SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İlk Kez Köy Hayatıyla Tanıştılar

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:24:48
İlk Kez Köy Hayatıyla Tanıştılar
A- A+ PAYLAŞ

Yunusemre Belediyesi, Manisa Müftülüğü ve Yunusemre Kaymakamlığının ortak projesi “O köy bizim köyümüzdür” kapsamında Manisalı çocuklar hayatlarında ilk kez köy hayatıyla tanıştı. Şehirde televizyon ve bilgisayara dayalı bir yaşam sürdüklerini ve aileleri ile konuşmadıklarından şikayet eden şehirli çocuklar ilk kez gördükleri köy hayatını çok sevdi. 

Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’nin talimatıyla bir sosyal proje daha hayata geçti. Şehir merkezinde yaşayan çocuklar Yuntdağ Yenice mahallesine düzenlenen geziyle ilk kez köy kültürüyle tanıştı. Kuyudan su içip inekten sütün nasıl sağıldığını gözlemleyen çocuklar, yer sofrasında karınlarını doyurup doğal su içti. 

ŞEHİRLE KÖY ARASINDA KÜLTÜR KÖPRÜSÜ

Sosyal ve kültürel etkinliklerle dikkat çeken Yunusemre Belediyesi tarafından “Ben hiç lunapark görmedim” projesiyle Manisa’ya getirilen Yuntdağlı çocuklar, Yunusemre Çarşısında doya doya eğlendi. "Ver elini Manisa” projesiyle Yuntdağlı kadınlar Manisa’da farklı bir gün yaşadı. Son proje yine çocuklara yönelik oldu. Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi’nin talimatıyla Ben hiç köy görmedim sloganıyla başlatılan "O köy bizim köyümüzdür" projesi kapsamında 75. Yıl Mahallesinde oturan bir gurup çocuk velilerin nezaretinde Yuntdağ Yenice mahallesine götürülerek köy kültürüyle tanıştırıldı. Belediye Başkan Yardımcısı Kılıç Kaya koordinasyonunda ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şaver Yüksel öncülüğünde köye ulaşan çocuklar Yuntdağ Yenice köyü Muhtarı Hasan Ali Çetir ve köylüler tarafından karşılandı.

KUYUDAN SU ÇEKTİLER

Çocuklara köy düğün salonunda gözleme ve ayran ikram edildi ardından köy gezisi başladı. Çocuklar köy sokaklarında yürürken karşılaştıkları hayvanları dikkatle izledi. Köyün 115 yıllık camisini gezen çocuklar, burada yaşıtlarıyla bir araya geldi. Cami bahçesindeki Kur’an Kursunu gezen çocukların en ilginç deneyimi kuyulardan su çıkarmak oldu. Yıllardır köylülerin bu kuyulardan su içtiğini öğrenen çocuklar şaşkınlıklarını gizleyemedi. Suyun tadını beğenen çocuklar yer sofrasında yemeklerini afiyetle yedikten sonra köy evini gezdi. Eski eşyalar, gaz lambası, soba ve cezveleri dikkatle inceleyen çocuklar, yerdeki hasırların üzerinde otururken dedelerini atalarını düşündü.

İÇTİKLERİ SÜTÜN NASIL SAĞILDIĞINI ÖĞRENDİLER

Çocukların en çok ilgisini çeken inekler oldu. Her gün en az bir bardak içtikleri sütün nasıl meydana geldiğini öğrenme fırsatı bulan küçük konuklar, bir köylü kadının süt sağma işlemini meraklı gözlerle izledi. Meyve bahçelerini gezen çocuklar, kendi elleriyle topladıkları üzüm ve incirin tadına baktı. Çocuklar yorucu köy gezisinin ardından okul bahçesinde köylü yaşıtlarıyla oyunlar oynadı. Erkekler futbol maçı yaptı, kızlar yakar top oynadı. Oyunun sonunda rakipler birbirlerinin elini sıkıp centilmenlik örneği sergiledi.

BAŞKAN ÇERÇİ’DEN HEDİYELER

Belediye Başkanı Mehmet Çerçi tarafından gönderilen hediyeler çocuklara dağıtıldı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şaver Yüksel, proje ile köyle şehirdeki kültürlerin kaynaşmasını sağladıklarını ifade ederek şöyle konuştu: 

"Yunusemre Belediyesi olarak 'O Köy Bizim Köyümüzdür' diye bir proje başlattık. Şehir merkezindeki çocukları kent merkezine uzak olan köylere götürüp gösterdik. Sabah çocukları velilerinden izin belgesi alarak götürdük. Köyde bizi çok güzel karşıladılar. Şehir merkezinden getirdiğimiz çocuklar köy çocukları ile kaynaştı. Yarılan gözlemeleri yediler. Bahçelerden meyve sebze topladılar. İneklerin süt sağımını gördüler. Çocuklar buradaki doğal hayatı yaşadılar. Çocuklar birbirlerine bir şeyler öğretti. Köydeki taş evleri gördüler. Projemiz devam edecek. Projeyi müftülük, kaymakamlık ve belediye ortak bir protokol kapsamında başlattık. Talep geldikçe projelerimizi devam ettireceğiz. Bazen biz mahalleleri belirleyeceğiz bazen de mahallelerden gelen talebi değerlendireceğiz. Buralar bizim mahallelerimiz artık. Merkezdeki çocukların buraları mahalle olarak kabul etmeleri çocuklarla bir araya gelmeleri gerekiyor. Biz, bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Büyükler olarak çocuklarla çok eğlendik."

PROJE KURUMSAL HALE GELECEK

Projenin kurumsal hale getirileceğini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Kılıç Kaya, "Proje, valilik, il milli eğitim, müftülük ve muhtarlar derneği arasında yapılacak. İşbirliği protokolü ile devamlı uygulanabilir hale getirilecek. Projeyle kuran kursları, ilk öğretim, okul öncesi eğitim, anaokulu ve kreşlerde hizmet alan çocuklar en az yılda bir sefer gezi programına dahil edilerek, Yuntdağı bölgesindeki köylere götürülüp yaşam tarzı, doğal ve kültürel zenginlikleri hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanıyor" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız