SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İlk Ziyaret Malatya Cezaevi'ne

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:20:49
İlk Ziyaret Malatya Cezaevi'ne
A- A+ PAYLAŞ

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 28 Şubat dönemine ilişkin olarak ilk cezaevi ziyaretini Malatya’ya yaparken; komisyon üyeleri dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ı ile Nuriş Çetesi mensuplarını da yattıkları cezaevlerinde dinleyecek. 

AK Parti Kayseri Milletvekili ve TBMM Darbeleri (28 Şubat ve 27 Nisan) Araştırma Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel, AK Parti Çankırı Milletvekili ve TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, Malatya E Tipi Cezaevi’ne gelerek, burada 28 Şubat döneminde meydana gelen Malatya Olaylarından dolayı hüküm giyen Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur’u ziyaret ettiler.

Cezaevi ziyareti sonrasında Polisevi’nde basın mensuplarına bilgilendirme yapıldı. TBMM Darbeleri (28 Şubat ve 27 Nisan) Araştırma Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel, 28 Şubat dönemiyle ilgili olarak ilk defa cezaevi ziyaretinde bulunduklarını anlatarak, “28 Şubat döneminde önemli davalarından birisi olan kamuoyuna yansımış olan Malatya Davası olarak bilinen bu davadan mahkum olanları dinleme kararı alınmıştı. Cezaevinde dinlemelerimizi yaptık. Ziyaretlerimiz olacak. Bunlardan bazıları, o dönemde İçişleri Bakanlığı yapmış olan Sayın Mehmet Ağar ve şuanda 'Sabancı' davasından ve daha önceki işlemiş olduğu fiillerden dolayı mahkum olan Nuriş Çetesi olarak bilinen o mensupları da bulundukları cezaevlerinde ziyaret edeceğiz. Özellikle Ahmet Duyar’ın öldürülmesi ve Sabancı olayındaki olayların ne şekilde ve nasıl olduğu o konularla ilgili olarak da faillerinden bilgi alacağız. Bunlarla ilgili Malatya’da ilk ziyaretimizi yapmış bulunuyoruz. Fahri Memur ve Zekeriya Şengöz ile görüşmelerimiz oldu. Onların o döneme ait bilgilerini ve anlattıklarını kayıtlara geçirdik. Bu nedenle Malatya’dayız” dedi.

Karayel, “Malatya, 28 Şubat Döneminde Malatya Olayları olarak bilinen Türkiye genelinde de bir soruşturmaya konu olmuş ve sonunda da bugün Malatya Cezaevinde bu davadan dolayı mahkum olan arkadaşlarla, bunların o dönemlerdeki yaşadıklarını, nasıl olayların cereyan ettiklerini, hem mahkeme dosyasını istedik ve hem de kendileri ile görüşmek için bunları yaptık. Bundan sonra da diğer, o dönemin önemli olaylarının failleri ve konularıyla ilgili onlardan da bilgi alacağız. İlk ziyaret Malatya’da oldu” şeklinde konuştu.

Karayel, Malatya Cezaevi’nde Fahri Memur ve Zekeriya Şengöz’ün o dönemdeki yaşadıklarını, hukukun nasıl işlediğini, çektikleri işkence ve boyutlarını kendilerine anlattıklarını söyledi.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin ise, “Dinlemeler için Malatya’ya geldik. Özellikle üniversitedeki uygulamaların ve yine sivil toplum örgütlerini yapmış olduğu faaliyetlerle ilgili, doruk noktaya ulaşmış bir kısım eylemlerin merkezindeki bir şehir. Daha sonradaki aşamada, mağdur olduğunu ve adil yargılanmadığını ifade eden bir grubu dinlemek için buraya geldik. Bize yazılı olarak müracaatları bulunan bu grubu dinlemeye geldik. İlk olarak bir cezaevi ziyaretini Malatya’dan başlattık” dedi.

TBMM Darbeleri (28 Şubat ve 27 Nisan) Araştırma Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel, ve TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, 28 Şubat dönemindeki Malatya Olayları ile ilgili olarak mağdur olduğunu bildiren kişileri Polisevi’nde dinledi.

KİMLERLE GÖRÜŞTÜLER?

Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur'la görüşen Karayel ve Şahin, daha sonra Polisevi'nde Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi emekli öğretmen Mehmet Koç, Malatya Meşale Derneği Başkanı Tamer Çalhan, araştırmacı yazar Adil Akkoyunlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şube Başkanı Namık Şahin, 28 Şubat döneminde kapatılan İslami Dayanışma Vakfı Başkanı Mustafa Kayan, eğitimci Fırat Dirikol ve eşi Nazire Dirikol ile görüştü. 

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Anadolu Platformu Başkanı Aldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat döneminde yaşanan haksızlığı, adaletsizliği, toplumdaki bir damarın yok edilmesine dönük topyekün yürütülen baskıları paylaştıklarını belirtti. 

''Merhamet değil, adalet istiyoruz'' diyen Aldemir, milletin değerleriyle kavga edenlerin tez elden adaletin önüne çıkarılması için 12 yıldır mücadele ettiklerini ifade etti. Aldemir, ''Gerekirse bir 12 yıl daha mücadele etmeye hazırız. Asla bu işin peşini bırakmakta tereddüt içinde değiliz. Kararlı bir şekilde adaletin hakim olması için çaba gösteriyoruz'' diye konuştu. 

28 Şubat döneminde kapatılan İslami Dayanışma Vakfı Başkanı Kayan da 28 Şubat sürecinde Malatya'nın özel olarak seçildiğini, halkın provokasyonlarla tahrik edilip sokağa döküldüğünü belirterek, bunun faturasının da vakıflarına çıkarılmak istendiğini kaydetti. 

Vakıf olarak o dönemde hayır işleriyle uğraştıklarını anlatan Kayan, yargılandıkları, sorgulandıkları o dönemde bazı arkadaşlarının cezalandırıldığını, hala cezaevinde yatan arkadaşları bulunduğu belirtti. Bütün bunları komisyonla paylaştıklarını dile getiren Kayan, ''Mağdur olan arkadaşların mağduriyetinin giderilmesi, on yıllarca Malatya'da yardım faaliyetlerinde bulunan İslami Dayanışma Vakfı'nın haklarının iade edilmesini ve hizmetlerine devam etmesini arzu ediyoruz'' ifadelerini kullandı. 

Dönemin iş adamlarından MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Şahin de 28 Şubat döneminde fiziki olarak işkencelerin dışında işleriyle ilgili de ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, ''Çok üzerimize geldiler, ortaklarımızı tehdit ettiler. Komisyona bunları ifade ettik'' dedi. 

Suçsuz olduğu halde 4 ay cezaevinde yattığını anlatan Şahin, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işlerinin de bozulduğunu belirtti. Malatya'da 28 Şubat döneminde 52 kişi hakkında idam istemiyle yargılamaların yapıldığını hatırlatan Şahin, ''Polis kayıtlarına intikal etmiş herhangi bir olay yok ama sırf 28 Şubat döneminde bir takım şeyleri hedefleyen insanlar bu bölgede kargaşa ortamı yaratmak için bunları yaptılar'' dedi. 

15 sene de olsa bu konuların araştırılmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Şahin, komisyon üyelerine teşekkür etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız