SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İmar Yolsuzluğu Davası.. 'Sen Sağ, Ben Selamet!'

0
Güncellendi - 2018-10-17 04:36:39
İmar Yolsuzluğu Davası.. 'Sen Sağ, Ben Selamet!'
A- A+ PAYLAŞ

  • 9 yıldır süren ve belediyeci, mimar, müteahhit ile arsa sahipleri olan 45 sanıklı imar yolsuzluğu davasında 10 sanık ceza aldı, 35 sanık beraat etti

Büyükşehir olmadan önce Malatya Belediyesi’ndeki imar usulsüzlüğü iddiaları ile ilgili olarak 2009 yılında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonucunda toplam 45 belediye görevlisi ve müteahhit- mimar- arsa sahibi sivil şüpheli hakkında, “Resmi Belgede Sahtecilik, Kamu Kurum ve Kuruluşu Zararına Dolandırıcılık, Görevi Kötüye Kullanma ve Bu Suça İştirak Etmek, İmar Kirliliğine Neden Olma” gibi suçlamalarla açılan davada 9 yıl sonra karar çıktı. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 17 imar dosyasında sahte tapu kaydı ve aplikasyon krokisi kullanılması suretiyle haksız imar yoğunluğu alınması ile ilgili olarak bazıları Malatya Belediyesi yönetici ve görevlisi olmak üzere toplam 45 sanık yargılanıyordu. Mahkeme bazı belediye görevlileri ve mimar olan 10 sanığa ceza verirken, yapılan sahte işlemlerle rant sağladıkları ortaya çıkan, yargılama sürecinde, rantı yüksek yerlerde haksız yere elde ettikleri ranta karşılık, rantı çok düşük yerlerde belediyeye arsa bağışlayıp, kamu zararını giderdikleri öne sürülen arsa sahipleri ve müteahhitler ile diğer belediye görevlileri ise beraat ettiler.

TESADÜF SONCU ORTAYA ÇIKMIŞTI

Malatya Belediyesi İmar Komisyonunda “bir tesadüf ve kuşku” sonucu bazı imar dosyalarında sahte belge, belge tahrifatı, haksız yoğunluk kazanımı gibi 5 ayrı usulsüzlüğün belirlenmesi üzerine 2 Kasım 2009 tarihinde başkanlık makamına iletilmesi ile başlayan süreç 2 Kasım 2009 tarihinde ortaya çıkarılmış ve Malatya Belediyesinin imar arşivi mühürlenmişti. Arşivin kapısında Zabıta Müdürlüğüne bağlı görevliler tarafından nöbet tutulmuştu. Soruşturma sonucunda 17 dosyada usulsüzlük olduğu ortaya çıkartılmıştı.

Dönemin Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır,  “İmar Komisyonumuzun, imarla ilgili 5 ayrı konuda tespitleri vardı. Bu tespitler sonucunda arkadaşlarımızın bizi uyarısıyla İmar Müdürlüğü arşivini geçici olarak mühürledik. Şu anda bana konuya ilişkin sunulan raporları ve dosyaları inceliyorum. Gerekli tahkikatları da başlattık. Konu yargıya intikal edecek.” demişti.

45 ŞÜPHELİ HAKKINDA DAVA AÇILMIŞTI

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunda 5 Temmuz 2010 tarihinde belediye görevlilerinin yanı sıra, aralarında tanınmış ve siyasetin içinde olan mimar, işadamı, müteahhitlerin de bulunduğu 45  şüpheli hakkında, “Resmi Belgede Sahtecilik, Kamu Kurum ve Kuruluşu Zararına Dolandırıcılık, Görevi Kötüye Kullanma ve Bu Suça İştirak Etmek, İmar Kirliliğine Neden Olma” gibi suçlamalar ile iddianame hazırlanmış ve  Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulmuştu.

İddianame mahkemeye sunulmadan önce sahte belgelerle inşaatlarında yoğunluk alan (örneğin ruhsat alınan arsa üzerinde 30 daire yapılabilecekken, 50 daire yapmak)  müteahhitler Malatya Belediyesi’nin kamu zararını, rantı çok daha düşük olan yerlerden arsa bağışlayarak 'güya karşılaşmıştı. Müteahhitler arasında sahte belgelerle fazladan 30’a kadar  daire sahibi olanlarda yer aldı.

DOSYADA KİMLER SANIKTI?

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan isimler şunlardı:

Talip Y. (Mimar), Hür A. (Müteahhit), Hüseyin G. (İnşaat sahibi), Yaşar K. (Müteahhit),Bülent K. (Belediye görevlisi), Hacı D. (Belediye görevlisi), Ahmet Ö.(Belediye görevlisi), Cumali Y. (Belediye görevlisi), Hasan Y. (Belediye görevlisi), Sema Ö. (Belediye görevlisi), Tacettin D. (Belediye görevlisi), Ömür K. (Belediye görevlisi), Bayram B. (Belediye görevlisi), Hidivar Ş. (Belediye görevlisi), Osman E. (Belediye görevlisi), Hasan D. (Belediye görevlisi), Hanım G. (Belediye görevlisi), Hamit G. (Belediye görevlisi), Hacı Abuzer H. (Belediye görevlisi), Duran Ö. (Belediye görevlisi), Yusuf Kenan K. (inşaat sahibi), Şerefettin A. (Müteahhit), Mehmet Ö. (inşaat sahibi), Mutlu Ç. (inşaat sahibi), Mehmet Z. (inşaat sahibi), Mustafa M. (Müteahhit), Nurettin P. (Müteahhit), Halil B. (Müteahhit), Abdullah G. (inşaat sahibi), Hakan A. (Müteahhit), Nezihi A (İnşaat sahibi), Sadullah I. (Müteahhit), Mehmet Zeki G. (İnşaat sahibi), Fatih I. (Müteahhit), Münüp Mustafa Ö. (İnşaat sahibi), Sait V. (İnşaat sahibi), Mustafa İ. (İnşaat sahibi), Taşkın D. (İnşaat sahibi), Mukaddes İ. (Mal sahibi), İhsan Ş. (Müteahhit), Ahmet Murat H. (İnşaat sahibi), Abdullah Ş. (Müteahhit), Fuat A. (Müteahhit), Tevfik I. (İnşaat sahibi) ve Hüseyin U. (İnşaat sahibi).

KARAR 9 YIL SONRA VERİLDİ.. MİMAR VE 9 BELEDİYECİYE CEZA..

Malatya Adliyesi’nde “İmar Yolsuzluğu” dosyasında karar 9 yıl sonra verildi. Mahkemenin kararında, mimar Talip Y."Suça Azmettirmek"ten, belediyeci  9 sanık ise “Görevi Kötüye Kullanmak” suçundan ceza aldı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karara göre; suçlamaların odağında bulunan serbest Mimar Talip Y. 2 yıl 1 ay ceza aldı.

Mahkeme kararına göre; aralarında dönemin müdürlerinin de bulunduğu belediyeci sanıklardan Ahmet Ö. 6 ay 20 gün, Sema Ö. 6 ay 20 gün, Tacettin D. 6 ay 20 gün, Ömür K. 3 ay 3 gün, Osman E. 6 ay 20 gün,  Hamit G. 6 ay 20 gün,  Hacı Abuzer H. 1 yıl 3 ay, Hasan Y. 1  yıl 3 ay ve Duran Ö.'ye içe 3 ay 3 gün hapis cezası verildi.

Mahkeme Heyeti, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararıyla 9 belediyecinin cezalarını erteledi. Mimar Talip Y. hakkında ise ceza ertelemesi kararı çıkmadı.

KİMLER BERAAT ETTİ?

Mahkeme;  diğer sanıklar Hür A. (Müteahhit), Hüseyin G. (İnşaat sahibi), Yaşar K. (Müteahhit), Bülent K. (Belediye görevlisi), Hacı D. (Belediye görevlisi),  Cumali Y. (Belediye görevlisi),   Bayram B. (Belediye görevlisi), Hidivar Ş. (Belediye görevlisi), Hasan D. (Belediye görevlisi), Yusuf Kenan K. (inşaat sahibi), Şerefettin A. (Müteahhit), Mehmet Ö. (inşaat sahibi), Mutlu Ç. (inşaat sahibi), Mehmet Z. (inşaat sahibi), Mustafa M. (Müteahhit), Nurettin P. (Müteahhit), Halil B. (Müteahhit), Abdullah G. (inşaat sahibi), Hakan A. (Müteahhit), Nezihi A (İnşaat sahibi), Sadullah I. (Müteahhit), Mehmet Zeki G. (İnşaat sahibi), Fatih I. (Müteahhit), Münüp Mustafa Ö. (İnşaat sahibi), Sait V. (İnşaat sahibi), Mustafa İ. (İnşaat sahibi), Taşkın D. (İnşaat sahibi), Mukaddes İ. (mal sahibi), İhsan Ş. (Müteahhit), Ahmet Murat H. (İnşaat sahibi), Abdullah Ş. (Müteahhit), Fuat A. (Müteahhit), Tevfik I. (İnşaat sahibi) ve  Hüseyin U. (İnşaat sahibi) hakkında ise tüm suçlardan beraat kararı verdi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

NOT: Emek hırsızı sözde yayıncılara.. ÇALMAYIN!

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Ali (5 yıl önce)
    Bu davada şu anda milletvekili olan sayın Ahmet ÇAKIR ırında YAPTIĞI BİNADA VARDI AMA ONUN İSMİNİ GÖREMEDİ SEBEBİ NE ACABA
    0
    0
    Yanıtla
  • Feyzullah (5 yıl önce)
    Malatya'da kenar mahallede bir gariban vatandaş aynı belge ve işlemlerle tek katlı ev yapsaydı, onu yerin 7 kat dibine sokarlardı, gün yüzü göremezdi. Ama sahte belgelerle kat kat apartman dikenler sıyırmış. Bu davayı yıllarca bekleten hakim ise siyasiler tarafından hakkında açılan bir soruşturmadan kurtarılarak ödüllendirildi. Şuanda Malatya'da değil. O hakimin arkadaşı Malatya'da görev yapmadığı halde Malatya'da siyasi protokolle zaman zaman fotoğraf veriyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Bulmuşlar bir günah keçisi. 45 kişiden sadece bir kişi ciddi manada ceza alıyor. Ya diğerleri???
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman (5 yıl önce)
    Adelet herkese olmalı sadece müteahhitlere değil, ÇAKIRTEPE onaylı projeye uymayıp net bir şekilde inşaatını enine 1,5 mt boyuna 1,5 büyütüp, projede konsol olmamasına rağmen binanın hertarafına 50 cm konsol çıkmak suretiyle yaklaşık 8 daire kazandı!!!! Ama başkanlar da sıyırdı, neden çünkü siyasetçiler......
    0
    0
    Yanıtla
  • Adem (5 yıl önce)
    Bilmeden, tanımadan , gözünüzle görmeden yorum yapanlar 45 kişiden nasıl gözünüze bir kaç insan çarpıyor asıl siz Allah a hesap vermekten korkun. Allah sizin kalbinize merhamet , vicdan nasip etsin. Kötülükle beslenmeyi bırakın, insanları yargılamayın ve unutmayın ki iyi insanların çekemeyeni çoktur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    Adelet bitmiş, benliğini yitirmiş müteahhit inşaat yapacak binasını büyütecek, daireleri pahalıya satacak ,rantı kendi yiyecek, suçu üçbeş kişiye atacaklar, çok yazık çok, hesap öbür dünyada bu dünyada da inşanlah görülür. Müteahhitler şimdi bu işten kurtulduk derler ama bunun yarını da var gün ola harman ola.........
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (5 yıl önce)
    İnşallah bu yapanların yanına kalmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz (5 yıl önce)
    yazıklar olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Baha (5 yıl önce)
    Bu kadar yapılan işlere bu kadar mı ceza pes doğrusu Hiç 6 Aydan fazla ceza alan Yok Devleti soymak bu kadar basit ve kolay olmamalı ADALET İSTİYORUM ADALET....!
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA LI (5 yıl önce)
    Nereye güveneceğiz bilemiyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • BARAN (5 yıl önce)
    Way bee ezan okunmadan namaza koşanlar Allah önce sizden kul hakkını soracak.Fetö davasından da birilerinin sayesinde yırtan ailenin bireyleri bakalım mahkeme i kubra da sizi kim kurtaracak(admin ağır ifade kullanmıyorum lütfen görüşlerimi yayınla)
    0
    0
    Yanıtla
  • Adalet (5 yıl önce)
    On kişiye ceza verildiğine göre ortada bir suç var. Peki bu suçu işleyen memurlar mı dikmiş binaları? Memurlar mı milyonlarına milyon katmış kamu malını yiyerek?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ruşen ucar (5 yıl önce)
    Hesap ahirete kaldı o vakit
    0
    0
    Yanıtla
  • Feyzullah (5 yıl önce)
    Ne demiş Tevfik Fikret: Bu sofracık, efendiler - ki iltikaama muntazır Huzurunuzda titriyor - bu milletin hayatıdır; Bu milletin ki mustarip, bu milletin ki muhtazır! Fakat sakın çekinmeyin, yiyin, yutun hapır hapır... Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!
    0
    0
    Yanıtla