SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İlk Adımı Malatya'da Attık'

A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Demokrasinin açılımı konusunda milletimize yöneldik ve ilk adımını Malatya'da attık. Malatya etnik grupların, farklı inançların, mezheplerin dostça, kardeşçe yaşadığı renkli yapısıyla Türkiye için son derece anlamlı bir emsal teşkil etmektedir" dedi.

Malatya İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde konuşma yapan ve üniversitenin değişik birimlerinin toplu açılışını gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidarları süresince 63 yeni üniversite açtıklarını belirtip, "Hakkari'de bile üniversite açtık. Tabela üniversiteleri açıyorsunuz dediler. Bunu söyleyenlere en güzel cevap yapılanların ortaya konulmasıdır" ifadelerini kullandı.

İşadamlarına da seslenip, "Üniversitezin sorunları ile yakından ilgilenin" diyen Başbakan Erdoğan, "Hükümeti devraldığımızda öğrenci bursları 45 TL idi, şimdi 180 TL'ye çıktı. Yemek yardımları ile birlikte 200 TL'ye yükseldi" şeklinde konuştu.

Demokratik açılımdan da söz eden Başbakan Erdoğan, "Demokrasi standartlarının daha ileri seviyelere ulaştırması gereken bazı üniversiteler halktan kopuk eğitim vermişler" görüşünü dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, demokratik açılım konusunda da daha sonra şöyle konuştu:

"Demokrasinin açılımı konusunda milletimize yöneldik ve ilk adımını Malatya'da attık. Malatya etnik grupların, farklı inançların. mezheplerin dostça, kardeşçe yaşadığı renkli yapısıyla Türkiye için son derece anlamlı bir emsal teşkil etmektedir."

Güneydoğu Anadolu'ya toplam 15 katrilyonluk (15 milyar TL'lik) yatırım gerçeleştirdiklerine vurgu yapan Erdoğan, yeni teşviklerle yatırım yapmayı da sürdürdüklerinin altını çizdi.

REKTÖRÜN KONUŞMASI..
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik de, üniversite ile ilgili bilgi sundu.

Prof.Dr. Çelik şöyle dedi:

"Üniversitemizin Diş Hekimliği Fakültesi ve Konservatuar’ın da içinde bulunduğu toplam on hizmet binamızın toplu açılış törenine hoş geldiniz.

Üniversiteyi; bilim ve teknoloji üreterek eğitim ve öğretim yoluyla yayma gibi asli fonksiyonlarına döndürme çabası içerisinde bulunduğumuz bu süreçte, tam 11 yıl aradan sonra bir başbakanın, Sayın Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan’ın Üniversitemizi ziyaretlerinin bizi fazlasıyla mutlu ettiğini sözlerimin başında özellikle ifade etmek istiyorum.

34 yıllık bir geçmişe sahip olan Üniversitemiz; 10 Fakülte, 3 Yüksek Okul, 1 konservatuar, 9 Meslek Yüksek Okulu, 4 lisansüstü eğitim veren Enstitüsü, Turgut Özal Tıp Merkezi ile Uzaktan Eğitim Merkezinin de aralarında yer aldığı 14 eğitim ve araştırma merkezini bünyesinde barındırmaktadır.

Üniversitemizde 500’ü öğretim üyesi olmak üzere 1112 akademisyen, idari ve diğer çalışanlarımızla birlikte toplam 4086 personelimiz bulunmaktadır.
İçerisinde bulunduğumuz ana kampus ile birlikte diğer 6 yerleşkemizde yaklaşık 24000 öğrencimiz eğitim görmektedir. Bir önceki yıla göre, bu yıl öğretim üyesi ve öğrenci sayılarımız yaklaşık % 25 oranında arttı.

8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal’ın vizyonunun bir ürünü olan Turgut Özal Tıp Merkezimiz, İnönü Üniversitesi olarak ayrı bir gurur kaynağımızdır. Bu Merkezimiz 138’i yoğun bakım olmak üzere yaklaşık 1000 yatak kapasitesine sahiptir.

ISO 9001 hizmet kalite belgesi bulunan Tıp Merkezimiz, karaciğer naklinde uluslararası düzeyde tanınır bir konuma gelmiştir. Neştersiz beyin ameliyatı olarak bilinen girişimsel nöroradyoloji, kardiyoloji, kemik iliği nakli, prematüre ünitesi, yanık merkezi, inme merkezi gibi alanlarda da iddialı adımlar atmaktadır. Bu Merkez sadece ülkemizin değil; içinde bulunduğumuz geniş coğrafyanın da sağlık sorunlarına çözüm üretme yolunda çalışmalarını artırarak sürdürmektedir.

Üniversitelerimizin kısır çekişmelerden uzak, gerçek anlamda bilim ve teknoloji üreten, bölgemizin, ülkemizin ve genelde insanlığın sorunlarına çözüm arayan kurumlar olması gerektiğinin bilincindeyiz. Bu durumu göz önünde bulundurarak öncelikle üniversitemizde kısa bir zaman içerisinde barış ve kardeşlik ortamını tesis ettik.

Yıllardır çözülemeyen kadro sorunu hükümetimizin ve yüce meclisimizin katkıları ile 2008 yılı sonunda çözüme kavuşturuldu. Yüzlerce akademisyenimiz hak ettikleri kadrolara geç de olsa kavuştu.

Malatya halkı, sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlar ile üniversitemiz arasında yıllardır eksikliği hissedilen diyalog ortamı kısa zamanda tesis edildi. Menfaate dayanmayan işbirliği ortamı sağlandı. Tüm kurumlarımızla, özellikle valiliğimiz ve belediyemiz ile toplumsal hizmeti amaçlayan işbirliğimiz her gün ivme kazanarak devam etmektedir.

Bu barış ve diyalog ortamın oluşturduğu sinerjiyle, son bir yıl içerisinde Üniversitemizde 3 yeni fakülte, 2 yüksek okul, 1 enstitü, 3 merkez ve 12 yeni bölüm ve program açıldı. Bu süre içerisinde biraz sonra açılışını yapacak olduğumuz 10 yeni bina ve hizmet birimimizi de tamamladık.

Bunlardan Sürgü’de hizmete girecek olan 200 öğrencinin barınacağı yurt binası hayırsever hemşehrimiz Sayın Dursun Şahin beyefendi tarafından yaptırıldı. Sayın Şahin’e huzurlarınızda Üniversitemiz adına teşekkür ediyorum.

Ayrıca temeli geçtiğimiz yılın sonunda atılan Sağlık Yüksek Okulumuz ile kapalı yüzme havuzumuzun inşaatları ise 2 ay içerisinde tamamlanmış olacak.

Ana kampusümüz içerisinde 1000 öğrencinin barınacağı modern bir yurdun inşaatına geçtiğimiz hafta Kredi Yurtlar Kurumu tarafından başlanıldı. Önümüzdeki yıl içerisinde Turgut Özal Tıp Merkezimizin yanında ihtiyaç sahibi hasta ve yakınlarının konaklayacağı konuk evi MİAD, Malatya Belediyesi ve Üniversitemizin katkılarıyla yapılacaktır. Bu konudaki protokol dün imzalandı.

Bununla birlikte, önümüzdeki yıl bir işadamımızın katkıları ve valiliğimiz ile üniversitemizin işbirliği sonucu kampüsümüzde bir ilköğretim okulunun yapımına başlanacaktır.

Kurumlar arası işbirliği anlayış ve çabamızın bir tezahürü olarak Malatya teknoloji geliştirme merkezimizi kısa bir zaman içerisinde kurduk. En kısa zamanda teknoparkımızın işler hale gelmesini sağlayacağız.

Üniversite çalışanlarımızın konut ihtiyacını karşılamak üzere, kampüsümüzün bitişiğinde bulunan 130 dönümlük arazinin TOKİ’ ye devri işlemleri geçtiğimiz günlerde zat-ı âlinizin imzası ile tamamlandı. 400 konutluk bu projenin önümüzdeki yıl hayata geçeceğine inanıyoruz.

Valiliğimizin talebi üzerine, Malatya’nın ihtiyacı olan modern bir stadyum yapımı için Elazığ yolu altında kalan 200 dönümlük bir alanımızı valiliğimize tahsis ettiğimizi de bu arada belirtmek isterim.

Çok yakın zamana kadar Malatya ve çevre illerde yaşayan bölge halkı diş rahatsızlıklarından dolayı Ankara’ya gitmek zorunda kalıyordu. Bu sebepten, İnönü Üniversitesi olarak bir Diş Hekimliği Fakültesinin varlığına ihtiyaç duyduk ve 9 ay gibi kısa bir sürede fakültemizi hizmete açıyoruz.

EPDK’ nın katkıları ve Üniversitemizin kendi öz geliriyle 3.5 ay içerisinde inşa ettiği Petrol ve Yakıt Analiz Laboratuarı binası, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinin yakıt analizini yapabilecek ve hatta talep gelmesi halinde komşu ülkelere de hizmet verebilecek düzeydedir.

Malatya Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Avrupa Birliği projesi ile kurulan makine laboratuarındaki modern CNC tezgâhları eğitim ve öğretime katkı vermekle kalmayıp, bölge sanayicisinin de ihtiyaçlarını karşılayacak düzeydedir.

Bahsetmiş olduğum bu gelişmeler devletimizin imkânları ve hükümetimizin verdiği desteklerle gerçekleştirilebilmiştir. Verdiğiniz destekten dolayı şahsınızda hükümetimize teşekkür ederiz."

ŞEKER HOCA BAŞBAKAN'A NE SÖYLEDİ?
Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın, açılışını yaptığı birimleri gezerken bir ara, 'Şeker İmam' diye bilinen Malatya Merkez Şeker Camii Din Görevlisi Celal Tilgen ile uzun süre konuşması dikkat çekti. Basın mensupları arasında "Şeker Hoca Başbakan'a ne söyledi" sorusu dolaştı.

MALATYA'DAN AYRILDI..
Üniversitedeki açılışın ardından Anemon Oteli'nde bazı sivil toplum temsilcileri, işadamları ile "kanaat önderleri"nin de hazır bulunduğu yemeğe katılan Başbakan Erdoğan, 7 yıldan beri Türkiye'yi demokrasi konusunda çok fraklı bir noktaya yükseltmenin mücadelesini verdiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, demokrasiden, özgürlükten ve açılımlardan korkmadıklarını ifade etti.

Toplantıya Devlet Bakanı Mehmet Aydın,Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Malatya Valisi Ulvi Saran, AK Parti Malatya Milletvekilleri, Malatya belediye Başkanı Ahmet Çakır, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ilçe ve belde belediye başkanları, işadamları katıldılar.

Erdoğan, ekonomik gelişmeler hakkında da değerlendirmede bulunarak, "Ben teğet geçecek dedim, arkasından benimle dalga geçmeye başladılar. Teğet geçmek ne demek? Zarar olmayacak anlamında değil ki.Teğet bir sürtünmedir, ama asgari bir sürtünmedir. Biz asgari zararla bu süreci atlatacağız dedim. Evet, asgari zararla bu süreci atlatıyoruz. Şu anda Türkiye'nin konumu bu" dedi.

Muhalefet partilerini de eleştiren Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

"Hayatında Tunceli ve Hakkari'yi tanımayan bir muhalefet var. Bakarsın, birisi sadece Erzurum'a uğrar, birisi işte sadece Diyarbakır'a uğrar. Diğerlerine gidebilir mi, inanın gidemez. Bizim teşviklerimizle bazı yerlere uğradılar. Gidemezler. Onun için hırçınlıkları, kavga gürültü, hepsi meclise yansıyor"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Ana uçağı ile Malatya Erhaç Havaalanı'ndan Ankara'ya gitti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız