SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İmkan-ı Kanuni Yoktur Efendim!'

A- A+ PAYLAŞ

Merkeze bağlı 5 belde belediyesinin tüzel kişiliğinin önümüzdeki yerel seçimlerde sona erdirilip merkez belediyeye bağlanmalarından sonra çıkarılan Belediyeler Yasası’nda, nüfusları 2 bin’in altına düştüğü için kapatılacak olan belde belediye sayısı 15 olan ve böylece 20 belde belediyesinin ortadan kaldırıldığı Malatya’da, bir belediyenin kapatılmasına ilişkin olarak 82 yıl önce de işlem başlatılmış, ancak Dahiliye Vekaleti (İçişleri Bakanlığı) bu talebi uygun görmemiş.

Söz konusu bu belediye, AKP’nin iki milletvekili Öznur Çalık ve Ömer Faruk Öz’ün de doğum yerleri olan, sonradan Doğanyol adıyla ilçe olan Pütürge ilçesine bağlı Keferdiz Kasabası belediyesi. Bu belediye o dönem “belediye kapatmaya ilişkin bir kanun olmadığı” gerekçesiyle kapatılmazken, 82 yıl sonra belediyelik ünvanının sürmesini ise ilçe olmasına borçlu. Çünkü, Doğanyol ilçe merkezinin nüfusu halen 1683 kişi olarak görülüyor. Çıkarılan son kanun nüfusu 2 bin’in altında olan “belde” belediyelerinin kapatılmasını öngörürken, ilçe belediyeleri için bir nüfus sınırı konulmaması Doğanyol'u kurtarıyor.

82 YILLIK BELGELER..
Araştırmacı Yazar Celal YALVAÇ'taki belgelere göre, Malatya Valiliği, 30 Eylül 1926’da Pütürge Kaymakamlığı’na gönderdiği bir yazıda, Keferdiz Belediyesi ile ilgili bilgi istedi.

Pütürge ilçesine bağlı Keferdiz Kariyesi’ndeki belediyeliğin kapatılması için, 7 Ekim 1926 tarihinde, Pütürge Kaymakamlığı’ndan Kaymakam Burhaneddin imzasıyla “Malatya Vilayeti Celilesi”ne gönderilen yazıda ise , “..3362 nüfusu olan Keferdiz nahiyesinde, 1916’da belediyelik oluşturulduğu, bu belediyenin 1030 lira maddi varlığının olduğu, buradaki belediyenin lağvedilip kasaba merkezinin Köy Kanunu’na göre idare edilmesi..” teklifi yeraldı.

Bu yazı üzerine Malatya Valiliği, Dahiliye Vekaleti’ne gönderilmek üzere, 11 Ekim 1926 tarihli bir yazı hazırlayarak kararı “rey-i devletlerine” bıraktı.

Dahiliye Vekaleti ise Malatya Valiliği’nin bu yazısına karşılık “20.12.1926 tarih ve 58/24672 numrolu yazı ile cevap vererek, ‘Yürürlükte olan mevzuatta, nahiye merkezlerindeki belediyelerin kapatılmasına müsait bir madde olmadığından Keferdiz Belediyesi’nin aynen devam edeceğini” bildirdi.

Üstteki fotoğrafta yer alan yazının orijinal metni şöyle:

"Türkiye Cumhuriyeti
Dahiliye Vekaleti
Umur-u Mahalliye Müdüriyet-i Umumisi

Malatya Vilayet-i Aliyesine

11 Teşrinevvel 926 tarihli ve 295-2604 sayılı tahriratınıza cevabdır.
Mevzuat-ı hazır-i kanuniyemiz nahiye merkezlerindeki belediyelerin ılgasına müsaid olmadığı cihetle nahiye merkezi olan Keferdiz kariyesi belediyesinin ılgasına imkan-ı kanuni yoktur efendim.

Dahiliye Vekili a.
Müsteşar (imza)"

(Üstteki fotoğrafta Dahiliye Vekaleti’nin Malatya Valiliği’ne gönderdiği cevabın yazısı yeralıyor)

Bu yazı üzerine Keferdiz (Doğanyol)’de belediye teşkilatı faaliyetini sürdürdü.

82 YIL SONRA 20 BELEDİYE BİRDEN GİTTİ..
2008 yılına girildiğinde, merkez ve 13 ilçenin dışında, 40 belde belediyesine sahip olan ve toplam belediye sayısı 54’ü bulan Malatya, yapılan bazı düzenlemelerle 20 belediyesini kaybetti.

Merkez ilçeye bağlı Orduzu, Dilek, Konak, Topsöğüt ve Hanımınçiftliği beldeleri nüfusları 2 bin sınırının çok üstünde olmasına rağmen, idari bir kararla Malatya merkez belediyesine bağlandılar. Bu belediyeler, yapılacak ilk yerel seçimlerle tüzel varlıklarını sona erdirecekler.

İl genelinde ise, nüfusları 2 bin’in altına düşmesi nedeniyle yerel seçimlerle birlikte belediyelik konumu sona erecek 15 belde ve bunların son nüfusları da şöyle:

MERKEZ: Beydağı (1763), Erenli (1405)
AKÇADAĞ: Kozluca (1598)
BATTALGAZİ: Hasırcılar (1855)
DARENDE: Ağılbaşı (1711), Ilıca (1371), Yenice (1911)
DOĞANŞEHİR: Söğüt (1835)
DOĞANYOL: Gökçe (979)
HEKİMHAN: Hasançelebi (832), İpekyolu (1767), Kocaözü (1399)
KULUNCAK: Sofular (1164)
PÜTÜRGE: Nohutlu (1958), Tepehan (1774)

BELGE VE BİLGİ KAYNAĞI: Celal YALVAÇ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız