SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İlk Devlet Bürokrasisi Buradaydı'

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:52:23
'İlk Devlet Bürokrasisi Buradaydı'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Arslantepe’de ilk devlet bürokrasisinin oluştuğu bildirildi. 

Malatya Kent Konseyi Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu’nun organizasyonunda başlatılan Malatya Tarihi Okulu projesinin ikinci dersi Fethi Gemuhluoğlu Salonu’nda gerçekleştirildi.

Malatya Müzesi Uzmanı, Antropolog - Etnoarkeolog Hüseyin Şahin programa katılanlara Arslantepe Evresinde Malatya “İlk Devlet Deneyimi” konusunda, Arslantepe Açıkhava Müzesi, konumu ve çevresel özellikleri, yapılan araştırma ve kazıları anlattı.

Neolitik Dönemden Urartulara kadar Malatya ve çevresi hakkında detaylı bilgi veren Şahin, Geç Hitit Dönemi, Urartu Kralı Sarduri’nin Malatya’yı Muhasarası ve İzollu Kaya yazıtı hakkında bilgi aktardı.

Hüseyin Şahin, Doğu Anadolu’nun insanoğlunun 12 bin yıl önce ilk defa tarıma geçtiği ve koyun, keçi, sığır ve domuzu evcilleştirmeye başladığı topraklar olan ve “Bereketli Hilal” olarak tanımlanan coğrafyanın kalbinde yer aldığını belirtti. Tepenin yüksek bölümlerinde seçkinlerin konutları yer alırken kamusal binalar tepenin eğimine uygun olarak daha aşağılara inşa edildiğini söyleyen Hüseyin Şahin, “Ancak bu dönemde kamusal alan daha büyük ve daha fazla bölümlere sahipti” dedi.

Arslantepe’de ilk devlet bürokrasisinin doğuşuna dikkat çeken Şahin bu özel durumun dünyada bir ilk olduğunu söyledi.

Programın sonunda Hüseyin Şahin’e (sağdaki) sunumundan dolayı Gazeteci Yazar Celal Yalvaç (soldaki) tarafından plaket verildi..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız