SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İlk Yerleşim İzi M.Ö. 12 Binlerde..'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi  Seramik Bölümü tarafından organize edilen  ve konuşmacı olarak Antropolog- Müze Araştırmacısı Hüseyin Şahin’in konuşmacı olarak katıldığı,”Malatya’nın Arkeolojik Yapısı” konulu konferans İnönü Üniversitesinde gerçekleştirildi.

 

Geniş bir katılımın olduğu konferansta Araştırmacı Hüseyin Şahin; önce Anadolu ve ardından da Malatya’nın tarihsel kronolojisiyle ilgili bilgiler verdi. Konuşmasında Malatya da ilk yerleşim izlerinin M.Ö. 12.000 ler den itibaren başlamış olduğu,M.Ö.8.000 den itibaren Neolotik dönemde Caferhöyük yerleşmesinde yerleşik hayata geçildiği toprağın işlenmeye başlandığını belirterek ,buradaki yerleşmede insan oğlunun ilk heykelcik örneklerini yaptıklarını ifade etti.Konuşmasının devamında Değirmentepe, Köşgerbaba, İmamoğlu, Pirot ve Arslantepe höyüklerinde yapılan arkeolojik kazılarda yerleşimin M.Ö. 5.500 yıllarına kadar indiğini belirtti. Yerleşimin M.S. 1 yy den itibaren Battalgazi ilçesinin bulunduğu alana doğru genişlediğini ve burada Roma,Selçuklu,Osmanlı döneminde yoğun iskana sahne olduğunu ifade ederek 1838-1839 yılından itibaren ise bugünkü yeni Malatya şehrinin oluştuğunu söyledi.

 

Konuşmacı Özellikle ilk şehirleşmenin başlangıcının Arslantepe’de kazılarda ortaya çıkan geç kalkolitik döneme tarihlenen Sarayda başlamış olduğunu, burada ilk bürokrasinin adımının atıldığını ve burada bulunan mühürlerden hareketle de ilkel muhasebe sisteminin geliştirildiğini açıkladı.

 

Şahin; slaytlar eşliğinde Malatya merkez ve ilçelerinde bulunan arkeolojik yerleşmelerden ve Roma,Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yapılarından söz etti. Konuşmasında Kültür ve tabiat varlıklarının önemine değinen Şahin, kültür varlıklarımızın korunması ve restorasyonlarının yapılarak yaşatılmasında herkese görevler düştüğünü ve sadece kayısı ile değil insanlık tarihinde önemli yeri olan birçok ilklere ev sahipliği yaptığını, bundan dolayı da turizm açısından önemli bir şehir olduğunu belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız