SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İmar Yönetmeliğinde Değişiklik

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:48:14
İmar Yönetmeliğinde Değişiklik
A- A+ PAYLAŞ

Yapılaşmaya ilişkin uygulamalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen tanımlar çerçevesinde gerçekleşecek, planlar ve ilgili idarelerce çıkarılacak yönetmeliklerle uygulamalarda değişiklik yapılmayacak. 

"Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, yapılaşmaya ilişkin uygulamaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen tanımlara göre gerçekleştirilmesini, bunların planlarla ve ilgili idarelerce çıkarılacak yönetmeliklerle değiştirilmesini önlemeye yönelik düzenlemeler içeriyor.

Planların ölçülebilir ve hakkaniyet içinde uygulanmasını sağlayacak değişikliklerle, plan öngörülmeyen yapıların ortaya çıkması, kentsel alanların plansız ve estetikten yoksun gelişmesi engellenecek, şehirlerin gerekli donatı ayrılmaksızın yoğunlaştırılmasının önüne geçilecek.

İmar uygulamalarının Bakanlıkça belirlenen genel hükümler doğrultusunda yapılmasını öngören yönetmeliğe göre, uygulamalar standartlara ve engellilerin toplumsal hayata tam katılımına, erişimine uygun olarak hayata geçirilecek.

TANIMLAR YENİDEN YAPILDI

Yapı düzenine ait tanımların yeniden yapıldığı yönetmelikle, imar planı ile belirlenen yapılaşma hakları, ölçüsüz ve kontrolsüz bir şekilde artırılamayacak. Özel mülkiyete ait alanlarda yeşil alanların korunması için plan kararı dışında betonlaşmaya izin verilmeyecek.

Çöp ayrıştırma bacaları, su depoları, su sarnıcı, gri su toplama havuzu ve kojenerasyon üniteleri, avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergolalar, zemin terasları ile açık ve kapalı otoparklar taban alanı ve emsal hesabına dahil edilmeyecek.

Özel çevre koruma alanları, kıyı alanları, sit alanları ve orman alanları gibi korunan alanlara ilişkin planlarda emsal, taban alanı kat sayısı (TAKS), yapı yaklaşma mesafeleri ve kat adedi belirlenmeden uygulama yapılamayacak, ruhsat düzenlenemeyecek. Böylece, korunan alanlar idari düzenlemelere göre değil doğrudan plan kararlarına göre gelişecek.

Kat alanı kat sayısı (KAKS) yani "emsal" ile ilgili "Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıdır" tanımının yer aldığı yönetmelikle, alanların farklı amaçlarla kullanımının engellenmesi için emsal dışında kalan mekanlara, optimum büyüklük sınırı getiriliyor.

RUHSAT SÜRECİ KISALTILACAK

Ruhsat yenileme başvurusu beş yıllık ruhsat süresi içinde yapılan yapılarda, idarelerin onay tarihi 5 yıllık ruhsat süresini geçse dahi, yenileme ruhsatının ilk ruhsat alma tarihindeki plan ve mevzuat hükümlerine göre verilmesi sağlanacak. Beş yıllık ruhsat süresi içinde ruhsat ve eklerine uygun olarak inşası tamamlanan ancak bu sürede yapı kullanma izni düzenlenmeyen ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılara, denetim raporu hazırlanmak koşuluyla yeniden ruhsat düzenlenmeksizin yapı kullanma izin belgesi verilecek.

Mevcut yapılarla ilgili imar planı değişikliği yapılan alanlarda kalan binalarda yapı kullanma izninin, ilk ruhsat alınan tarihteki plana göre verilecek. Binanın ve arazinin kotlarına ve kot alınacak noktaya ilişkin belgelendirme yapılmadan, tabi zeminin hiçbir şekilde kazılmayacak, ruhsat sonrasında ruhsat eki projesine aykırı olarak bodrum katları açığa çıkarmak üzere kazı ve tesviye yapılmayacak. Aksi uygulama yapanlara para cezası verilebilecek.

Gerekli belgeler elektronik ortamda alınabilecek, ruhsat süreci kısaltılacak. Yapılar, ruhsat ve eki projelere uygun olarak tamamlandığında, yapı kullanma izni düzenlenmesi aşamasında veya süre uzatımına yönelik ruhsat işlemlerinde, bütün maliklerin muvafakatinin aranmaması sağlanacak.

Etüd ve projelerin hem basılı olarak hem de elektronik ortamda düzenlenmesi, bu belgelerin ulusal coğrafi bilgi sistemine eklenmesi zorunluluk haline getirilecek. Ruhsat sonrasında verilmesinde mahsur olmayan belgelerle inşaata başlanılmasına engel teşkil etmeyen bazı projelerin yapı ruhsatı başvurusunda idareye verilmesi zorunluluğu kaldırılacak. Yönetmelikte yer almayan hususların ön koşul olarak öne sürülemeyecek.

ELEKTRONİK ORTAMDA ULAŞILABİLEN BELGELER YATIRIMCIDAN İSTENMEYECEK

Etüt ve projelerin kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulması veya belge istenmesi uygulamaları engellenecek.

Ruhsat dosyasında var olan ya da elektronik ortamda erişilen belgelerle kanunda ve yönetmelikte yer almayan belgeler yatırımcıdan istenmeyecek. Bütün yapılarda yangın, deprem, ısı ve su yalıtımı, çevre ve enerji verimliliğine ilişkin olarak ilgili mevzuatın gerektirdiği tedbirlerin alınması zorunlu olacak. Mevcut binalarda yapılacak ruhsat işlemlerinde binalarda enerji verimliliği kurallarına uyulması ve enerji kimlik belgesinin düzenlenmesi zorunluluğu getirilecek. Yönetmeliğin yayım tarihinden önce yapılan müracaatlar o tarihteki mevzuata göre sonuçlandırılacak.

İmar denetimlerinin ve yıkım işlemlerini bakanlığın taşra teşkilatlarınca yürütülecek. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız