SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İlk Araştırma Malatya'dan

A- A+ PAYLAŞ

Polis Akademisi Başkanlığı için Türkiye genelinde ilk kez Malatya'da yapılan araştırmada, "İnsanlar kendi mahallelerinde sokak aydınlatmasını daha yeterli buldukça kendilerini daha güvende hissetmektedirler" denildi.

Polis Akademisi Başkanlığı Önleyici Hizmetler ve Çocuk Suçluluğu Araştırma Merkezi adına Dr. Şener Uludağ, Malatya Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Uzman Selim Özdemir ve Dr. Cemil Doğutaş tarafından hazırlanan "Vatandaşların Suç Korku Seviyesine (Güvenlik Endişesi) Etki Eden Faktörler ve Alınabilecek Önlemler Malatya Örneği" konulu araştırmanın sonuçları açıklandı.

TÜRKİYE'DE BAŞKA ÖRNEĞİ YOK
Kapsamı nedeniyle Türkiye'de hazırlanan ilk rapor örneklerinden birisi olan araştırmanın Malatya halkının güvenlik endişesi seviyelerinin ve buna etki edebilecek faktörlerin tespit edilerek, güvenlik hizmeti sunmakla görevli Malatya Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'ne alternatif güvenlik stratejileri ve politikaları konusunda öneriler sunmak amacıyla yapıldığı kaydedildi.

Malatya'da yaşayan 16 yaş ve üzeri bin 173 kişiyle rastgele örneklem ve yüz yüze mülakat yöntemiyle yapılan araştırmada, vatandaşların yüzde 40'ı kendini güvende hissetmezken yüzde 60'ı kendini güvende hissettiğini belirtti.

"MAHALLE YETERLİ AYDINLATILIYORSA, İNSANLAR KENDİNİ GÜVENDE HİSSEDİYOR"
"Akşamları tek başınıza sokakta yürürken kendinizi ne kadar güvende hissedersiniz?" sorusuna "yüzde 31'i hiç güvende hissetmem, yüzde 25'i kısmen güvende hissederim, yüzde 22'si güvende hissetmem, yüzde 13'ü güvende hissederim, yüzde 7'si çok güvende hissederim" cevabını verdi. Araştırmada, "Sokak aydınlatma seviyesiyle insanların kendini güvende hissetme seviyeleri arasında belirgin bir ilişki olduğu görülmektedir. İnsanlar kendi mahallelerinde sokak aydınlatmasını daha yeterli buldukça kendilerini daha güvende hissetmektedirler" denildi.

"SOKAK AYDINLATMA SEVİYESİ VATANDAŞLARIN SUÇ KORKU DÜZEYLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLİ OLUYOR"
Araştırmanın son bölümünde şu bilgiler aktarıldı:

"Sokak aydınlatma düzeyinin insanların suç korku seviyelerine etki ettiğini yani sokak aydınlatmasından daha memnun olan insanların daha az suç korkusu yaşadıkları bu çalışma ile ortaya konmuştur. Polis, vatandaşların güvenlik seviyelerinin arttırılmasında diğer kurumlarla özellikle, TEDAŞ ve belediye yetkilileri ile irtibata geçip sokak aydınlatması kalitesinin vatandaşların suç korku seviyeleri üzerinde ne kadar etkili olduğunu anlatıp gerekli aydınlatma çalışmalarının yapılmasında bu kuruluşlara yönlendirici olarak yardımcı olmalıdır. Polis gerekli aydınlatma çalışması yapılmadan yapacağı polisiye çabaların suç korku seviyesinin azaltılması konusunda etkisiz kalabileceğinin farkında olarak görev yapmalıdır. Sokak aydınlatma seviyesinin vatandaşların suç korku düzeyleri üzerindeki etkisi üst birimlere, özellikle valilik ve İçişleri Bakanlığı'na, aktarılarak durumdan haberdar olmaları sağlanılmalıdır. Gerekli aydınlatma çalışmaları yapılmaması ortaya çıkan suç korkusunun polisin kötü ve başarısız olmasından kaynaklanmadığı bu yöndeki algıların yanıltıcı olabileceği ortaya konulmalıdır. Polis görevini ifa ederken sokak aydınlatması yetersiz olan bölgelere yoğunlaşmalıdır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız