SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İlk Kapı Tamam

A- A+ PAYLAŞ
Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki eski kale surlarının yeniden restore edilmesi kapsamında ilk kapı girişi tamamlandı.
 
Battalgazi ilçesinde Roma dönemi surlarının yeniden restore edilmesi kapsamında ilk çalışma sonuçlandı. İlçenin girişindeki kale kapılarından birisi restore edilerek tamamlandı. Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Surlar 2 bin yıllık bir geçmişe sahip. 2 bin yıllık tarihi ayağa kaldırırsanız, 2 bin yılık belediye başkanı olursunuz. Gelecek 2 bin yılık bir çalışma yaparsanız, gelecekte 2 bin yıllık başkan olursunuz. Yani belediye başkanları kendisini 5 yıla sığdırmamalı. Surlar 2 bin 850
metredir. Sayın valimizin verdiği ödenekle, ilk etap bitti. İkinci etap çalışmaları başlayacak. Surların restore edilmesi süreci devam edecek" dedi.
 
Battalgazi'nin turizm merkezi yapılması konusunda sürecin devam edeceğini söyleyen Gürkan, surların yapımı kapsamında mevcut Belediye binası ile o alanında kaldırılacağını söyledi. Gürkan, hedefin tüm surları tamamen ayağa kaldırmak olduğunu ifade etti.
 
Battalgazi'nin Anadolu'nun Türkleşmesinde önemli bir sancak olduğunu ifade eden Gürkan, "Bunun farkında olmalıyız. Buranın geçmiş tarihini gün yüzüne çıkartmamız gerekiyor. Battalgazi'nin turizm merkezi olması Malatya'yı da ayağa kaldırır" diye konuştu.
 
Restorasyon çalışmaları esnasında orijinale uyulduğunu belirten Gürkan, "Bu konuda anlayan anlamayan herkes kendisine göre bir fikir beyan ediyor. Biz restorasyon konusunda genel mimari tarza ve estetiği uyulmasını sağlıyoruz" dedi.
 
Roma İmparatoru Trajanus zamanında Milattan Sonra 98-117 yılları arasında yapımına başlanılan Malatya surları Diocletianus zamanında 284-305 yıllarında genişletilmiş ve 532 yılında İmparator Justinianus tarafından tamamlanmış. Diktörtgene yakın yamuk şekilde olan surların 71 burcu 11 kapısı bulunuyormuş.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız