SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İlhan Selçuk Öldü

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, hayatını kaybetti.

85 yaşında yaşamını yitiren Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, gazetecilik hayatının önemli bir bölümünü Cumhuriyet gazetesinde sürdürdü. Yön ve Devrim dergilerinde de yazan Selçuk, 1971’de darbe girişiminde yer aldığı gerekçesiyle yargılanmış ve aklanmış, Ergenekon soruşturması kapsamında da gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı.

Nüfusunda Aydın yazmasına karşın 1925’te İzmir’de doğan İlhan Selçuk, 1950’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Kısa bir süre avukatlık yapan Selçuk’un ilk yazısı 1952’de ağabeyi Turhan Selçuk ile birlikte çıkardığı 41 Buçuk isimli mizah dergisinde yayımlandı. 1958’de Karikatür, 1959’da Taş Karikatür dergilerinin yayıncıları arasına katıldı. Semih Balcıoğlu ile birlikte Ulus’un mizah sayfasını düzenledi.

1961’de Akşam Gazetesi’nde yazarlığa başladı. Aynı yıl Tanin’e oradan da Vatan’a geçti. 1962’de Doğan Avıoğlu, Mümtaz Soysal, İlhami Soysal ve Cemal Reşit Eyüboğlu’yla birlikte Yön dergisinin kurucuları arasında yer aldı ve burada da yazılar yazdı.

1962’de Nadir Nadi’nin çağrısı üzerine Cumhuriyet’te köşe yazarlığına başlayan Selçuk, bu tarihten itibaren yaşamının sonuna kadar Cumhuriyet gazetesinde Pencere adlı köşesinde yazmayı sürdürdü.

12 Mart 1971 öncesinde Doğan Avcıoğlu’nun çıkardığı Devrim dergisinde de yazan İlhan Selçuk, 12 Mart Askeri Muhtırası’ndan sonra, 9 Mart 1971 darbe girişiminde yer aldığı gerekçesiyle gözaltına alındı. 1971’de sıkıyönetim mahkemesinde yargılanan ve aklanan Selçuk, 12 Mart döneminde ünlü Ziverbey Köşkü’nde sorgulandı. Daha sonra Ziverbey Köşkü’ndeki işkenceleri yazdığı kitapla anlattı.

İlhan Selçuk, Berrin Nadi ile birlikte Cumhuriyet gazetesinin bağımsızlığını koruyarak sürdürebilmesi için Cumhuriyet Vakfı’nı kurdu.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHAK) kurucu üyesi olan İlhan Selçuk, Türk basınında demokrasi için verdiği savaşımı nedeniyle 1997’de Sertel Demokrasi Ödülü’ne layık bulundu. 1989’da Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin Onur Ödülünü, 1994’te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Basın Özgürlüğü Ödülünü aldı.

İlhan Selçuk, 12 Mart’tan 37 yıl sonra 21 Mart 2008 günü saat sabah 04.30 sıralarında Ergenekon davası kapsamında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhat Bolluk ve gazeteci Adnan Akfırat ile birlikte gözaltına alındı. İlhan Selçuk, 23 Mart 2008 gecesi saat 01.30’da serbest bırakıldı.

Selçuk, 30 Mart 2008’de göğüs ağrısı şikayetiyle Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’ne getirildi, 15 Nisan’da yaklaşık 6 saat süren bir by-pass ameliyatı geçirdi.

25 Mayıs’ta taburcu edilen Selçuk, 14 Ağustos 2009 günü, tekrar rahatsızlanınca Vehbi Koç Amerikan Hastanesi’nin Yoğun Bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Selçuk’un beyin damar tıkanıklığına bağlı olarak kısmi felç geçirdiği saptandı. 10 gün yoğun bakımda tedavi gören Selçuk, 24 Ağustos 2009’da yoğun bakımdan çıkarıldı ancak bu güne kadar tedavisi sürüyordu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız