SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İlk Kadın Müslüman Başkan'

0
Güncellendi - 2015-12-29 20:35:01
'İlk Kadın Müslüman Başkan'
A- A+ PAYLAŞ

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mualla Selçuk, ABD’de 1903’te kurulan Din Eğitimi Derneği-REA’ya (Religious Education Association) başkan seçilerek ‘ilk kadın müslüman başkan’ı oldu.

Dünyanın en eski ve en büyük derneklerinden biri kabul edilen, Din Eğitimi Derneği adıyla da bilinen REA, din eğitimi alanında, dünyadaki akademik birimler arasında iletişim sağlamak, bilimsel araştırma, eğitim öğretim ve liderlik etkinliklerinin gelişmesine katkı sağlayacak fırsatlar oluşturma amacıyla 1903’te Amerika’da kuruldu.

BAŞKANLIK GELDİ

Daha önce REA’nın başkanları sadece Amerika’daki bilim insanları arasından seçilirken, son 2 başkan Avrupa’dan seçildi. Avrupalı başkanların ilki Hollanda’dan ikincisi Almanya’dan oldu. Prof. Dr. Mualla Selçuk ise geçen ay Atlanta’da düzenlenen yıllık Kongrede Başkan adayı gösterilip seçildi. Görevi 2016’da başlayıp 2019’un sonunda bitecek olan Selçuk, 2 yıldan beri REA’nın Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyordu. İlk Müslüman Kadın Başkan olması ise üyeler arasında heyecanla karşılandı. Dünya Barışı için dinler arası barışın değeri ve önemi bir kez daha gündeme geldi.

HIRİSTİYAN-MÜSLÜMAN ZİRVESİNE TÜRKİYE’DEN TEK KATILIMCIYDI

Açlık, yoksulluk, ayrımcılık, çocuk istismarı, kadın cinayetleri, terör ve doğanın kirletilmesi gibi sorunlara karşı Hıristiyan ve Müslümanların yardımlaşmaları amacıyla gerçekleşen Zirvenin 3’üncüsü bu yıl İtalya’da yapılmıştı. Zirveye Türkiye’den sadece Prof. Dr. Mualla Selçuk katıldı. Vatikan’da Papa Francis tarafından da kabul edilen Selçuk, Zirve’de “Farklılıklara saygı duymak” başlıklı bir de sunum yapmıştı.

REA HAKKINDA

Kurucuları arasında, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye’ye davet edilen ve Türk Milli Eğitim Sistemi hakkında bir rapor hazırlayan John Dewey’in de bulunduğu REA, din eğitimi alanında yapılan araştırmaları teşvik etme, paylaşma ve eleştirme süreçlerini 4 önemli organla yürütüyor:

- Religious Education Dergisi, 2 ayda bir olmak üzere yılda 5 kez yayınlanmakta. Dergi Web of Science’a dahildir. Taylor and Francis’in verilerine göre geçen yıl, din alanında birinci, eğitim alanında ise üçüncü sırada yer aldı. Mualla Selçuk, 2007’den beri derginin editörler kurulunda görev yapmakta.

- Horizons Kitap serisi. REA alanda yapılan araştırmaları ve bilimsel yayınları bu seri altında kitaplaştırmakta.

- AAR(American Academy of Religion) tarafından her yıl düzenlenen ve Din alanında en geniş katılımlı kongre olarak kabul edilen bu Kongrede bir oturum düzenlemek.

- Yıllık Kasım Kongreleri. REA her yıl Kasım ayında Amerika’nın veya Kanada’nın farklı bölgelerinde kongreler düzenlemekte. Kongreler Din Eğitiminin problemlerini konu aldığı gibi güncel sorunları da konu alabilmekte.

REA’nın 386 Din Eğitimcisi üyesi bulunmakta. Üyelerin çoğunluğu Amerika’nın çeşitli üniversitelerinde ve bilim kurullarında öğretim üyesi, araştırmacı veya dini lider olarak görev yapmakta.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız