SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İlk Seçimde Yolcular.'

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Merkez İlçe Kongresi gerçekleştirildi.

Renkli Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen kongreye CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, CHP Malatya Eski Milletvekili Muharrem Kılıç, CHP İl Başkanı Celal Berktaş ve CHP Malatya Merkez İlçe Başkanı Abdullah Salkaya'nın yanı sıra parti yöneticileri ve üyeleri katıldı.

Kongrede ilk olarak Divan Başkanlığı seçimi gerçekleştirildi. Divan Başkanlığına oy birliğiyle CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu seçildi. Gündemin oylanıp, kabulünün ardından Saygı duruşundu bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Çalışma raporu ve hesap raporunun okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Kongrede kısa bir konuşma yapan CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, parti adına yıllardır herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştığını ifade ederek, "Hepimiz partide çeşitli görevler yaptık. Parti için uzun yıllar mücadele ettik ve bedeller ödedik. Sorumluluk duygusuyla bu partiye gönül verenlere şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Aslanoğlu, hukuk devleti olmadan ülkenin hiçbir yere gelemeyeceğini ileri sürerek, "Hukuk devletine inanan bir insanım. Bu nedenle hukuka intikal eden bir olaya müdahale etmek bize yakışmaz. Malatya Belediyesi'nde yaşanan imar olaylarıyla ilgili suçlular kimse bir an önce ortaya çıkarılarak, gerekli cezaya çarptırılmalıdır. Ben, hukuk devleti savcılarından bunu rica ediyorum. Suçsuzları da suçlu ilan etmeyin. Bu konu savcılığa intikal ettiği için parti olarak konuya müdahale etmek bize yakışmaz. Hukuk devletine inanan biri olarak, gerekenin yapılacağına inanıyorum" diye konuştu.

Daha sonra CHP Malatya Eski Milletvekili Muharrem Kılıç bir konuşma yaptı. Kılıç, AKP iktidarını sert bir dille eleştirerek, "Artık AKP iktidarından yoksul ve işsizlere fayda yok" görüşünü savundu. Kılıç, şunları kaydetti; "Mağduriyet edebiyatıyla bir yerlere gelmeye çalışıyorlar. Her seçimde bir mağduriyet oluşturuyorlar. İktidara gelebilmek için her şeyi mubah görüyorlar. Halka verebilecek hiçbir şeyleri kalmadı. Darbe yapanlarla güzel geçiniyorlar. Şimdi de darbe mağduriyeti yapıyorlar" iddiasında bulundu.

CHP'nin iktidara gelebilmesi için vatandaşın yanına giderek, sorunlarını dinlemek gerektiğini kaydederek, "CHP geçmişte birinci partiyse alt yapısı vardı. Biz CHP'yiz, programımız sağlam, halktan yanayız demek yetmiyor. Önceden gece kondular bizim alanımızdı ve sağcılar giremezdi. Kendi tabanımızı kaybettik. Erken seçimi bırakalım, normal seçim dönemi geliyor. Seçim dönemi yaklaşırken vatandaşın yanına gitmek boştur. Seçim atmosferine girilmeden vatandaşın yanına gideceksiniz" şeklinde konuştu.

CHP İl Başkanı Celal Berktaş ise, kongrenin çok kritik bir sürece denk geldiğine dikkat çekti. AKP hükümetini ağır bir dille eleştiren Berktaş, "Bildiğiniz gibi ülkemizi 8 yıldır AKP iktidarı idare ediyor. Ülkenin iç ve dış borcu arttı. Çocuklarımız borçlu olarak dünyaya gözlerini açıyor. Bu iktidar döneminde Cumhuriyet dönemi boyunca bu milletin dişiyle, tırnağıyla meydana getirdiği tüm sanayi ve iktisadi kuruluşlar yok pahasına elden çıkarıldı. Ülkemizdeki işsizlik rakamı yüzde 20'lerde ve son bir yılda bir milyona yakın insan işini kaybetmiştir. Pahalılık ise milletin kaderi haline getirilmiştir. Yalnızca yılbaşından bu yana yapılan zamları anlatmaya gerek bile görmüyorum. Çiftçi yok edilmiştir. Emeklilerin ve memurların hali içler acısıdır. İşçilerin halini ise Tekel direnişinden anlamak mümkündür. Uygulanan politika, ölümü gösterip, sıtmaya razı etme politikasıdır. Teröriste iyi muamele yapılırken, hakkını arayan eczacıya, Tekel işçisine, itfaiyecilere biber gazı ve copla müdahale edilmektedir. Hükümet ne yaparsa yapsın Tekel işçilerinin direnişi kırılmayacaktır. Buradan tekel işçilerine selam olsun diyorum. Haklı direnişlerini destekliyoruz" görüşünü savundu.

Berktaş, iktidar aleyhine tek satır yazı yazılamadığını ve söz söylenemediğini ileri sürerek, "Devletin el koyduğu dev medya kuruluşları, devlet bankalarından sağlanan karşılıksız kredilere, iktidarın yandaşlarına, yakınlarına hediye edilmektedir. Aykırı ses çıkarmaya yeltenen gazeteciler cezalandırılarak, ekmekleri elinden alınmaktadır. Akıl almaz cezalar yoluyla basın yıldırılmaya çalışılıyor. İktidar aleyhine ses çıkaranlar, uyduruk delillerle tutulmakta, tutuklanmakta, cezaevlerinde süründürülmektedir" iddiasında bulundu.

İlk seçimde AKP'nin gideceğini CHP'nin göreve geleceğini savunan Berktaş, "Yolcudur Abbas bağlasan da, dinlesen de durmaz. Açılım adı altında ülkede birlik ve beraberliği tehlikeye düşürecek, insanların, din, mezhep, etnik köken ekseninde ayrışmalarına sebep olacak çok ama çok tehlikeli adımlar atılmaktadır. Güzel Malatya'mız içinde söylenecek çok şey var. Bu iktidar döneminde Malatya ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan tam anlamıyla küme düşürülmüştür. Geleceği parlak bir metropol olmaktan çıkarılmış, kaderine razı, kalabalık bir kasaba haline getirilmiştir. Kayısı için bu iktidar kılını bile kıpırdatmamıştır. Malatya'da satılmadık kurum bırakılmamıştır. İktidar milletvekillerimiz sınıfta kalmışlardır. Bu koşullarda girdiğimiz kongre süreci çok önemlidir. Her ne kadar yok deseler de ülkenin seçime gittiği açıktır. Demokrasinin ve özgürlüklerin teminatı CHP'dir. CHP, yalnız bir siyasi parti değildir, öyle görenler yanılırlar. İçinde bulunduğumuz bu süreci, aramızdaki görev ve yetki alma mücadelesini tatlı bir yarışa dönüştürmeliyiz. Dargınlık ve kırgınlıklara meydan vermemeliyiz. Çünkü hepimizin birbirine ihtiyaç duyduğu günleri yaşıyoruz. Her zaman söylediğim gibi kişiler gelip, geçicidir. Önemli olan kurumdur. Bu kurumu yıpratmamız lazım. Ne mutlu CHP'liyim diyene" dedi.

CHP Malatya Merkez İlçe Başkanı Abdullah Salkaya da, CHP'nin kapısının herkese açık olduğunu ifade ederek, "Ben iktidar partisinin yaptıklarını anlatmak istemiyorum. Onların ülkeyi gerek ekonomik, gerek siyasi, gerek sosyal yönden ne duruma getirdikleri belli. Biz CHP olarak, partiye gönül veren herkesin sorumluluk alarak, partinin birer neferi olarak çalışmalıyız. Kaybedecek zamanımız yoktur. İktidar hedefimiz inanın uzak değil. Yeter ki ufacık şeylerden oluşan kırgınlıklarımızı bir kenara bırakalım" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından seçime geçildi. Tek liste halinde girilen seçimde CHP Malatya Merkez İlçe Başkanı Abdullah Salkaya tekrar başkanlığa seçildi. Abdullah Salkaya başkanlığındaki İlçe Yönetim Kurulu şöyle oluştu:

"Dilfuruz Güngör, Çiğdem Ağdağ, Hasan Avcı, Cihan Yıldız, Nurettin Bakır, Hacı Bekir Doğan, Hüseyin Üstün, Kemal Demir, İrfan Yılmaz, Levent Karamağaralı, Mustafa Toktaş, Ferudun Diyarbakırlı, Kurtar Kaya ve Hasan Yiğitler".

NOTLAR.. NOTLAR..
- Yaşar KARAASLAN Yazdı

• 1980’de kapatılmasından sonra 1992 yılında açılan ve 1996 yılında SHP ile birleşen ve yaşanan sık sık görevden alınmalar nedeniyle ortalama 2.5 yılda bir başkan eskiten CHP’de sırasıyla; Ömer Lütfü Toprak, Zeki Çıplak, Mustafa Sayın, Salih Özdemir ve Abdullah Salkaya merkez ilçe başkanlığı görevini sürdürdüler. Görev süresinin sonuna kadar devam etmesi halinde Toprak’tan sonra Salkaya’da en uzun görev yapan ikinci başkan unvanına sahip olacak.

• 400 delegenin oy kullanacağı genel kurula tek liste ile seçimlere gidilmesi nedeniyle CHP kongrelerinde alışılagelmiş kulis faaliyetlerinin ve tatlı çekişmelerin yaşanmamasına neden olurken gruplar arasında AKP hükümetinin yoksulu ezen politikaları ve Malatya’ya yönelik yatırımların olmaması, Ergenekon, Balyoz, Deniz Feneri gibi ülke ve yerel sorunlar hararetli hararetli tartışılmaları gözden kaçmadı.

• Katılımcılar arasında tartışılan konuların en başında gelen “İmar yolsuzluğu” ve “şuyulandırma” konuları belediye başkanı adayı Ömer Şarapnal’ın odak noktası olmasına neden oldu. Tartışmacılar konular hakkında ayrıntılı bilgiler alabilmek için 29 Mart’taki başkan adaylarının etrafını çevirmeleri ve bilgi istemeleri başkan adayı Şarapnal’ı memnun etmiş olacak ki “Arkadaşlarımızın Malatya’nın sorunlarına bu kadar duyarlı olmaları çok güzel” değerlendirmeni yapmasına neden oldu.

• Genel kurula kadın ve gençlerin katılımı yok denecek kadar azdı. Bu durum delege, üye ve katılımcıların gözünden kaçmamış olacak ki grup sohbetlerinde “ CHP’nin gençleri- kadınları nerede? Gençliği –kadını olmayan bir parti ne kadar başarılı olur?” değerlendirmelerini yapmalarına neden oldu.

• Kongreye katılanların üye-delege ve konukların yaş ortalaması 40’ın üzerinde olması, yüzde 50’den fazla genç nüfusa sahip merkez ilçede “CHP’nin merkez ilçede tam anlamıyla örgütlenemediği” yorumlarının yapılmasına neden oldu.

• Muhalifliği ile bilinen ve solda görünen partileri tek tek gezen fakat yer bulamayan bazı isimler bu kongrede de görev başındaydı. Bu isimler genel kurulun havasını olumsuza çevirmek için sık sık demokrasi kavramını öne çıkararak CHP yönetiminin demokrat olmadığı vurgulaması parti yöneticilerinin “Önce partili olun” ve benzeri gibi eleştiri ve tepkilerine neden oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız