehlikeye de dikkat çekiyor: “Kale, bazı rivayetlere göre içinde define ve değerli tarihi, arkeolojik eşyaları da barındırıyor. Bu yüzden yıllardır definecilerin uğrak merkezi haline geldi. Tepe, definecilerin tehdidi altında. Biz definecileri gördüğümüzde jandarmaya haber veriyoruz. Jandarma her defasında bu definecileri kovuyor ya da gözaltına alıyor ama defineciler tepeyi delik-deşik etmekten vazgeçmiyor. Bu durumda devletin ilgili makamlarının burada inceleme yaparak gerekiyorsa koruma altına alması bir zorunluluktur” şeklinde konuşuyor. 

Mısırdere’de bir başka sit alanının Kale tepesinin 200 metre ilerisindeki Taş Harman mevkiindeki tarihi kalıntılar olduğunu belirten Muhtar İlhan, “Bölgedeki yasa dışı kazıların önlenmesi için devlet makamları bir an önce devreye girmelidir” diyor. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız