SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İkinci El' Takviye!

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:19:00
'İkinci El' Takviye!
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Belediyesi bünyesinde bulunan MOTAŞ Şirketi tarafından, şehir içi ulaşımda kullanılmak üzere yaşları 11 ile 12 arasında değişen 6 adet ikinci el otobüs alındı. Malatya Belediyesi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada; otobüslerin nereden ve ne kadar ücret ödenerek alındığı bilgisine yer verilmedi. 22 Kasım 2011 ve 16 Nisan 2012 tarihlerinde, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, otobüs filosunun yaş ortalamasını 8.7 olduğunu açıklamıştı. Açıklamalardan sonra geçen süre zarfında; gerek mevcut otobüslerin yaşlarının artması, gerekse ortalamanın çok üstündeki yaşlarda otobüslerin alınması rakamı kısa bir sürede 8.7’den 9.59’a çıkardı. MOTAŞ, yeni açıklanan 9.59’luk ortalamayı da düşüş olarak değerlendirdi. 2000 ile 2001 model otobüslere, sahip oldukları teknolojilere göre bakım masrafları açısında bakıldığında ; alımların doğru bir karar olup olmadığı konusu gündeme geldi. Zaten 12 senelik olan otobüslerin kısa bir süre sonra daha eski hale gelecek olması, bu konuların kısa vadeli çözümler ile geçiştirildiğini ortaya koyuyor.
 
Avrupa Hedefi Zor Gibi..
 
Başkan Çakır kısa süre önce yaptığı açıklamada; “AB Standartlarına göre otobüs yaş ortalaması 7, Türkiye’deki otobüs filolarının yaş ortalamasının 12'dir. Malatya’da ise 2009 yılında 13.7 olan yaş ortalamasının şu anda 8.7’ye getirilmiştir. Gerçekten Türkiye standartlarının üzerinde bir filoya sahip olduk. Amacımız Avrupa standartları üzerinde bir toplu taşıma kalitesine ulaşmak. Bu yüzden çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor.” demişti. Ancak mevcut ortalamanın bile üzerindeki yaşlarda otobüslerin alınması; bu hedefi zora sokuyor.
 
“Yatırımlar Yapılıyor”
 
Çalışmalar hakkında MOTAŞ Genel Müdürü Hasan Alıcı’dan bilgiler alan Başkan Çakır, “Vatandaşlarımızın daha sağlıklı, daha rahat, konforlu bir ulaşım imkânından yararlanması adına Belediye iştiraklerimizden MOTAŞ, önemli yatırımlar yapıyor. Özellikle otobüslerin yenilenmesi hususunda da çok önemli çalışmalar yapıyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıllarda 49 yeni otobüs almıştık. Şimdi de Filomuzdaki 84-85 model eski araçların da ulaşımdan kaldırılarak, filomuzun daha da gençleştirilmesi için 6 adet 2. el araç aldık. Alınan bu araçlar 2000-2001 model araçlar. Böylece, çok yıpranmış, eski olan araçları kaldırarak, bunları takviye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
“İmdat Çekiçleri” Yok
 
Otobüslerin alımları ile ilgili yapılan basın açıklamasıyla gönderilen fotoğrafların birinde Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın otobüsün içinde inceleme yaptığı görülüyor. Fotoğrafa detaylı bakıldığında ise;  kaza veya yangın anında otobüsün camlarının kırılması için kullanılan ve hayati önem taşıyan “İmdat Çekiçleri’nin yerlerinde olmadığı anlaşılıyor. Malatya’da şehir içi ulaşımı sağlayan birçok otobüste de; bulundurulması yasal olarak zorunlu olan ‘İmdat Çekiçleri’nin eksikliği de gözlerden kaçmıyor. Bu çekiçlerin sorumsuz bazı kişiler tarafından alınıyor olması ihtimaline karşılık, tedbirler alınmaması ve yerine yenilerinin konulmaması eleştirilere yol açıyor.  
 
Otobüslerin Özellikleri
 
Belediye tarafından ikinci el olarak alınan 6 otobüs ile ilgili verilen teknik bilgilerde, “Mercedes 345 marka ve 2000-2001 model olan araçlar; yarı otomatik, Euro II çevre dostu motora sahip, iç hacmi geniş, yolcu kapasitesi yüksek, engelli erişimine uygun hale getirilebilir ve ASR fren sistemine sahip. Araçlara, ayrıca Validatör, kamera, Yolcu Bilgilendirme Sistemi olan LCD Monitör, şoför ve güzergâh panelleri teknik donanımları takıldı.” denildi.
 
Troleybüs Çalışmaları 
 
Bu arada; Belediye Başkanı Ahmet Çakır,  şehir içinde troleybüslerin kullanılması için de fizibilite çalışmalarının devam ettiğini söyledi.  Çakır, "Uzun vadeli, kaliteli, sürdürülebilir, sağlıklı bir ulaşımı sağlamak amacıyla troleybüs sistemi ile ilgili de bir çalışmamız var. Belediye Ulaşım Hizmetleri ve Proje birimlerimiz ile MOTAŞ, troleybüs için birlikte bir hazırlık yapıyorlar. Güzergâh belirlemesi, maliyeti, proje hazırlanması, ön proje çalışmaları şu an devam ediyor. Troleybüs konusunda fizibilite çalışmalarımız devam edecek. İnşallah ileriye dönük, uzun yılları hedefleyen, uzun vadeli projelere de yakında imza atacağız” dedi. 
 
Diğer İllerde Sorunlar Yaşandı
 
Elektrikle çalışan troleybüslerin, Türkiye'de daha önce Büyükşehirlerde kullanıldığı, elektrik kesintileri gibi nedenler ile sık sık yollarda kalmaları ve yavaş gitmelerinin sonucu olarak trafik akışını aksatmaları nedeni ile kullanımdan kaldırıldığı biliniyor. 
 
Troleybüs: Gücünü genellikle yol boyunca asılı olan bir elektrik hattındaki iki kablodan alan elektrikli otobüs.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız