SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İmar İddianamesindeki Suçlamalar

A- A+ PAYLAŞ

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen, 'sahte hibe tapu senetleriyle haksız imar yoğunluğu alınmasıyla' ilgili iddianamede, Malatya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'deki personellerin zincirleme olarak görevlerini kötüye kullanmaktan yargılanmaları istendi.

Kamu görevlileri, müteahhit, mimarlar ve inşaat sahiplerininde aralarında bulunduğu 45 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin detayları belli oldu.

Malatya Belediyesi İmar Komisyonu görevlilerince imar dosyaları üzerinde yapılan incelemede toplam 17 imar dosyasında sahte tapu kaydı ve aplikasyon krokisi kullanılması suretiyle imar görevlilerinin de görevlerini kötüye kullanarak haksız imar yoğunluğu uygulamasından faydalandıkları ve belediyenin bu şekilde zarara uğratıldığı tespit edilerek soruşturma yapılmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunması üzerine  başlatılan soruşturma, "Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, resmi evrakta sahtecilik, kamu görevi yapan görevlilerin zincirleme olarak görevi kötüye kullanma" iddiaları ile suçlanan 45 şüpheli yargılanacak.

'ZİNCİRLEME OLARAK GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK"

İddianamede, usulsüzlük tespiti yapılan imar dosyalarındaki parsel sahibi, yapı müteahhidi ve proje müellifi mimar ile Malatya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ndeki imar çapını düzenleyen, kontrol eden, onaylayan, vaziyet planını düzenleyen, kontrol eden, projeyi inceleyen, yapı ruhsatı izin belgesini düzenleyen, yapı ruhsatı izin belgesini kontrol eden memur, şef ve şube müdür yardımcıları hakkında işlem yapılması talep edildi.

"HAKSIZ İMAR YOĞUNLUGU"

İddianamede, imar dosyalarında yapılan incelemeler sonucunda şüphelilere "haksız yapı yoğunluğu elde etmek, tapu senedinde tahrifat yapılarak parsel alanının metrekaresini büyütmek, Kadastro Müdürlüğü'nden alınan aplikasyon krokisinde parsel alanı tahrif edilerek arsa metrekaresini büyütmek, yapı ruhsatlarında parsel alanı tahrifat yapılarak metrekaresini büyütmek, tapu senedinde ve aplikasyon krokisinde tahrifat yapılarak, imar çaplarının arttırılarak, haksız alan kazanmak, sahte yapı ruhsatı çıkarmak suretiyle evrakta sahtecilik, sahte tapu senedi düzenlemek, sahte hibe tapusu ile Belediye Meclis kararı çıkartmak, Malatya Belediyesi'ni sahte belge kullanmak suretiyle imar yoğunluğundan faydalanarak dolandırmak, sahte resmi evrak tanzim etmek, idari işlemlerde hata yapılarak imar çapında fazla yoğunluk vermek, hibe yapılmış gibi imar durumunun sahte tapuya işlenmesi ve fiilen hibe yapılmış gibi göstermek" suçları yöneltiliyor. İddianamede, 13 ayrı imar dosyasında proje müellifi mimar olarak görünen şüpheli T. Y.'nin sahte tapu fotokopisini ve aplikasyon krokisini Malatya Belediyesi'ne vererek haksız imar yoğunluğu uygulamasını sağladığı, böylelikle Malatya Belediye Başkanlığı'na karşı dolandırıcılık eylemiyle, sahte yapı ruhsatı çıkarmak suretiyle evrakta sahtecilik eylemini gerçekleştirdiği, bu şekilde 13 ayrı dosyada işleminin bulunduğu iddia ediliyor.

'ETKİN PİŞMANLIK'

Müteahhit, arsa sahibi ve proje mimarları hakkında "Malatya Belediyesi'ne yapılması gereken hibe bağışının soruşturma aşamasında bağışlama yapmaları sebebiyle haklarında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerektiği" belirtildi. İddianamede Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ndeki görevlilerine ise, "imar dosyasında imzaları bulunan belediye imar görevlilerinin tapu senedinin gerçek olup olmadığını tapu dairesinden resmi yazı ile sormamaları sebebiyle zincirleme görevlerini kötüye kullandıklarının anlaşıldığı" suçlaması yöneltilerek, TCK'nın 43. maddesinden yargılanmaları talep edildi.

İDDİANAMEDEKİ İSİMLER..

İddianamede suçlananlar şunlar:

Talip Y. (Mimar)

Hür A. (Müteahhit)

Hüseyin G. (İnşaat sahibi)

Yaşar K. (Müteahhit)

Bülent K. (Belediye görevlisi)

Hacı D. (Belediye görevlisi)

Ahmet Ö.(Belediye görevlisi)

Cumali Y. (Belediye görevlisi)

Hasan Y. (Belediye görevlisi)

Sema Ö. (Belediye görevlisi)

Tacettin D. (Belediye görevlisi)

Ömür K. (Belediye görevlisi)

Bayram B. (Belediye görevlisi)

Hidivar Ş. (Belediye görevlisi)

Osman E. (Belediye görevlisi)

Hasan D. (Belediye görevlisi)

Hanım G. (Belediye görevlisi)

Hamit G. (Belediye görevlisi)

Hacı Abuzer H. (Belediye görevlisi)

Duran Ö. (Belediye görevlisi)

Yusuf Kenan K. (inşaat sahibi)

Şerefettin A. (Müteahhit)

Mehmet Ö. (inşaat sahibi)

Mutlu Ç. (inşaat sahibi)

Mehmet Z. (inşaat sahibi)

Mustafa M. (Müteahhit)

Nurettin P. (Müteahhit)

Halil B. (Müteahhit)

Abdullah G. (inşaat sahibi)

Hakan A. (Müteahhit)

Nezihi A (İnşaat sahibi)

Sadullah I. (Müteahhit)

Mehmet Zeki G. (İnşaat sahibi)

Fatih I. (Müteahhit)

Münüp Mustafa Ö. (İnşaat sahibi)

Sait V. (İnşaat sahibi)

Mustafa İ. (İnşaat sahibi)

Taşkın D. (İnşaat sahibi)

Mukaddes İ. (mal sahibi)

İhsan Ş. (Müteahhit)

Ahmet Murat H. (İnşaat sahibi)

Abdullah Ş. (Müteahhit)

Fuat A. (Müteahhit)

Tevfik I. (İnşaat sahibi)

Hüseyin U. (İnşaat sahibi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız