SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İl Başkanına da Teşvik

A- A+ PAYLAŞ

Yerel seçimlerden kısa bir süre önce Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın ortağı olduğu, ancak seçilince ortaklığından ayrıldığı Çakıroğlu Helva ve AKP Milletvekili Öznur Çalık’ın kardeşi Dr.Fethiye Ersan’ın şirketine verilen toplam 2 milyon 400 bin TL’lik yatırım teşvik belgesinden sonra AKP İl Başkanı Mustafa Şahin’in ortak olduğu şirkete de yaklaşık 5 milyon TL’lik, işadamı Ahmet Çalık'ın şirketine de 17 milyar TL'lik yatırım teşvik belgesi verildiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, AKP Malatya İl Başkanı Mustafa Şahin’in ortağı olduğu ve dersanecilik faaliyeti yürüten İlfen Eğitim Kurumları Limited Şirketi, ilköğretim eğitimi vermek amacıyla 32 derslik yapımı için Hazine Müsteşarlığı’na başvurarak yatırım teşvik belgesi talebinde bulundu. Şirket, Hazine Müsteşarlığı’nın 10 Aralık 2009 tarihli belgesi ile 4.879.340 TL’lik yatırım teşvik belgesi aldı.

ŞİRKETİN SERMAYESİ 100 BİN TL’DEN 3 MİLYON TL’YE YÜKSELTİLDİ
İlfen Eğitim Kurumları Limited Şirketi, yatırım teşvik belgesinin büyüklüğüne paralel olarak 100 Bin TL olan şirket sermayesini teşvik belgesi tarihinden bir hafta sonra, 17 Aralık 2009’da 3 Milyon TL’ye yükseltti.

Şirketin büyük ortakları arasında AKP Malatya İl Başkanı Mustafa Şahin, Fethi Dağdelen, Nurettin Arı, Ahmet Fidanel yer alırken Aydın Kalaç ve Yunus Yaz’ın da küçük hissedarlar olduğu belirtiliyor.

SELAM TV’YE 2 MİLYON 147 BİN TL’LİK TEŞVİK BELGESİ
Bu arada AKP ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a yakın olduğu ifade edilen ve bünyesinde Selam TV lisansını bulunduran Selam İletişim Ajansı Anonim Şirketi’ne de 2 milyon 147 bin TL’lik yatırım teşvik belgesi verildiği öğrenildi. Selam TV’ye verilen yatırım teşvik belgesinin ‘Televizyon yayıncılığı hizmetleri’ için verildiği ve ‘Komple yeni yatırım’ içerdiği öğrenildi.

ÇALIK’A 17 MİLYARLIK TEŞVİK BELGESİ..
Öte yandan, yönetim kurulu başkanlığını Malatyalı işadamı Ahmet Çalık’ın yaptığı Çalık Holding bünyesindeki Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (DAPRAŞ) için de, rafineri yatırımı yapmak üzere 17 milyar TL’lik yatırım teşvik belgesi verildiği haber alındı.

YATIRIM TEŞVİKİ VE TEŞVİK BELGESİ..
Yatırım Teşviki nedir ? Devletin, yatırım hacminin arttırılması amacıyla, bu konularda önceliği olan yörelere daha çok olmak üzere, yatırımın cinsine bağlı olarak değişen oranlarda verilen ve yatırımcıya sunulan desteklerin tümüne yatırım teşviki denir.

Yatırım teşvik belgesi nedir ?Yatırım teşvik belgesi, sermaye birikimini yatırıma yönlendirmek, üretimde yüksek katma değer yaratmak, teknoloji kullanımını ve yenilenmesini özendirmek, bölgeler arası ekonomik dengesizlikleri gidermek, istihdam yaratmak ve dünya ölçeğinde rekabet gücü sağlamak için yatırımların ve yatırımcıların devlet tarafından desteklenmesi amacıyla verilen bir belgedir.

Yatırım teşvik belgesi, firmaya doğrudan nakit verilmesi anlamına gelmez. Bu belgede, yatırımcının yatırım yaptığı alanda büyük bir nakit çıkışını, dolayısı ile parasal sermayesinin eksilmesini önleyen destekler, muafiyetler ve indirimler söz konusudur. Yaptığı yatırımların genel nitelikleri Yatırım Teşvik Mevzuatına aykırı olmayan her girişimcinin yatırım teşvik belgesi alarak devlet yardımlarından yararlanması hem yatırımlar için sermaye yaratıcı unsurlara olanak yaratacak hem de yatırımların yaygınlaşmasını, öncelikli bölgelere doğru yatırım ağının genişlemesini sağlayacaktır. Ayrıca, teşvik belgesi sahibi olarak yapılacak yatırımlar, uluslararası piyasalarda rekabet gücünü arttıracak tüm yatırım faaliyetlerini .

Kimler yatırım teşvik belgesi alabilir ? Yatırımın Teşvik Belgesine bağlanabilmesi için minimum yatırım tutarının,
• Gelişmiş ve normal yörelerde yapılacak yatırımlarda 400 milyar Türk Lirası,
• Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlarda 200 milyar Türk Lirası,

olmak kaydıyla (Bu rakamların altında kalan yatırımlar için teşvik belgesi verilmez.) yatırım yapacak ve yatırımının içeriği Yatırım Teşvik Belgesi verilmesi uygun olacak gerçek şahıslar, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları (adi ortaklıklar), kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurtdışındaki yabancı şirketlerin Türkiye´deki şubeleri, yabancı sermayeli yatırımlarda kurulacak anonim ve limited şirketler ile kurulacak şubeler, yatırım teşvik belgesi için başvurabilir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız