SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İller Başarısı Açıklanmayacak"!

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:10:00
A- A+ PAYLAŞ

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, 15-16-22 ve 23 Haziran tarihlerinde 5 oturumda yapılan LYS'ye yönelik, "Matematik testinde 2 sorumuzu iptal etmek zorunda kaldık. Matematik testinde herhangi bir soruya cevap vermiş, bir işaretleme yapmış tüm adayları 'doğru yaptı' diye değerlendirdik" dedi. 

ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2013 LYS sonuçlarını Rixos Otel'de düzenlediği basın toplantısında açıkladı. LYS'ye ilişkin sayısal verileri açıklayan Demir, Perşembe günü itibariyle sınav kağıtlarının okunup, tarandığını, verilerin sürekli kontrolden geçirildiğini vurguladı. Demir, YGS sonrası LYS'ye girmeye hak kazanan 1 milyon 232 bin 679 adaydan 71 bin 476 sınavsız geçiş için başvurduğunu, bu öğrencilerin doğrudan üniversiteye yerleştirileceğini kaydetti. 5 oturumda yapılan LYS'lere 851 bin 135 adayın başvurduğunu ancak bazı değişik nedenlerden dolayı sınava girmediğini anlatan Demir, sınava giren aday sayısının ise toplam 831 bin 570 olduğunu açıkladı. Öte yandan 19 bin 565 aday sınava girmezken 133 adayın da sınavı geçersiz sayıldı.

LYS'lerde 6 bin 871 binanın kullanıldığını ve 95 bin 608 salonda sınav yapıldığını vurgulayan Demir, sınavlarda 288 bin 114 görevlinin organizasyonda hizmet verdiğini anlattı.

"İPTAL EDİLEN 2 SORUYA CEVAP VERENLERİ 'DOĞRU YAPTI' DİYE KABUL ETTİK"

Demir, 2011, 2012 ve 2013 yıllarına bakıldığında matematik doğru cevap sayılarının değişiminin sola yatık ancak hedeflenen normal dağılımdan biraz daha düşük başarıya yatık bir eğrisi olduğunu anlattı.

"Matematik testinde 2 sorumuzu iptal etmek zorunda kaldık" diye konuşan Demir, "Matematik testinde herhangi bir soruya cevap vermiş, bir işaretleme yapmış tüm adayları 'doğru yaptı' diye değerlendirdik. Tüm soru iptallerinde bu standart uygulanıyor. Fizik sorularında da aynı yıllarda benzer grafik var. Kimyada da 2 sorumuz iptal edildi. Yine benzer grafik kimyada da var. Biyoloji kısmen 2011, 2012, 2013 olarak birbirine yakın. Türk Dili ve Edebiyatı testinde kitlenin daha geniş olması, adayların daha gayret göstermeleri nedeniyle eğriler tamamen normal dağılıma uyan ve birbirini tekrar eden eğriler. Coğrafya, Tarih ve Felsefe benzer şekilde" ifadelerini kullandı.

"500 TAM PUAN ALAN BİR ADAY VAR"

Tüm puan türlerinde 500 tam puan alan bir adayın olduğunu açıklayan Demir, 480 üstü alanların sayısının ise 200'ler düzeyinde olduğunu belirtti. Demir, dil puanlarına bakıldığında ise 500 tam puan alan birden çok adayın bulunduğuna dikkat çekti. Demir, LYS'lere giren lise mezunu 476 bin 470 adayın olduğunu ancak en çok başarıyı fen liselerinin yakaladığını söyledi.

EN BAŞARILI ADAYLAR

2013 LYS sınavlarında ÖSYS ile birlikte değerlendirildiğine en başarılı adayların açılayan Demir, 2013 LYS-MF puanında 500 tam puan alan adayın İzmir Fen Lisesi'nden Fatih Aslan olduğunu bildirdi. Demir, Fatih Aslan'ın YGS puanlarında da ikinci ve üçüncü olduğuna dikkat çekti.

