SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İkinci İlaçlama Uyarısı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da yağış nedeniyle kayısı ağaçlarında Monilya hastalığıyla mücadelede bazı bölgelerde tek ilaçlamanın yeterli gelmeyerek hastalığın etkin görüldüğü bölgelerde ikinci ilaçlama önerildi.

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Talip Yiğit, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Dünyada birçok ülkede kayısı yetiştiriciliği yapılmakla beraber Türkiye, gerek kayısı çeşit zenginliği gerekse üretim miktarı bakımından dünyada tartışılmaz konumdadır. Kayısı üreten bütün ülkelerde üretim alanları düzenli bir artış göstermesine rağmen, ürünle ilgili birçok sorunla karşılaşılmakta dolayısıyla ürün kayıpları ortaya çıkmaktadır. Üretimi önemli ölçüde etkileyen bu faktörler arasında hastalık ve zararlılar ilk sıralarda yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

"Monilya, sert ve yumuşak çekirdekli meyve türlerinin yetiştirildiği birçok ülkede yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Hastalık genel olarak çiçek ve genç sürgünlerde yanıklık ile olgun meyvelerde çürümeye neden olmaktadır."diyen Yiğit, daha sonra şunları belirtti: "Türkiye kuru kayısı üretim ve ihracatında dünyada lider ülke konumundadır ve Malatya üretimde ilk sırada yer almaktadır. En önemli kurutmalık kayısı çeşidi olan Hacıhaliloğlu monilya hastalığına oldukça duyarlıdır. Bazı durumlarda, hastalık kimyasal yöntemle kontrol edilebiliyorsa da yüksek maliyet, çevre-toprak kirliliği ve meyvede kalıntı gibi dezavantajların varlığı mücadelede sadece genetik kontrolün etkili olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi, hastalıkların entegre mücadelesi açısından önem taşımaktadır. Günümüzde dayanıklı tiplerin elde edilmesi amacıyla, melezleme ıslah programları yürütülmektedir. Hastalığa dayanıklı çeşit geliştirmek üzere kurutmalık kalite özellikleri açısından çok üstün ancak hastalığa duyarlı olan Hacıhaliloğlu çeşidi Monilya'ya dayanıklı diğer kayısı çeşitleriyle melezlenmiştir. TÜBİTAK destekli olarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Bitki Koruma Bölümü ile Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen bu projede melez bitkilerin çiçeklerine yapay olarak hastalık bulaştırılarak dayanıklı tiplerin belirlenmesine çalışılmaktadır. Diğer taraftan melezleme çalışmaları da sürdürülmektedir."

Malatya'da yağışın devam etmesi ve nemli havanın hakim olması mantari hastalıkların özelliklede Monilya hastalığının gelişmesi için uygun ortam sağlamadığına dikkat çeken Yiğit, "Monilya hastalığıyla mücadelede bazı bölgelerde tek ilaçlama yeterli gelmeyerek hastalığın etkin görüldüğü bölgelerde ikinci ilaçlama önerilmektedir. Üreticilerimizin konuya hassasiyetle önem vermeleri gerekmektedir" şeklinde açıklamasını tamamladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız