SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İlave Su Kaynakları Oluşturacağız'

A- A+ PAYLAŞ

Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Malatya'da düzenlenen "Suyun Önemi ve Tasarrufu" konulu konferansa katılan DSİ Elazığ 9. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, burada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Aksu, Malatya'nın geçen yıl su sıkıntısı yaşadığı, bu yıl ne gibi önlemlerin alındığı konusunda açıklamalarda bulundu. Aksu yaptığı açıklamada, "Küresel ısınmanın etkisinden en fazla zararı doğu bölgelerimiz gördü. Bizim bölgemizde de en fazla sıkıntıyı Malatya'da yaşadık. Son 2 yılda gerek yağış gerekse kar anlamında istediğimiz yağışı alamadık bu yıla baktığımızda gözle görülür, anormal bir yağış oldu. Malatya'ya gelmeden Bingöl sınırları içerisinde Özlüce Barajımız var. Bu barajımız bir hayli doldu.

Keban Barajımız maksimuma doğru gidiyor ve yüzde 95 oranında bir doluluk var. Üstelikte 8 ünitemiz var ve 8 ünite çalıştığı halde doluluk üst seviyede. Bunun dışında Karakaya Barajımızda yüzde 90'lar seviyesinde doluluk var. Malatya'yı yakından ilgilendiren Çat Barajımızda geçen seneki doluluk oranına göre 2-2,5 kat fazla suyumuz var. Biz bu sene Malatya'da kuraklığı atlattık. Ancak eylem planından kesinlikle ve de kesinlikle ödün vermiyoruz.

Yani geçen yıl baraj ve göletlerde bulduğumuz suyu geçen yıl bitirmemize rağmen, bu yıl suyumuz var. Biz bu suyu 2011 yılında yeterli yağışı alamayacağımızı düşünerek, 2011'e de yetecek şekilde tasarruf yaparak, eylem planımızı uygulayacağız" dedi.

Çat Barajı'nın doluluk oranına da değinen Aksu, "Geçen yıl Çat Barajı'nda 40 milyon metreküp suyumuz varken, bu yıl 118 milyon metreküp suyumuz var. Yani bu yaklaşık 2 kat daha fazla su almışız demek. Bu su 2010 yılı için fazlasıyla yetiyor. Ama bizim şuandaki programımız, eylem planını devam ettirerek, Çat Barajımızdaki bu suyu 2011 yılına aktarmayı hedefliyoruz. Biliyorsunuz bunun dışında Malatya'da diğer barajlarımız ve gölet projelerimiz devam ediyor. Çat Barajıyla ilgili iyileştirme ve ilave takviye
projelerimiz var. Bunun dışında ülkemizin kayısı deposu olarak addettiğimiz Malatya ilimizin bu yıl mastır planı çerçevesinde Battalgazi, Çerkezyazısı ve Derme'de tekrar mastır planını seviyesinde çalışıp, ilave su kaynakları oluşturacağız. Vahşi sulama dediğimiz klasik sulamadan uzaklaşarak, kapalı sisteme dönüştürüp, damlama yağmurlama yaparak suyu tasarruflu bir hale getirmek hedefindeyiz. Vatandaşlarımız da bilinçlendireceğiz ve bunu da başaracağız. Malatya inşallah gelecekte daha güzel olacak.
Niyetimiz, Malatya'nın gündeminde suyu çıkarmak olacak" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız