SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İlk Adımın 91. Yıldönümü

A- A+ PAYLAŞ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı olarak adlandırılan, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesi için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 91. yıldönümü Malatya'da da törenlerle kutlanacak. Bu arada, Çarşamba akşamı ADD tarafından Fener Alayı düzenlenecek.

İLK TÖREN ANITTA..
İlk tören 19 Mayıs Çarşamba günü saat 09.00'da Atatürk Anıtı önünde yapılacak. Anıta çelenk sunulmasından sonra, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile birlikte göndere bayrak çekilecek.

İNÖNÜ STADI'NDA..
Bayram kutlamalarına ilişkin gösteriler İnönü Stadı'nda saat 10.00'da Vali Ulvi Saran, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanının öğrencilerin ve halkın bayramını kutlamasıyla başlayacak.

İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesinin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut yapacak. Öğrenciler şiir okuyacaklar. Buradaki tören geçit resmi ile sürecek, tören "Biz Atatürk Gençleriyiz" marşı söylemi ile Büyük Bayrak açılımıyla birlikte "Memleketim" şarkısı ile bitirilecek.

Saha içi gösterilerine; Atatürk Kız, Turgut Özal Anadolu, Malatya, Cumhuriyet, 20 Mayıs Vakfı Turgut Özal, Gazi, Turgut Özal, Fatih, Hasan Akbudak Endüstri Meslek, Hacı Hüseyin Kölük Meslek, Kernek Anadolu, Zübeyde Hanım Anadolu Kız Meslek, İmam Hatip, Sümer, Hacı Ahmet Akıncı, Eşref Bitlis, Malatya Anadolu, Spor, Metin Emiroğlu, TOKİ Kayısı Kent, Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek ile Fethi Gemuhluoğlu Anadolu Öğretmen liselerinin öğrencileri katılacaklar.

Maraton tribünündeki fon gösterisi ise; Kız Meslek ve Ticaret Meslek Liseleri ile Derme, 30 Ağustos, Barbaros, Atatürk, Mustafa Kemal Atatürk, Tevfik-Memnune Gültekin, Vakıfbank ve Türk Telekom İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından yapılacak.

ADD'DEN FENER ALAYI..
Bu arada Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şubesi tarafından 19 Mayıs Çarşamba gecesi Fener Alayı düzenlenecek.

Saat 21.00'de İnönü Kapalı Çarşısı önünde başlayacak olan fener alayı yürüyüşünün Fuzuli Caddesi ve Kanalboyu'nu takiben Atatürk Anıtı önünde sona ereceği bildirildi. Yürüyüşe tüm vatandaşların davetli oldukları belirtildi.

MESAJLAR..
* AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak'ın Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesaj şöyle:

"19 Mayıs 1919 tarihi,Türkiye Cumhuriyetinin tarihindeki dönüm noktalarından biridir.19 Mayıs,hür ve bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin dünya siyasi tarihine damgasını vurduğu,yanmış,yıkılmış Anadolu'da bütün olumsuz şartlara rağmen milli ve manevi değerleri güçlü bir milletten,Mustafa Kemal liderliğinde tarihe not düşüldüğü gündür.19 Mayıs,Türk milli kurtuluş hareketinin başlangıcı olmak yanında,yeni Türk devletinin muasır değerlerle milletler ailesinin içerisinde yerini almasının da başlangıç tarihidir.19 Mayıs kurtuluş mücadelesi meşalesinin yakıldığı ve daha sonraki yıllarda mazlum milletlerin bağımsızlık hareketlerini başlatmalarına da örnek teşkil edecek çok önemli bir milattır.

O zor yılların şartları düşünüldüğünde,başlatılan milli mücadele hareketinin yalnızca Türk milleti ve onun liderinin gerçekleştirebileceği ibret dolu bir mücadele,insanlık tarihi için örnek bir destan olduğu görülecektir.Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk,bu kadar güzel anlamlar yüklü 19 Mayıs gününü,ülkenin geleceğinde ve mutluluğunda büyük pay sahibi olacağını düşündüğü gençliğe emanet ederken,gençlikteki enerji,dinamizm ve asrın gereklerine uymada elde edeceği başarıyı hareket noktası kabul etmiştir.Türk gençliğinin de,atalarından ve tarihinden aldığı milli ve manevi değerleri 21.asrın gerçekleriyle birleştirilerek,inşallah Türkiye Cumhuriyetinin muasır milletler düzeyine çıkmasında başrolü oynayıp,bütün gelişmiş ülkelerde olduğu üzere,bireyin özgürlüklerini ön planda tutacak,Atatürk'ün özlemi olan fikri hür, irfanı hür,vicdanı hür gençlik olarak ülke kalkınmasında üzerine düşen tüm görevleri yerine getireceğine olan inancım tamdır.

Bu düşüncelerle,yüce Türk milletinin ve aziz hemşehrilerimin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor,mübarek vatan topraklarını bizlere canları ve kanları pahasına emanet eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor,selam ve saygılarımı sunuyorum."

* Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bayram dolayısıyla şu mesajı yayınladı:

"Milli Mücadelemizi başlatan sürecin başlangıç noktasını oluşturan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu M. Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 91. yıldönümünü coşku ve mutlulukla kutluyoruz.

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak Türk Gençliği’ne armağan edilen bu anlamlı gün; milletimizin varoluş mücadelesinin ateşini yakmış, bu mücadele uzun ve eziyetli bir süreç sonrasında dünya tarihine parlak bir askeri / siyasi zafer olarak geçmiştir.

Kıvılcımı 19 Mayıs 1919’da Samsun’da çakılan ve gücünü millet iradesinden alan Kurtuluş Savaşımızın en değerli ürünü de Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Cumhuriyetimizin ve cumhuriyetimizin bize sağladığı ulusal bağımsızlığımızın teminatı ise Türk gençliğidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gençliğe olan inanç ve güvenini Gençliğe Hitabe’sinde veciz bir şekilde vurgulamış, “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” sözleri ile de Türk gençliğine yürüyeceği yolu göstermiştir.

Bu vesileyle milletimizin Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, saygılar sunuyorum."

* Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Veli Ağbaba, yayınladığı mesajda şöyle dedi:

"19 Mayıs 1919 tarihi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun'da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu'da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 91. yıldönümü, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gündür. 19 Mayıs, sadece Türk millî kurtuluş hareketinin başlangıcı değil, yeni Türk devletinin de çağdaş değerlerle milletler ailesi içerisinde yerini almasının adıdır. 19 Mayıs ülkemizin kurtarıcısı, devletimizin kurucusu ulu önder Atatürk’ün doğum yıldönümüdür.

Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştür.

Atatürk, “Gençler, Cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile, insanlık değerinin, vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz” diyerek gençlik kavramının kendisi için ayrı bir önem taşıdığını ifade etmiştir.

Temeli 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan "milli egemenlik" ilkesi ile, birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir. Bugün de Türkiye Cumhuriyetinin yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği gençlere büyük görevler düşmektedir. 19 Mayıs, gençlik; gençlik gelecek demektir. Gençler Türkiye Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçisi, bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir.

Son günlerde AKP iktidarı tarafından yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmaya dolayısıyla da hukuk devleti ilkesi yok edilmeye, yargı siyasetin emrine sokulmaya, devletin, cumhuriyetin kendi zihniyetlerine göre yeniden yapılandırılmaya ve sivil darbe yapılarak anayasal düzenin değiştirilmeye çalışıldığı, komploların kurulduğu bir süreçte Cumhuriyet Halk Partisi olarak çağdaş, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinin temel değerlerini korumaya ve demokrasiyi yaşatmaya sonuna kadar kararlıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyor, gençlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın bayramını kutluyorum."

* Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Ömer Ekici'nin, bayram dolayısıyla yayınladığı mesaj şöyle:

"19 Mayıs Atatürk’ü anma ve Gençlik ve Spor Bayramının 91.yılını kutlayacağız.

19 Mayıs 1919, dönemin sömürgeci güçlerince dayatılan bir geleceği reddederek "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararının kurtaracağına" inanan Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti’yle sonuçlanacak bağımsızlık mücadelesine başladığı gündür.

Milletimizin hürriyeti ve vatanımızın kurtuluşu için başlayan bu yolculuk, sönmek üzere olan umutları canlandırmış ve herkesin bir ülkü etrafında toplanmasına varan sürece hız ve anlam kazandırmıştır.

Bu yönüyle 19 Mayıs ruhu zedelenen, aşağılanan, milli onurun dirilişi, teslimiyetçi, tavizkâr yönetimlere karşı milli devletin doğuşu; çağın stratejik dengelerini ve zafiyetini gözeten akıl, sağduyu ve vizyonun adıdır.

91 yıl öncesiyle bir çok benzer emareler görülmeye başlayan günümüzde ;Türk milletinin hafızasını bir kez daha yoklayarak olayları yeniden değerlendirmesi bir mecburiyet arzetmektedir.

Aradan geçen 91 yıldan sonra, bin yıllık milli kaynaşmaya zarar verecek ve devletimizin temel niteliklerini sarsacak adımların atıldığı bu günlerde; 91 yıl önceki muhteşem hareketin anlamı daha da önem kazanmıştır.

19 Mayıs 1919’da başlayan süreç, umutsuzluk ve yılgınlık içindeki millet varlığına olan yüksek inancın ifadesi olması bakımından ilham almamız gereken bir mücadele yöntemi olarak önümüzü aydınlatmaktadır.

En az dün kadar bugünde lazım olan aynı ruh ve şuurun gençliğe kazandırılması milli geleceğimiz açısından hayati derecede önemlidir.

Bu vesile ile; bu anlamlı günün yıldönümünde büyük Türk milletinin ve geleceğimizin teminatı gençlerimizin bayramını kutluyor.

Bu eserin mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ü silah arkadaşlarını ve kurucu kahramanlarını , aziz şehitlerimizi ; şükran , minnet ve rahmetle anıyor. Saygılar sunuyorum."

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir'in yayınladığı mesaj şöyle:

"19 Mayıs , Türk ulusunun iç ve dış sömürgeci güçlerin saldırısı altında yok olmaktan kurtulup, uygar insanlık ailesinin onurlu üyesi bir ulus olarak yaşamak hakkını elde etme savaşımının başlangıç tarihidir..

19 Mayıs emperyalistlerle kol-kola giren ve onlara teslim olmuş padişah ve yandaşlarına karşı; Mustafa Kemal’in önderliğinde, yüce Türk ulusunun soylu başkaldırısının tarihidir.

Bu gün emperyalist batı’nın uydusu, varlığını ve geleceğini kendi ulusuna değil, yağmacı batıya bağlamış siyasi kadroya karşı, Gazi Mustafa Kemal’in 91 yıl önce başlattığı tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti savaşımımız aynı inanç, azim ve kararlılıkla sürüyor.

Siyaset Batısı’nın bugün hâlâ insanlığa çok büyük acılar yaşatma pahasına sürdürdüğü sömürgeciliğin nasıl yenilebileceğinin tek başarılı örneğini vermiş olan Atatürk önderliğindeki Türk Kurtuluş Savaşı, sömürgeci saldırılarını gerek yenilgiye uğratmanın, gerekse bir daha hortlamasını önlemenin, ancak tüm yönleriyle UYGARLIK PROJESİ değerindeki bir dünya, toplum ve insan anlayışına dayalı programla başarılabileceğini göstermişti. Uygulaması 19 Mayıs 1919’da başlayan bu uygarlık projesinin 91. yıldönümüne ulaşmış bulunuyoruz

Bu uygarlık projesinin mimarı ve yürütücüsü olan MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, tarih boyunca insanlık için özgürlük ve gönenç sağlayıcı etkileri yüzlerce yıl süren devrimci yüce önderden birisidir.

Bugün her fırsatta ulusun tam bağımsız yaşama azim ve kararlığını yok etmeye, Kuvayı Milliye ruhunu boğmaya çalışan, emperyalist batı ile uyumlu, halkı ile kavgalı, teslimiyetçi olanlara ulusumuz gereken dersi mutlaka verecek, yağmacı emperyalizm ve işbirlikçileri yine yenilecektir.

Bu inançla tüm gençlerin ve yüce Türk ulusunun “BAĞIMSIZLIK” bayramlarını kutluyoruz. Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının vatanımız için canını vermiş şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız