SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İnatçı Fakat Despotik Değil'

A- A+ PAYLAŞ

Wikileaks belgelerinde ABD'li diplomatların Recep Tayyip Erdoğan tarifi de yer alıyor.

Wikileaks tarafından yayınlanan belgelerde Türkiye'deki hükümet ile asker ilişkileri yanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili ifadeler de öne çıkıyor.

ABD'li diplomatlara göre Erdoğan; Atatürk ile aynı idealleri paylaşan bir harekete liderlik ediyor. O işkolik, inatçı, mükemmeliyetçi biri fakat despotik değil.

ERDOĞAN'IN TARZI: MÜKEMMELİN DE MÜKEMMELİ VARDIR

Belgede ismi saklı olarak verilen bir ABD'li diplomat, Erdoğan'ın tarzını şöyle anlatıyor: Erdoğan kendinde ve çevresinde mükemmeli arayan biri. Her zaman mükemmel şeylerin bile geliştirilebileceği bir yol arıyor. 22 Temmuz seçimlerinde AK Parti'nin beklentilerinin bile üzerinde (yüzde 46.6) sonuç elde etmesinin ardından herkes Erdoğan'dan Parti Meclisi'nde övgü bekliyordu. Fakat o, sıradaki hedefin AK Parti yönetiminde olmayan belediyelerin alınması olduğunu söyledi ve "AK Parti Türkiye'nin partisi. İzmir, Trabzon, Tunceli ve Çankaya'yı almamız gerek" dedi.

EKİBİ ERDOĞAN YATANA KADAR OFİSTE KALIYOR

Erdoğan'ın "işkolik" olarak nitelendirildiği bir diğer diplomatın izlenim raporunda ise "Seçim dönemindeyiz. Erdoğan her gün üç seçim bölgesini geziyor. Şu anda üç günlük tatilde. Bu onun için çok uzun bir zaman. Seçim döneminin dışında ekibi saat 23:00'e veya gece yarısına kadar çalışıyor. Ekip, Başbakan'ın yatağına gittiğini duyana kadar ofiste kalıyor" ifadeleri yer alıyor.

BUZ GİBİ PUTİN'LE BİLE KUCAKLAŞTI

Bir diğer diplomatın Erdoğan'la ilgili izlenimleri ise şöyle: Eğer Erdoğan'ın iyi olduğunu biliyorsanız, ne kadar inatçı olduğunu da bilirsiniz. Eğer kafasını bir şeye taktıysa, daha da önemlisi eğer birşeye inandıysa, onu vazgeçirmeniz imkansızdır. Çok kararlıdır da.
Ayrıca birlikte çalıştığı yabancılarla dostluğa varan kişisel ilişkilerinde becerikli ve etkileyicidir. Buna örnekler Başkan Bush ile yaptığı uzun görüşme ve "buz gibi" Putin'le bile kucaklaşması.

KORUMA HALİT DE WIKILEAKS BELGELERİNDE

Aynı belgede yer alan bir diğer izlenim raporunda ise, "Erdoğan çalışanlarına karşı çok adildir. Çalışanlarına destek olur, sorunlarıyla ilgilenir. Büyük bir kalbi ve vefa duygusu vardır. Geçtiğimiz Ramazan, Erdoğan zırhlı makam aracında düşük kan şekeri nedeniyle bayılıp kilitli kaldığında yaşananlardan sonra bile koruması Halit'in işine son vermedi. Başbakan, Halit'in fiyaskoyla sonuçlanan balyozla zırhlı aracın camını kırmaya çalışma girişiminin kendisine olan sevgisi ve duygusal bağlılığından kaynaklandığını düşünüyordu" deniyor.

Yine ABD'li diplomatların belgelerde yer alan Filistin konusunda, "Araplar sessizken Erdoğan'ın Hamas'a desteğinin faydası yok" sözleri de dikkat çekici.

"ERDOĞAN ÜSTE ÇIKTI, BAŞBUĞ BUNUNLA YAŞAMAYI ÖĞRENDİ"

ABD'li diplomatların Türkiye'de ordu, Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğu, hükümet ve Başbakan arasındaki ilişkileri de değerlendirdiği belgelerde dikkat çeken bir diğer ifade şu oldu: Erdoğan üste çıktı, Başbuğ bununla yaşamayı öğrendi.

"ERDOĞAN, ÇİÇEK VE ATALAY'I KABİNEDEN UZAKLAŞTIRABİLİR"

Belgelerde, ABD'nin Türkiye hükümetindeki dengeleri de çok yakından takip ettiği dikkat çekiyor. Buna göre belgelerde bir ABD'li diplomatın "Erdoğan, Çiçek ve Atalay'ı kabineden uzaklaştırabilir" sözleri yer alıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız