SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnanılmazı Başardılar, Mucizeler Yaratıyorlar"

0
Güncellendi - 2019-12-15 04:25:36
A- A+ PAYLAŞ

Türk Cerrahi Derneği ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından bu yıl 10.'su organize edilen Cerrahi Araştırma Kongresi Malatya Mövenpick Otel'de yapıldı.

Kongrede konuşan Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Seher Demirer, kongreye bu yıl ev sahipliği yapan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD'da görev yapan cerrahların, başardığı işlerle Türkiye ve Avrupa'da övünç kaynağı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Demirer, "Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nın hocalarımızın birçoğunu Ankara’dan tanıyorum. Ankara'da yetişen, bizim oradan de bildiğimiz meslektaşlarımız. Ama gönüllülükle, fedakârlıkla Anadolu’nun bu iline geldiler ve aileleriyle birlikte burada yaşıyorlar. Cerrahi anlamda inanılmazı başardılar, mucizeler yaratıyorlar. Gerçekten de Türk cerrahisinin Avrupa’da, dünyada övüncü olan işlere imza atıyorlar. Ekibi bu anlamda tebrik ediyorum ve takdir ediyorum. Birçok kişinin yapılamaz dediği önemli uğraşlara can siperane büyük fedakarlıklarla inanılmaz işleri başardılar" dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi'nin tıp bilimlerinde Türkiye'nin öncü ve yenilikçi üniversiteleri arasında yer aldığına dikkat çekerek, özellikle Karaciğer Nakli alanında dünyanın bir numaralı tıp merkezi haline geldiklerini vurguladı. Sadece karaciğer nakli değil, birçok alanda Türkiye ve dünya ile yarıştıklarını kaydeden Prof. Dr. Kızılay, bu başarının büyük bir özveriyle çalışan büyük bir ekiple geldiğini söyledi. Prof. Dr. Kızılay, " Burada tabi çok önemli bir cerrahi ekibimiz var bunun da lideri Sezai Yılmaz hocamız. 26 hocamız var. Sadece bu hocalarımız değil belki 100’ü aşkın ekibin üyeleriyle büyük birtakım. Büyük bir cerrahi nakil ekibi. Bu ekip gecesini gündüzüne katarak büyük başarı ortaya koyuyorlar ve bunu sürdürüyorlar" diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz da 10. Cerrahi Kongresi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, sadece karaciğer naklinde değil, bu alanda bilim üretmeyi ve dünyaya sunmayı hedeflediklerini söyledi. Bu bağlamda, ileri düzeyde çalışmalara imza atmaya başladıklarını kaydeden Yılmaz, Malatya'da bilim üretmenin ve karaciğer naklinde dünya markası olmanın önemini şu sözlerle anlattı: "Anadolu'nun bu mütevazi şehrinde yaşamak belki çoğu insana zor gelebilir. Ama inanın bu şehrin dinamikleri bizi çalışmaya, bilim üretmeye zorluyor. Küçük bir örnek vereyim Malatya'nın 8000 nüfuslu Arguvan ilçesinde inanılmaz bilimsel toplantılar düzenleniyor. Buna bu ilçenin yöneticileri ön ayak oluyor. Bunu Anadolu’nun hangi şehrinde görebilirsiniz?"

Cerrahi Kongresi'nin açılış törenine, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muammer Yaylalı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Seher Demirer, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Mahmut Durmuş,Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, Karaciğer Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, , Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, Türkiye’nin farklı illerinden cerrahi alanında uzman 200’e yakın hekim katıldı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD öğretim üyeleri ve kongre için Malatya'ya gelen bilim insanlarının yanı sıra CHP Genel Başkan Veli Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş da katıldı.

Cerrahi Kongresi'nin açılış programına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş da kısa birer selamlama konuşması yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde görev yapan hekimlerin ve bilim insanlarının destan yazdığını söyledi. Ağbaba, "Şunu söylememiz gerekiyor ki hem Malatya’dan hem Türkiye’nin değişik illerinden gelen hocalarımız burada yeni bir destan yazdı ve yeni bir marka yarattı. Olağanüstü özverili çalışan hocalarımız var. Malatya’nın önemli ekonomik bir katma değeri oldu. Sadece genel cerrahi alanında da değil, tıbbın başka alanlarında da çok değerli hocalarımız var. Daha doğrusu onlar Malatya’daki üniversitemize sahip çıkıyorlar. Onların önünde Malatya milletvekili olarak saygıyla eğiliyorum" şeklinde konuştu.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Cerrahi Araştırma Kongresi'nin Malatya'da yapılmasının Malatya için büyük önem taşıdığına vurgu yaparak,kongrenin Malatya'da yapılamasında emeği geçen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve Karaciğer Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz'a teşekkür etti.

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ise, "Bilim kongrelerinde konuşma yapmak bilim adamı olmayan biri iççin çok zor. Böyle bir kongrenin Malatya’da yapılmasından büyük onur duyuyoruz. Sağlık alanında İnönü Üniversitemizi artık çok öne çıktı. Hiçbir ülkede olmayan bir Karaciğer ünitesine sahip. Sezai Yılmaz Hocam ve ekibine teşekkür ediyorum" dedi.

Kongreye yoğun katılım

Türk Cerrahi Derneği'nin öncülüğünde iki yılda bir yapılan Cerrahi Araştırma Kongresi (CAK), bu yıl İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı (ABD) ev sahipliğinde Malatya Mövenpick Otel'de yapıldı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çok sayıda ilden bilim insanını katıldığı olduğu Türk Cerrahi Kongresi'nin bu yılki gündeminde, aralarında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin de olduğu, Türkiye'deki cerrahi çalışma ve araştırmaların dünya bilim çevrelerine aktarılması bağlamında yapılacak çalışmalar yer alıyor.

İki gün sürecek olan kongrede cerrahi alanındaki bilimsel gelişmeler multidisipliner bir bakış açısıyla konunun uzmanları ve araştırmacılar tarafından sunulacak. Kongrede, deneysel ve klinik araştırma projelerinin planlanması finansal kaynak sağlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili eğitim toplantıları ve kurslar düzenlenecek. Bu çerçevede Türkiye'de yapılan cerrahi araştırmaların ulusal ve uluslararası arenada daha fazla duyurulması ve çalışmaların artırılması hedefleniyor. Buna ek olarak kogrede sunulan cerrahi alanında yapılan özgün klinik ve deneysel çalışmalar Türk Cerrahi Derneği tarafından ödüllendirilecek.

Kongrenin açılış programında kim ne dedi?

Cerrahi Araşıtrma Kongresi (CAK - 2019)'nin açılış programında yapılan konuşmalarda başta Malatya olmak üzere, Türkiye'nin cerrahi alanda ulaştığı aşalmalara ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Merkezi'nde yürütülen operasyon, bilimsel araştırma ve eğitimin Malatya'yı tıp bilimleri alanında bir marka yapmaya başladığının belirtildiği kongrenin açılış programında öne çıkan başlıklar şöyle:

Karaciğer Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yılmaz:

"Avrupa' da en büyük karaciğer nakil merkeziyiz"

"Bugün Cerrahi Araştırma Kongresini, Türk Cerrahi Derneğinin önderliğinde Üniversitemiz yani İnönü Üniversite’si ile birlikte, Malatya' da gerçekleştirmenin onur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bilgiyi üreten bilimdir. Başka bir ifadeyle bilim kendi kavramlarını üretir, evrensel yasalara göre buluşlarını yapar. Bilim üretip insanlıkla paylaşmadan, ne çağdaş bir üniversite olabiliriz, ne çağdaş bir toplum olabiliriz, ne de çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkabiliriz. Hedefimiz çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmaktır.

İnönü Üniversitesi bu bağlamda Olağanüstü çabalar gösteren ülkemizin gelişmiş üniversitelerinden birisidir. Bilindiği üzere, üniversitemiz bünyesinde karaciğer nakli enstitüsü kurulmuştur. Bu yapı içerik ve amaç olarak dünyada örneği olmayan bir enstitüdür. Hibrid bir yapıdır. Bünyesinde araştırma laboratuvarları, yüksek lisans ve doktora öğrencileri vardır ve 152 yataklı modern bir hastaneye sahiptir. Hastane TOTM'nin organik yapısı içinde hizmet ve bilim üretmektedir. Hepinizin bildiği üzere ülkemizde ve Avrupa' da en büyük karaciğer nakil merkeziyiz. Haziran ayında simultane olarak yaptığımız 5 karaciğer nakli ile dünyanın en donanımlı en güçlü karaciğer nakli merkezi olduğumuzu da gösterdik. Hedefimiz bu muydu? Tabii ki hayır.

Bu enstitüde bilim üretip, insanlığın hizmetine sunduğumuz zaman kendimizi başarılı atfedeceğiz. Bu hedeflerimizi önümüzdeki yıllarda başaracağımıza inancım tamdır. Çok sıradan sözler söylemek istemiyorum ama enstitümüzdeki araştırma laboratuvarlarının açılmasını, enstitümüz bünyesine HCC konusunda dünyanın en iyi birkaç bilim adamından biri olan Prof. Brian Carr' I kazandırdığı için, ve sayamayacağım her türlü desteği gördüğümüz rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Eminim birlikte daha çok şey yapacağız.

Anadolu'nun bu mütevazi şehrinde yaşamak belki çoğu insana zor gelebilir. Ama inanın bu şehrin dinamikleri bizi çalışmaya, bilim üretmeye zorluyor. Küçük bir örnek vereyim Malatya'nın 8000 nüfuslu Arguvan ilçesinde inanılmaz bilimsel toplantılar düzenleniyor. Buna bu ilçenin yöneticileri ön ayak oluyor. Bunu Anadolu’nun hangi şehrinde görebilirsiniz. Sn valimiz belediye başkanımız sevgili kardeşim Veli Ağbaba’ya tüm milletvekillerimiz, şehrimizin tüm yöneticileri her zaman her koşulda desteğini esirgemediler teşekkürlerimizi sunuyorum. Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof Dr Seher Demirer ve yönetim kurulu üyelerine başarılı bir kongre dileklerimle hepinize saygılarımı iletiyorum".

Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Seher Demirer:

"Malatya ekibi cerrahide mucizeler yaratıyor"

"Türk Cerrahi Derneği’nin iki yıllık yönetim çalışma döneminde iki ana kongremiz oluyor. Bunlar Cerrahi Araştırma Kongresi ve Ulusal Cerrahi Kongresi. Uzun yıllardır istikrarla yapılıyor bu kongreler. Ne yazık ki son yıllarda, endüstrinin içinde bulunduğu çıkmazlardan dolayı özellikle cerrahi araştırma kongremizin bütçeleriyle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz ve zorlanıyoruz. Aslında bu kongre özellikle genç meslektaşlarımız açısından inovasyona yönelik, araştırmacı ruhunu açacak önemli bir bilimsel etkinlik. Ama bahsettiğim gibi ekonomik zorluklardan dolayı gerçekte hakkettiği boyutu oluşturamadığımız söz konusu oluyor. Umarım önümüzdeki yıllarda daha farklı olur. Özellikle genç meslektaşlarımıza çok iş düşüyor. Yeni proje ve fikirleriyle kongrelere bilimsel katkılarda bulunmaları tamamen onların yükü. Bu dönemki yönetim kurulu olarak biz Malatya ilimizde burada İnönü Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim dalını ev sahibi yapmayı uygun gördük. Hepinizin çok yakından takip ettiği bu fakültedeki Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nın hocalarının birçoğunu Ankara’dan yetişen bizim oradan de bildiğimiz meslektaşlarımız. Ama gönüllülükle, fedakârlıkla Anadolu’nun bu iline geldiler ve aileleriyle birlikte burada yaşıyorlar ve de cerrahi anlamda inanılmazı başardılar, mucizeler yaratıyorlar. Gerçekten de Türk cerrahisinin Avrupa’da, dünyada övüncü olan işlere imza atıyorlar. Ekibi bu anlamda tebrik ediyorum ve takdir ediyorum. Birçok kişinin yapılamaz dediği önemli uğraşlara can siperane büyük fedakarlıklarla inanılmaz işleri başardılar.

Gerek bilimsel içerik gerekse düzenleme anlamında bu kongre için büyük ve güzel bir bilimsel program yaptılar. Şu anda ulusal cerrahi kongremizin düzenleme hazırlıklarıyla da uğraşıyoruz. Hepinizin katılımını bekliyoruz. Bilimsel desteklerinizle yücelecek bir kongre. Ev sahipliğinden dolayı İnönü Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalına çok teşekkür ediyorum".

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, "Odaklandığımız nokta burayı dünyanın en önemli merkezi haline getirmektir"

"Malatya’da Cerrahi Araştırma Kongresi’nin 10’uncusunu Sezai Hocamın önderliğinde burada yapmaktan mutluluk duyuyoruz. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezimiz, Karaciğer Hastanemiz, Karaciğer Nakil Enstitümüz tüm cerrahi alanlarında başarılı işlerini takip ediyorsunuz. Karaciğer Naklinde dünyanın bir numaralı merkeziyiz ve bunu artık gönül rahatlığı ile ifade ediyoruz. Bütün bunların yanında en çok önemsediğim alan Türkiye’de ve dünyada Karaciğer nakli başta olmak üzere çok önemli cerrahların yetişmesini önemsiyorum. Türkiye’nin ve dünyanın farklı ülkelerine ülkemizin farklı şehirlerine giderek bu büyük ameliyatları orada gerçekleştirmeleri benim için çok önemli. Burada tabi çok önemli bir cerrahi ekibimiz var bunun da lideri Sezai Yılmaz hocamız. 26 hocamız var. Sadece bu hocalarımız değil belki 100’ü aşkın ekibin üyeleriyle büyük birtakım. Büyük bir cerrahi nakil ekibi. Bu ekip gecesini gündüzüne katarak büyük başarı ortaya koyuyorlar ve bunu sürdürüyorlar. Bu yıl geçen yılkı karaciğer nakil sayısına ulaşmış durumdalar. Bunun yanında araştırma da çok ileri d urumdalar. Ama odaklandığımız nokta burayı dünyanın en önemli merkezi haline getirmek. Hedefimiz 5 yıl içinde xenoplantasyon olmak üzere naklin birçok alanında üstün başarıları ortaya koymak. Kongrenin başarılı geçmesini diliyorum"

CHP Genel Başkanı Veli Ağbaba, "Sadece genel cerrahi alanında da değil, tıbbın diğer alanlarında da çok değerli hocalarımız var"

"Malatya milletvekili olarak sık sık Malatya ile ilgili söylenmesi gerekenleri söylüyoruz. Kayısımız meşhur ve iyi bir tarım kenti. Siyasetçilerimiz meşhur. İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi önemli iki siyasetçi yetiştirmiş. Ama şunu da söylememiz gerekiyor ki hem Malatya’dan hem Türkiye’nin değişik illerinden gelen hocalarımız burada yeni bir destan yazdı ve yeni bir marka yarattı. Olağanüstü özverili çalışan hocalarımız var. Malatya’nın önemli ekonomik bir katma değeri oldu. Sadece genel cerrahi alanında da değil, tıbbın başka alanlarında da çok değerli hocalarımız var. Daha doğrusu onlar Malatya’daki üniversitemize sahip çıkıyorlar. Onların önünde Malatya milletvekili olarak saygıyla eğiliyorum.

Anmadan geçmeyeceğim, Karaciğer Nakli’nin gerçekleşmesinin temelini atan Fatih Hilmioğlu’nu saygıyla anıyorum. Geçmiş dönem rektörlerimize, bu başarının devam etmesini sağlayan Ahmet Kızılay Rektörümüze de teşekkür ediyorum. Kayısı Allah vergisi, suyumuz Allah vergisi ama bilimde öne çıkmak zordur. Bunu tekrar Malatya’ya sağlayan, Malatya’yı dünyada marka haline getiren Karaciğer Nakli Merkezi'nin takım kaptanı Sezai Yılmaz hocama ve üniversite yönetimine teşekkür ediyorum".

Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan, " Türk Cerrahi Araştırma Kongresi’nin Malatya’da yapılıyor olması ilimiz için çok önemlidir"

"Sezai Hocam Malatya’da yetişmiş bir değerdir. Kendilerine Malatya’ya ve Malatya’ya gelen hastalara verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. 200’e yakın Türkiye’nin değişik illerinden gelen cerrahi hocalarımız var. Türk Cerrahi Araştırma Kongresi’nin Malatya’da yapılıyor olması ilimiz için çok önemlidir. Bu kongrenin burada yapılamasında emeği geçen Rektörümüz Ahmet Kızılay’a, Sezai Yılmaz Hocam’a teşekkür ediyorum".

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, "Böyle bir kongrenin Malatya’da yapılmasından büyük onur duyuyoruz"

"Bilim kongrelerinde konuşma yapmak bilim adamı olmayan biri için çok zor. Böyle bir kongrenin Malatya’da yapılmasından büyük onur duyuyoruz. Sağlık alanında İnönü Üniversitemizi artık çok öne çıktı. Hiçbir ülkede olmayan bir Karaciğer ünitesine sahip. Sezai Hocam ve ekibine teşekkür ediyorum. Farklı alanlarda ülkemiz adına gurur duyacağımız şeyler olmasa bile sağlık alanında bilim alanında farklı ülkelerden İnönü Üniversitesi’ne gelip karaciğer nakli ile ilgili konularda buradaki hocalarımızın bilgi ve deneyimini paylaşmak üzere gelen heyetleri grupları görüyoruz. Bunlardan gurur duyuyoruz. Bu kongreye emeği geçenlere teşekkür ediyorum".

Güler HAZAR, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Doktor (4 yıl önce)
    Arguvan Belediye başkanı davet edilmiş, sağlık müdürlüğünden kimse davet edilmemiş, nasıl bir organizasyon? Enteresan...
    0
    0
    Yanıtla
  • katır (4 yıl önce)
    Rektörde belediye meclisinde konuşma yapsa iyi olmazmı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ozan (4 yıl önce)
    Ahde vefa diye birşey vardır keşke o karaciğer hastanesini hayata geçmesinde büyük rolü olan eski rektörde tşk etseydiniz ama kimde varki o yürek Güler hanım bunu eleştirirdi eskiden artık oda bırakmış demek
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (4 yıl önce)Ozan isimli kullanıcı yorumuna
    Ahmet Kardeş, Sayın Veli Ağbaba, Fatih Hilmioğlu dahil eski dönem rektörlere ve yeni rektöre teşekkür etmiş. Haberin içinde var.. Dikkatli okumanız tavsiyesiyle....
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Cerrahi toplantısında protokolde konuşmuş. Yani kadın doğum ile ilgili bir konu olsa bizim il protokolü yine koşa koşa gider kürsüde konuşur. Sayın Rektör Kızılay halen Sezai hocadan dolayı kredi toplamaya çalışıyor. Sayın Kızılay, 4 yılın bitecek, bütçesi hazır vaziyette teslim edilen Onkoloji Hastanesini bile açamadın halen. Siyasetçilerin peşinden gezmekten vakit bulamadın her halde. Bu tür toplantılarda il protokolü gider hayırlı olsun der çıkar, ama malatya'da kürsüye çıkar konuşurlar. Sanki gelenler çok merak ediyor ne diyeceklerini.
    0
    0
    Yanıtla