SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İmdat Valfi Çalışmadı!."

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:23:30
A- A+ PAYLAŞ

Mart ayının ortalarında İnönü Üniversitesi kampüsü içindeki durakta, sistemden kaynaklanan bir arızdan dolayı meydana gelen yangın sonucu bir aracı yanarak kül olan trambüs sisteminde hayati tehlike içeren olaylar dizisine bir yenisi daha eklendi. Arızadan sonra paniğe kapılan ve valfi kullanarak kapıyı açmak isteyen, kapıların açılmaması üzerine imdat çıkışındaki camı "imdat çekici" ile kırmak isteyen genç, camın değil çekicin kırılması üzerine, yumruklarıyla camı kırdı.

MAŞTİ-İnönü Üniversitesi hattında çalışan bir trambüs aracı, 30 Mart sabahı İnönü Üniversitesi’ne doğru seyir halinde iken Turgut Özal Tıp Merkezi önünde,  bir arıza sonucunda yolda kaldı. Trambüs içindeki yolcuların yaşadığı panik sonucunda bir grup yolcu acil çıkış butonlarına basmasına karşın kapılar açılmayınca öğrenci olduğu öğrenilen bir yolcu imdat çekici ile camı kırmaya kalkıştı, yumruklarını da kullanarak camı kırdı.

Trambüs sistemini işleten MOTAŞ yetkilileri, trambüs kolektöründe arıza meydana geldiğini, sistemin elektrik hattı ile bağlantısını sağlayan halatların hattan çıktığını, bu nedenle trambüsün yolda kaldığını kabul etmesine karşın, trambüsün camını kıran öğrenciden şikâyetçi oldu ve binlerce liralık tazminata karşılık gelecek zarar – ziyan ve suç isnadında bulundu.

İnönü Üniversitesi öğrencisi A.T.’nin Malatya Barosu’na mensup avukatı Tayfun Çakır ise, öğrencinin mala zarar verme suçunun maddi ve manevi unsurlarının olmadığını savunarak, “Nitekim olay, tehlike anında can havliyle gerçekleşen bir fiilden ibarettir. Bilakis müvekkilimin yaralanmasına aracın arızası, MOTAŞ’ın kusuru ve araçtaki güvenlik tedbirlerinin hiçbirinin çalıştırılmaması neden olmuştur. Müvekkilim hakkında kovuşturmaya yer olmadığına yönelik karar verilmesi gerekmektedir” dedi. 

Bu arada CHP Malatya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle trambüs kazalarına ilişkin ve  İnönü Üniversitesi öğrencisi A.T.’ye atfedilen suç isnadına ilişkin soru önergesi verdi. 

Panik yaratan arıza 

Mart ayı ortalarındaki trambüs yangınının vatandaş üzerinde bıraktığı tedirginlik henüz giderilememişken, yolcularda panik yaratan ve trambüs camlarının kırılmak zorunda kaldığı iddia edilen yeni trambüs arızası 30 Mart sabahı saat 08.00 sularında meydana geldi. İnönü Üniversitesi yolunda seyir halinde iken Turgut Özal Tıp Merkezi önünde bu kez kolektöründe meydana geldiği iddia edilen arıza sonucunda aniden duran trambüsün elektrik hatları ile bağlantısını sağlayan halatlar da elektrik hattından çıktı. 

Bir anda duran trambüsün, tellerle olan bağlantı halatının çıktığı belirtilirken, kapıları açılmayan trambüste çoğunluğu öğrenci olan yolcular, daha önceki trambüs yangının da etkisiyle panik yaşadı. Şoförün araçtan inerek halatla olan bağlantıyı takmakla uğraştığı sırada, öğrencilerin de aşağı inmek istediği, bunun için acil çıkış butonlarına basmasına karşın kapıların açılmadığı öne sürüldü. Bunun üzerine A.T. adlı öğrencinin  dışarı çıkmak için imdat çekici ve yumruklarıyla trambüsün camını kırmak zorunda kaldığı iddia edildi. 

Polis camı kıran öğrenciyi gözaltına aldı, MOTAŞ binlerce liralık zarar isnadıyla öğrenci hakkında suç duyurusunda bulundu 

Paniğe kapılan ve kapılar açılmadığı için camları kırdığı ileri sürülen A.T adlı İnönü Üniversitesi öğrencisi polis tarafından ‘kamu malına zarar vermekten’ gözaltına alındı. A.T. sınavı olduğunu ve sınava girmek zorunda olduğunu belirterek “Kimliğimi bırakayım, sınavdan sonra istediğiniz karakola gelirim” demesine karşın Beydağı Polis Karakolu’na götürüldü ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. 

Öğrenci A.T. “Geçtiğimiz hafta trambüs yandığı için yolcular panik içindeydi” 

Olaya ilişkin olarak MOTAŞ tarafından trambüse zarar vermekle suçlanan İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi A.T. Beydağı Polis Karakolu’nda verdiği ifadesinde 30 Mart sabahı üniversiteye gitmek üzere trambüse bindiğini belirterek, trambüs seyir halinde iken bir süre sonra arıza yaptığını, aracın durduğunu, hemen ardından tekrar yola devam ettiğini, yola devam ederken tekrar arıza yaptığını belirterek “Sonra araç yolda giderken yine araçtan patırtı sesi geldi. Araç durdu. Şoför araçtan sesli uyarı sistemi olduğu halde anons ve herhangi bir açıklama yapmadan araçtan indi. Telaşlı bir şekilde öne arkaya doğru koşarak gidip geldi. Şoför dışında başka bir şahıs daha geldi aracın arkasında bir şeyle uğraşıyorlardı” dedi. 

“Trambüsün imdat valfi çalışmadı, cam değil çekiç kırıldı!”

Bu sırada trambüsteki bazı yolcuların butonlarla kapıları açmaya çalıştığını söyleyen A.T. “Geçtiğimiz haftalarda trambüs yandığı için ben de herkes gibi bir an panikledim. Kapıya doğru ilerledim. Kapı açılmayınca ben arkaya doğru şoförün duyacağı şekilde cama vurdum. Şoföre yüksek bir sesle ve el işaretleri ile kapıları açmasını istedim ancak bana baktı ama telaşlı bir şekilde hatlarla uğraşıyordu. Şoförün kapıyı açmadığını ve tehlikenin ciddi olduğunu düşündüm. Yolcuların uğraştığı butonlar kapıları açmayınca imdat valfini kullandım ve valf kolu çalışmadı. Stres ve panikle nasıl araçtan nasıl çıkacağımı düşündüm. Camın üzerinde tehlike çıkış ibaresi vardı. Orada bir imdat çekici duruyordu. ‘Camı kırınız’ ibaresi vardı. Ben de çekiçle bir defa vurdum.  Cam değil çekiç kırıldı. Çekiç kırılınca elimi yaralamak pahasına yumruğumla camı kırdım ve kolumdan yaralandım” 

“Can güvenliğim tehlikede olduğu için kırmak zorunda kaldım”

A.T. karakoldaki ifadesinde, trambüs içinde bulunan iki polis memurunun yaralı elini itip kendisinden kimlik istediğini de iddia ederek ifadesinde daha sonra şunları söyledi: “Bu olaylar olduktan sonra araç içeresinde iki tane polis memuru duruyordu. Sivil giyimli polis memuru yaralı elimi aşağı doğru itekledi ve benden kimlik istediler. Polis memurlarına ‘Kimliğimi alın, ben derse geç kalıyorum. Sınav haftası.  Daha sonra istediğiniz karakola geleyim’ dedim.  Olay yerini terk etmeme izin vermediler. Şoför yaklaşık olarak yarım saat kolum yaralı bir şekilde yetkili kişilerin gelmesi için beni bekletti.  Sonra kapıların nasıl açıldığını görmedim. Benim amacım kamu malına zarar vermek değildi. Can güvenliğim tehlikede olduğu için araç içerisindeki talimatlar doğrultusunda camı elimle kırdım. Benim ve kamunun can güvenliğini tehlikeye attıkları ve yaralanmama sebep oldukları için MOTAŞ’tan ve ilgili kişilerden davacı ve şikayetçiyim”.

MOTAŞ öğrenciye binlerce liralık zarar isnadında bulundu 

İnönü Üniversitesi öğrencisi A.T.’nin bu iddialarına karşılık MOTAŞ İşletme Müdürü Gökhan Beler, karakoldaki ifadesinde “Trambüsün camını kıran şahıstan, kazadan dolayı araçta meydana gelen hasar, aracın hasarlanmasından dolayı, aracın sefer yapamamasından ve hasarın giderilmesine kadar seferden geri kalmasından dolayı oluşacak maddi kayıp mağduriyetlerden dolayı şirketimiz zarara uğramıştır ve uğrayacaktır. Bu açıdan eylemi gerçekleştiren şahıstan şirketimiz adına davacı ve şikayetçiyiz.” dedi. 

MOTAŞ’tan derin çelişki 

MOTAŞ İşletme Müdürü Gökhan Beler karakolda öğrenci A.T.’yi suçlayan ve binlerce liralık zarar – ziyan isnadında bulunurken, Yeni Malatya Muhabiri’nin bir dizi sorusu üzerine, ifadesinde belirttiği ‘kaza’dan ‘Trambüsün arızalanmasını mı yoksa öğrencinin trambüs camını kırmasını mı?’ kast ettiğine ilişkin çelişkili yanıtlar verdi. 

Polise verdiği ifadesinde sadece öğrencinin camları kırmasından bahseden ve MOATŞ adına şikayetçi olan İşletme Müdürü Gökhan Beler, Yeni Malatya Muhabirinin ‘Öğrencinin trambüs camını kırmadan önce trambüsün arızalanıp arızalanmadığı’ yönündeki sorulara ise trambüs kollektöründe meydana gelen bir arıza nedeniyle aracın hareket etmediğini doğruladı. 

FOTOĞRAF: A.T. adlı öğrenci, olay yerinden ifadesi alınmak üzere Polis Merkezi'ne götürülürken..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız