SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İkinci Bir Örneği Yok', Doğrudur!

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:57:33
'İkinci Bir Örneği Yok', Doğrudur!
A- A+ PAYLAŞ

Rutin belediye hizmetlerini ‘Türkiye’de ilk defa’ ya da ‘Türkiye’de örneği yok’ şeklinde lanse etmeyi alışkanlık haline getiren Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, alışkanlığını bir kez daha tekrarladı ve bugünkü Battalgazi Belediye Meclisi toplantısında, itinalı bir gizlilikle yapılan temizlik ihalesi için ‘Türkiye’de örneği yok’ dedi.

Bir belediye şirketi olan Esenlik Ltd. Şti. yerine, 2009 yılındaki Malatya Belediyesi’nin temizlik ihalesine teklif vermek isterken, ‘Esenlik işçilerine silah teşhir ettiği’ iddiasıyla gündeme gelen Akmercanlar Ltd.Şti.’ye verilen temizlik ihalesinin hazırlık, uygulama ve sonuçlandırma sürecinde ihaleye ilişkin  bir bilgi kırıntısını bile kamuoyu ve meclis üyeleri ile paylaşmayan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, her şey bittikten sonra, medyadaki haberlerin de yarattığı baskı ile bugün ihalenin 5 ay için yapıldığını, bedelinin ise 4 milyon 700 bin TL olduğunu açıkladı.

Herşey bittikten sonra meclis üyelerine  ‘lütfen’ bilgi verdi

24 yıl aradan sonra ilk kez Malatya dışında bir firmanın kazandığı ihale öncesi kamuoyuna tek bir kelime açıklama yapmayan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, iş bittikten sonra  yapılan Battalgazi Belediye Meclis toplantısında ihaleye ilişkin birkaç cümlelik bilgilendirme yaptı.

“Türkiye’de örneği yok”

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, açıklamasında ihaleyi kazanan Akmercanlar Limited Şirketi’nin ismini telaffuz etmedi. İhalenin 5 aylık bir süreyi kapsadığını ve bedelinin de 4 milyon 700 bin TL olduğunu söyleyen Gürkan, “102 mahalle ve gündüz nüfusu 450 bin olan bir belediyenin temizlik ihalesi. Bunun Türkiye literatüründe ikinci bir örneği yoktur” diyerek ihaleye övgü dizmeyi de ihmal etmedi. Malatya kamuoyunu yakından ilgilendiren bu ihaleyle ilgili gerek hazırlık aşaması gerekse ihalenin gerçekleştirilmesi sırasında kamuoyunu bilgilendirme gereği duymayan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 4784 Sayılı İhale Yasası’nın (Doğrusu 4734 Sayılı Yasa) 21. Maddesi'nin (b) bendine göre ihaleyi pazarlık ve davet usulü yaptıklarını belirterek, bütün bu açıklamaları ‘bilgilendirme ve yanlış anlaşılmaları önleme!’ adına yaptığını belirtti.

Gürkan, ayrıca “Bu ihaleye ilgili belediye firmaları da davet edilmiştir” dedi.

Gürkan’nın belediyenin temizlik ve asfalt çalışmalarına ilişkin kısa bilgilendirmesinin ardından meclisin gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Gündemin ilk 4 sırasında bulunan imar ve imar harçları ile ilgili konular komisyonlara havale edilirken, Mayıs ayındaki meclis toplantısında belirlenen kısmi zamanlı çalışacak sözleşmeli personel ücretinin, Maliye Bakanlığınca belirlenen ücret oranına göre belirlenmesi konusu görüşüldü. Söz konusu karar, resmi bir mevzuat olduğu gerekçesiyle oylanmadı.

Gündemin son maddesinde ise Eğitim -Kültür -Gençlik ve Spor komisyonunun ikiye ayrılması kararlaştırıldı. Bu karardan sonra Gençlik ve Spor Komisyonuna Ela Erkoç, Görkem Dağdelen, Zafer Kırçuval, Ramazan Özcan ve Cumhur Şahaplıoğlu seçildiler.

Battalgazi Belediye Meclisi,  üye Metin Mandal’ın önerisi üzerine her ayın ilk Çarşamba günü saat 14.00’de yapılmasını kararlaştırdı. 

Olmayan Konuşma 

Bu arada, Battalgazi Belediye Meclisi toplantısından sonra medya kuruluşlarına belediye meclisi toplantısı öncesinde Başkan Gürkan’ın yaptığı bilgilendirme konuşması başlığı altında gönderilen bültende, Başkan Gürkan’ın meclis toplantısında kullanmadığı cümlelere ve vermediği bilgilere yer verildi. 

Battalgazi Belediye Başkanı Gürkan, itinalı bir gizlilik süreciyle yapılan temizlik ihalesi sonuçlanıncaya kadar ihaleye ilişkin kamuoyuna ve belediye meclis üyelerine hiçbir bilgi vermemişti. Başkan Gürkan, medyada ihale ilgili şaibelerin gündeme taşınmasının yarattığı zorunluluk ile önce yüklenici firmaya ait çöp kamyonlarının hizmete alınması töreninde, bugün de belediye meclisi toplantısında kısıtlı bilgi aktarımında bulundu. 

Ancak Başkan Gürkan, bugünkü belediye meclis toplantısının gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce temizlik ihalesi ile ilgili yaptığı konuşmada, ihaleyi alan tartışmalı firma Akmercan Ltd. Şti.’nin adını anmazken, Battalgazi Belediyesi tarafından gönderilen bültende, sözkonusu konuşmada Akmercan firmasının adının geçmiş gibi yansıtıldı. Bültende ayrıca, konuşmada, şirketin temizlik işinde kullanacağı araçlara ilişkin ayrıntılar varmış gibi gösterilirken gerçekte ise Başkan Gürkan bu bilgileri meclis toplantısında vermedi. 

Öte yandan Başkan Gürkan’ın meclis toplantısında 4734 sayılı Kamu İhale Yasası’nın sayısını 4784 olarak telaffuz etmesi ve ihale bedelini 4 bin 700 TL olarak ifade etmesi, Gürkan’ın ihale konusundaki kafa karışıklığının dışa vurumu olarak yorumlanıyor. Battalgazi Belediyesi bülteninde Başkan Gürkan’ın bu yanlışları da düzeltildi. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız