SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İlk Kiraz Hasadını Yaptılar

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:03:34
İlk Kiraz Hasadını Yaptılar
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da ilk kiraz hasadı Battalgazi Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki araştırma ve uygulama bahçesinde yapıldı. 

Türkiye genelinde olduğu gibi, Malatya’da da 29-30-31 Mart geceleri meydana gelen ve başta kayısı olmak üzere çok sayıda meyve türünün henüz çiçeklenme aşamasında iken yanmasına neden olan don olayının yarattığı sorunlar hala sıcaklığını korurken, don olayından etkilenmeyen çok az alandan biri olan İnönü Üniversitesi Battalgazi Kampüsü’nde yılın ilk kiraz hasadı yapıldı.

İnönü Üniversitesi Battalgazi MYO Araştırma ve Uygulama Bahçesi’nde yapılan hasatta yaşları 5 ila 6 arasında değişen kiraz ağaçlarında, dalbastı (0900 Ziraat) kirazları, Battalgazi MYO sera çalışanları tarafından indirilerek kasalara dolduruldu. 

‘İyi Tarım’ uygulamaları kapsamında hayata geçirilen araştırma ve uygulama bahçesinde, kiraz, vişne, erik, şeftali yetiştiriliyor. Araştırma ve uygulama bahçesi aynı zamanda Battalgazi MYO Bahçe Tarımı Bölümü öğrencilerinin uygulamalı eğitim alanı olarak kullanılıyor. 

Bahçe Tarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Eren: Yeşilyurt’tan 15 gün daha erken hasat yapıyoruz 

Araştırma ve Uygulama Bahçesi’ndeki kiraz yetiştiriciliği ile ilgili bilgi veren Battalgazi MYO Bahçe Tarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Gültunay Eren, Battalgazi Kampüsü’ndeki kiraz hasadının kirazı ile ünlü Yeşilyurt ilçesinden 15 gün daha erken yapıldığını belirtti. Malatya’da yaşanan don olayı nedeniyle geniş bir coğrafyada başta kayısı olmak üzere çeşitli meyvelerin çiçeklenme ve meyveye durma aşamasında yandığına dikkat çeken Eren “Battalgazi Kampüsü’nde hava sirkülasyonu nedeniyle soğuk havanın oturmadığını düşünüyoruz. Don olayı, farklı klimatolojik faktörlerin de devreye girmesiyle burada diğer alanlardaki kadar etkili olmadı. Bu nedenle sınırlı miktarda da olsa kiraz hasadı yapılabildi” dedi. 

Kirazın Türkiye meyveciliğinde ihracat açısından önemli bir yer tuttuğunu belirten Gültunay Eren, “Buradaki araştırma ve uygulama bahçemizdeki kiraz Malatya’nın ünlü dalbastı kirazı. Meyvecilik literatüründeki adı ise 0900 Ziraat olarak geçer. Kirazın hasat edildiği dönemde başka meyvenin olmaması kirazı daha da önemli kılıyor” diye konuştu. 

Türkiye’de kiraz üretiminin sert çekirdekli meyveler arasında kayısı ve şeftaliden sonra 3. sırada yer aldığını kaydeden ve Malatya’nın bu alanda Türkiye üretimine katkı yaptığını belirten Eren, “Kiraz antioksidan özelliği ile sağlık açısından son derece faydalı bir meyvedir. Ayrıca soğuk hava zinciri avantajı ile Mayıs ayı başından Temmuz ayının ortalarına kadar raflarda yer almasıyla değer kazanan bir meyvedir” bilgisini verdi.

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız