SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İlk Üzüm Hasadı

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:34:30
İlk Üzüm Hasadı
A- A+ PAYLAŞ

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Atakent beldesinde, örtü altında ilk üzüm hasadına başlandı. Sezonun ilk örtü altı mahsulü olan 400 kilo Yalova ve Trakya İlkereni cinsi üzümler, kilosu 10 ila 15 TL’den alıcı buldu.

Üretici Bünyamin Şahin, seradaki 4 dönümlük bağından 400 kilo üzüm hasadı yapıldığını kaydetti. Atakent beldesinde 4 dönümlük örtü altında Yalova cinsi üzüm ürettiğini belirten Şahin, “Türkiye’de ilk defa Silifke’de üzümde ilk hasadı gerçekleştirdik. Hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını temenni ediyorum. 4 dönümlük alanda 400 kilo ürün hasat ettik” dedi. 

11 yıldır üzüm üretimi yaptığını ve kilosunu 10 ila 15 TL’den İstanbul ve Ankara’ya gönderdiklerini belirten Şahin, örtü altı üzüm yetiştiriciliğinden memnun olduğunu söyledi.

5 dönüm arazide örtü altında Trakya İlkereni cinsi üzüm hasadı yaptıklarını belirten İbrahim Çetin ise, 10 ila 15 ton arasında ürün beklediklerini söyledi. 

Silifke İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü de, yapılan ilk hasattan sonra yaptığı açıklamada, ilçe genelinde toplam 18 bin 500 dekarlık alanda üzüm üretiminin yapıldığını ve bu alandan yaklaşık 8 bin 500 ton üzüm hasadının gerçekleştirileceğini kaydetti.

Üzüm üretiminin Uzuncaburç beldesi ile Göksu Vadisi köyleri olan Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak, Evkafçiftliği, Gündüzler ve Kepez köylerinde yoğun bir şekilde yapıldığım ifade eden Süngü, normal hasat sezonunun Haziran ayı sonunda başlayacağını, ancak örtü altında ise daha erken çıktığı için üreticilere de önemli bir gelir getirdiğini belirtti. Süngü, "Örtü altında ilçe genelinde 251 dönüm arazide üzüm üretimi yapılıyor. Açıkta yetiştirilen üzümlere oranla örtü altında erken çıkmasının yanında daha fazla da ürün alıyor. Yani açık alanda bir dönümden ortalama 400 kilo ürün hasat edilirken, örtü altında ise bu rakam 3 tona kadar çıkıyor. İlk hasadını yaptığımız Yalova ve Trakya İlkeren cinsi üzüm de üreticimize iyi bir gelir getirecektir" diye konuştu.

Bölgede çiftçilerin artık bilinçli üretim yapmaya başladığını vurgulayan Süngü, “İlçemiz genelinde yaklaşık 260 dönüm arazide örtü altı üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Turfanda meyvecilikte lider ilçe olan Silifke ve beldeleri, ürettiği bu ürünleri İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Adana gibi metropol şehirlere göndermektedirler. Kilosu şu an kalitesine göre 10 ila 15 TL’yi bulan üzüm, üreticisine önemli bir gelir kapısı olmuştur” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız