SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İkinci Duruşmaya TBMM'den Katılım

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, Zirve Yayınevi'nde 3 kişiyi öldürdüğü öne sürülen sanıklar davanın ikinci duruşması için geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilirken, ikinci duruşmayı izlemek için Malatya dışından da çok sayıda ilgili Malatya'ya geldi.

3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmayı izlemek için TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül (Üçüncü fotoğrafta) , Almanya Büyükelçiliği'nden Konsolos Vekili Raner Dost, Türkiye Prostestan Kiliseler Birliği Dönem Başkanı Zekai Tanyar, Türkiye Protestan Kiliseler Birliği Dönem Sözcüsü Dönem Sözcüsü İsa Karataş, Diyarbakır Kilisesi Ruhani Lideri Ahmet Güvener, Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Bayer, İnsan Hakları Ortak Girişim Platformu, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi, Helsinki Yurttaşlar Derneği temsilcileri, avukatlar, öldürülen Alman Tilmann Geske'nin eşi Suzanna Geske, Necati Aydın'ın eşi Şemse Aydın, zanlılardan Emre Günaydın'ın babası Mustafa Günaydın, bazı sanık yakınları ile yabancı ve Türk basınından çok sayıda gazeteci adliyeye geldi.

Tutuklu sanıklar Emre G., Salih G., Cuma O., Abuzer Y. ve Hamit C.'nin adliyeye getirilişi sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı, zanlılar hızlı bir şekilde içeriye alındı.

Malatya'da 18 Nisan tarihinde 1'i Alman uyruklu 3 kişiyi öldürmek suçundan tutuklu yargılanan Emre G., Salih G., Cuma O., Abuzer Y. ve Hamit C. ile tutuksuz yargılanan Kürşat K. ve Mehmet G., bugün ikinci kez mahkeme önüne çıkacak. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "silahlı örgüt kurmak, terör örgütü faaliyetleri çerçevesinde birden fazla adam öldürmek, iş yeri dokunulmazlığını bozmak ve silahlı terör örgütüne yardımda bulunmak"tan yargılanan sanıklar ve avukatları duruşmada savunmalarını mahkemeye
sunacak.

İlk duruşmada mağdur avukatlarından Ergin Çinmen'in, sanıklarla ilgili sevk maddelerinde hatalar olduğunu, sanıkların soykırım suçu işlediklerini iddia ederek bu davadaki suçun soykırım suçu kabul edilmesi gerektiğini ileri sürmesi talebi ile ilgili olarak mahkemenin ara kararını bu duruşmada vermesi bekleniyor. Mağdur avukatlarının "16 klasörden oluşan misyonerlik ve Hristiyanlık ile ilgili bilgi ve delillerin dava kapsamından çıkartılması" ile ilgili talebinin de bugünkü duruşmada ara karara bağlanması bekleniyor.

Bu arada, davanın ilk duruşmasına Almanya Ankara Büyükelçiliği Hukuk İşleri Başkanı Martin Graft, Kiliseler Başpasörü Ahmet Güvener, ABD Büyükelçiliği Siyasi İşler Büro Sorumlusu Jeffrey Collins de katılmıştı.

ÜSKÜL'ÜN AÇIKLAMALARI..
Malatya'da Zirve Yayınevi'nde 3 kişiyi öldürdükleri öne sürülen sanıkların bugünkü duruşmasını izlemek için Malatya'ya gelen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, "Türkiye'de din ve inanç özgürlüğü vardır" dedi.

Üskül, Zirve Yayınevi'nde 3 kişiyi öldürdükleri öne sürülen sanıkların yargılandığı 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı izlemek için Malatya Adliyesi'ne geldi. Duruşmanın başlamasından bir süre sonra salondan çıkan Üskül, adliye çıkışında basın mensuplarına açıklamada bulundu. Üskül, "Basında bu konuyla ilgili bazı görevlilerin adı geçiyor. Bunlarla ilgili olarak inceleme, soruşturma yapılıyor. Eğer suç unsuru tespit edilirse gereken yapılır. Ancak, herhangi bir eksikliğin olduğunu
gözlemlemedim. Yargıya intikal etmiş bir konu hakkında da fazla konuşmak istemiyorum" dedi.

Üskül, duruşmayı izlemekle topluma bir mesaj verdiğini kaydederek, "Türkiye'de herkese din ve inanç özgürlüğü vardır. Toplumda insanlar daha hoşgörülü olmalı. Özellikle gençlerin din ve inanç özgürlüğü konusunda bilgiye ihtiyacı var" diye konuştu.

AVUKATIN AÇIKLAMASI..
Malatya'da Zirye Yayınevi'nde 3 kişinin öldürülmesi olayı ile ilgili bugün görülen duruşmaya katılan Prostestan Cemaati Hukuk Danışmanı Avukat Engin Cinmen, "Hrant Dink cinayeti ve Malatya'daki olayın ortak özellikleri var" dedi.

Prostestan Cemaati Hukuk Danışmanı Avukat Engin Cinmen, 3. Ağır Ceza Mahkamesi'nde görülen duruşmaya ara verilmesinin ardından adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Cengiz, cinayetin soykırım suçu kapsamında ele alınması iddiasında bulunduklarının ancak mahkemenin bu talebi reddettiğinin hatırlatılması üzerine, "Bu duruşma için talebimiz dikkate alınmadı ancak soruşturma aşamasında ileride yeniden dikkate alınabilir" dedi.

"Hrant Dink cinayetinin yıldönümü yaklaştı. Malatya'daki olayla Hrant Dink cinayeti ilişkilendirilebilir mi?" sorusu üzerine Cengiz, "Hrant Dink cinayetinin ve Malatya'daki olayın ortak özellikleri var. Kimlerin sorumlu olduğunu yargılamadan sonra göreceğiz" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız