SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İlk Denemede İstenen Sonuç Alındı

0
Güncellendi - 2019-09-16 06:25:28
İlk Denemede İstenen Sonuç Alındı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da don olayları nedeniyle kayısı üretiminin verimli olmadığı bölgelerde alternatif ürün olarak ilk üretim denemesi yapılan dila kırmızı biberinden istenen sonuç alındı.

Malatya'da don olayları nedeniyle kayısı rekoltesinin düşük olduğu bölgelerde alternatif ürün olarak dila kırmızı biber üretimine geçildi. Dila biberinin ilk üretiminin başarılı olduğu ve iyi verim alındığı belirtildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği tarla günleri kapsamında "Dila Kırmızı Biber Yetiştiriciliği Hasat Programı"na katılan Malatya Valisi Aydın Baruş, burada yaptığı konuşmada, alternatif ürün arayışı kapsamında Battalgazi ve Doğanşehir ilçelerinde toplam 2 dönümlük alana dila biberi ekildiğini söyledi.

Deneme üretiminin başarılı olduğunu anlatan Baruş, "Bu biber gerek kurutularak, gerekse de pul biber olarak vatandaşların tüketimine sunuluyor. Kentte acı biber tüketimi yemek kültüründen dolayı yüksek. Yaş, kuru ve pul biber tüketiminde önemli bir potansiyel mevcut. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda kentteki biber üretimini arttırmak istiyoruz. Çiftçiye önemli bir gelir kaynağı olacak bir ürün. Bu yılki deneme üretimimiz başarılı oldu." ifadesini kullandı.

Üretilen biberlerin, Kayısı Araştırma Enstitüsünün ilçe kampüsündeki kurutma tesislerinde kurutularak, pul bibere dönüştürüldüğünü belirten Baruş, "Üreticiler bundan sonra biberin ticaretini yapan özel firmalarla karşılıklı sözleşme yaparak bu üretimi yapabilecek." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit ise yerli ve milli dila biber çeşidinin hasat gününü gerçekleştirdiklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Biz kayısının olmadığı don alanları dediğimiz bölgelerde endüstriyel bitkilerin yetiştirilmesi için denemeler yapıyoruz. Burada dila biberi ekimini yaptık. Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden 5 bin biber fidesini tanesi 50 kuruştan alarak, çiftçiye ücretsiz verdik. Kentte kayısıdan verimin sağlanmadığı ve sulu tarımın yapıldığı alanlarda bu tür endüstriyel bitkileri yaygınlaştırmayı düşünüyoruz."

Konuşmaların ardından Vali Aydın Baruş, Battalgazi İlçe Belediye Başkanı Osman Güder, İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ve Malatya Ticaret Borsası Müdürü Ramazan Özcan ile üreticiler, dila biberinin hasadına katıldı.

Vali Baruş ve beraberindekiler daha sonra Kayısı Araştırma Enstitüsünün ilçedeki kampüsüne giderek, dila biberinin kurutma işlemlerini yerinde gördü. Burada pul biberleri inceleyen özel bir firmanın sahibi, pul biberin kilogramını üreticiden 25 liraya satın alma sözü verdi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Kılıçarslan (4 yıl önce)
    Bravo Tahir Macit Müdürüm,Malatya Tarımı seninle çok daha güzel,daha iyiye , çalışmalarnda başarılar,Sayın VALİMİZE DESTEKLERİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜRLER,Allah gayretinizi artırsın.......................
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap gülezgin (4 yıl önce)
    dahada fazla alternatif ürünlerin desteklenmesi gerekiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Köylü (4 yıl önce)
    Saçma sapan yorum yapan arkadaşlara sesleniyorum;kayısının başkenti olduğumuz doğrudur ama sadece kaysiya bağlı kalmamız son derece yanlıştir.kayisinin yandığı yada çok ürün verip para etmediği zamanlarda bu ciftcilerimiz nasıl gecinecekler? Varsa yoksa kayısı olmuyor işte ben bir kayısı üreticisi olarak alternatif ürün olarak ceviz ve bademde yetiştirmeye başladım sizlerede tavsiye ederim;piyasadaki bazı üçkağıtçı kayısı tuccarlarinın merhametini beklemiyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tevfik Dilek (4 yıl önce)
    Galiba okuyucular dikkatli okumamış bu ürün kaysilari donan vatandaş için katkı sağlayacak şekilde düşünülmüş bir proje ve güzel olmuş emeği geçenlere teşekkür iç piyasada tanitilsa iyi olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Ozan Üstün (4 yıl önce)
    Bari kayısı araştırma enstitüsü işin içinde olmasaymış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Kayısı dünya başkenti diyeceksiniz kayısıya alternatif ürün bulduğunuzu kabul edelim nerde bu kayısıyı yetiştireceksiniz baskılık kayısısı bile aromasindan hemen fark ediliyor kayısıyı daha güzel nasil değerlendiririz nasil pazarlarız vb gibi işleri yapma yerine alternatif urun yazık diyiyorumbir ziraatci olarak guluyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Kayısıya alternatif urun arayanların aklına şaşıyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • DEVRIM (4 yıl önce)
    marketlerde satinda tadina millet baksin dogansehire mi gidelim 50 km goruntu var icraat yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (4 yıl önce)
    Bu tür cesitlendirmeler iyidir . Eski usul tarıma devam etmeyip yeni teknik,modern sulama ,çeşitlendirme bu şehir için iyi olacaktır .
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (4 yıl önce)
    Büyük bir başarı ellerinize sağlık tebrik ederim. Domates patlıcan hıyarla ilgilide çalışma yaparsanız tarım ayağa kalkar bu dahiyene fikirlere ihtiyacı var azdaha kalabalık toplansa daha iyi olurmuş.
    0
    0
    Yanıtla