MF-4 puanında 50 tam puan alan adayın ise Özel Adana Final Anadolu Lisesi'nden Mehmet Burak Kaya olduğunu açıkladı. MF-2 ve MF-3 puan türünde İzmir Fen Lisesi'nden Mert Mestanoğlu'nun birinciler arasında olduğunu bildiren Demir, TM-1, TM-2 ve TM-3'te 500 tam puan alan adayın İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Mustafa Mikdat Yıldırım olduğuna dikkat çekti. Demir, TS-1 ve TS-2'de 500 tam puan alarak birinci olan adayın Özel Aziziye Lisesi'nden Ahmet Koçak olduğunu açıkladı.

Dil puanlarında 3 farklı alan söz konusu olduğu için çok sayıda birincinin bulunduğunu söyleyen Demir, DİL-1, DİL-2 ve DİL-3 puan türünde İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Efe Yasin Akman'ın 500 tam puan aldığını, İstanbul Lisesi'nden Çağrı Karabacak'ın DİL-1'de 500 tam puanı olduğunu belirtti. Demir ayrıca Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nden Aslı Aktakke, İstanbul Lisesi'nden Hümeyra Çolak, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi'nden Oğuzhan Özer'in 500 tam puan aldığını açıkladı.

KIZLAR DAHA BAŞARILI

LYS'lere 428 bin 475 erkek, 422 bin 660 bayan adayın girdiğini vurgulayan Demir, "MF olarak baktığımızda kız adayların daha başarılı olduğunu görüyoruz.

TS puanında başa baş bir durum var. Genel olarak kızların daha başarılı olduğunu görüyoruz" dedi. Demir, başarı adayları ve ailelerini tebrit etti.

TERCİH İŞLEMLERİ 8-18 TEMMUZ ARASINDA

908 bin 232 kontenjanın bulunduğunu açıklayan Demir, bunların 380 bin 128'inin önlisans programlarına yerleşeceği kaydetti. YÖK ile olan ortak çalışma neticesinde tercih alma işlemlerinin 8-18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirileceğini açıklayan Demir, Temmuz ayının son haftasında tercihlerin açıklanacağını vurguladı. Demir, ek yerleştirme sonuçlarının 28 Ağustos-2 Eylül arasında açıklanacağını ve http://rehberlik.osym.gov.tr tercih hizmetlerinde yardımcı olmak için gündemde olacağını vurguladı.

EN BAŞARILI İLLER AÇIKLANMAYACAK

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Demir, "Başarılı iller ve başarısız iller konusunda bir veri var mı?" şeklindeki soru üzerine, "Çok farklı puan türleri ve farklı aday kitleleri söz konusu. Geçmiş yıllarda bu tür sıralamaları yaptığımızda pek çok milli eğitim müdürü, pek çok lise yöneticisi, bu değerlendirmenin doğru olmadığını belirttiler. Bu nedenle biz de Milli Eğitim Bakanımızın görüşünü alarak, bu tür il başarı sıralamalarını yayınlamamayı uygun bulduk. Milli Eğitim Bakanımızla, yetkililerle, milli eğitim müdürlüklerimizle bu verileri paylaşacağız, herkes kendi hesabını, kendi bilgilerini oradan görecek ve değerlendirmelerini yapacak" cevabını verdi.

"OLUMSUZLUKLAR KAMERA SİSTEMİ VE KAREKOD UYGULAMASIYLA MİNİMUM SEVİYEYE İNDİ"

"Bu yıl yapılan sınavlarda olumsuz bir davranışa rastlandı mı?" şeklindeki soru üzerine ise Demir, "851 bin adayın katıldığı sınav, 5 oturumda gerçekleştirilen bir olay. Mutlaka bazı düzensizlikler, bazı kuralsızlıklar söz konusu olabiliyor. Bunları tutanaklarla tespit ettiğimizde gereken işlemleri yapıyoruz. Bunları kamera görüntüleriyle tespit ettiğimizde gereken işlemleri yapıyoruz. Ama mutlulukla şunu belirtmek istiyorum ki, bu rakamlar özellikle kamera, emniyet görevlilerinin katılımı, karekod uygulamalarıyla minimum seviyeye inmiştir. Zaten ilk tabloda da daha az sayıda adayın sınavları geçersiz sayılmıştır. Bunlar arzu etmediğimiz şeyler ancak büyük bir kitle olduğu için kaçınılmaz bir şekilde mevcut" karşılığını verdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız