SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnekpınarı Barajı Yapılacak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:01:55
A- A+ PAYLAŞ

DSİ Şubesi’nde yapılan toplantıda Sulama Birliklerinin sorun ve talepleri dinlendi. DSİ’deki toplantıya AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, DSİ Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, AKP Merkez İlçe Başkanı Osman Güder, sulama birlik başkanları ve DSİ görevlileri katıldı.

DSİ Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, “Malatya suyun damlasını kullanıyor. Yani verilen her damla suyu ekonomiye döndürüyor. Bu sebepten de ben Malatya’da tarımla ilgilenen herkesi kutluyorum. Malatya’da sulamaların büyük bir kısmı şuanda tespit ettiğimiz 58 bin hektar olmuş, yani 580 bin dekarlık alanda açık sulama yapılıyor. Açık sulama ile kapalı sulama arasında yüzde 50’ye varan bir tasarruf var. Malatya’da mevcut sulama kanalları elden çıkmış, su kayıpları fazla. Dolayısıyla biz hızla en acil şekilde Malatya’da sulama birliklerini kapalı sisteme geçirdiğimiz takdirde hem daha randımanlı sulama yapacağız ve hem de suyumuz iki katına çıkmış olacak. Daha doğrusu tasarruftan dolayı aynı su ile iki misli alanı sulama imkanına kavuşmuş olacağız. Bunu en birinci öncelik yaptık. Şuanda DSİ Genel Müdürlüğü 2013 yılı yatırım programına girdi. Çalışmalar 2 aydır sürüyor. Yaklaşık 15-20 gün sonra DSİ Genel Müdürlüğü’ne sunacağız” dedi.

Yoncalı Barajı ile ilgili olarak bilgi veren DSİ Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, Yoncalı Barajı’nın göl alanında Özel İdareye ait taş ocağı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün özel şirkete verdiği kömür ruhsatından dolayı gecikme yaşandığını belirterek, “ÇED Raporu sonuçlandı. 15-20 gün içerisinde ihale işlemine girmiş olacağız” diye konuştu.

AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ise sulama sezonuna girilmesi nedeniyle sulama birliklerinde yaşanan sıkıntının en aza indirilmesi için sorun ve taleplerin dikkate alınacağını ifade etti.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Yoncalı Barajı yaklaşık 15 milyon lira ödenekle ihale sürecini tamamlamış ve ihale tarihi belirlenmiş olmasına rağmen, ÇED Raporunun hazırlanıp, orada Maden İşleri’nin belli bir alanı var. Oradaki raporun hazırlanıp, askı süresini bitmesi gerekiyordu. Şuanda askı süresi bitmiş ve ihalesi yapım aşamasında. DSİ Genel Müdürümüz ve DSİ Bölge müdürümüz geçen ay bana tarih vermişlerdi ihale Mayıs ayı sonu itibariyle yapılacaktı. Askı süresi nedeniyle Yoncalı Barajı’nın ihalesi uzadı ve 20 gün içerisinde tamamlanacak” şeklinde konuştu.

Çalık, Boztepe Barajı’nın sulama kanalları ile ilgili çalışmaların devam etiğini kaydederek, “İnekpınarı Barajı yapılabilir mi diye bize teklif yapılmıştı. İnekpınarı Barajı Malatya ile ilgili önemli bir proje olacak. İnekpınarı Barajı, 2014 yılı yatırım programına alınması kararlaştırılmış durumda. Bu Malatya adına önemli bir adım. Raporu onaylandı, 2014 yılı yatırım programına alacağız. Horata Deresi ise İnekpınarı Barajı’na devredilmesi uygun görülmüş. Beylerderesi üzerinde baraj yapılması konusunda milletvekilleri olarak ortak talebimiz vardı. Zemini uygun olmadığı ve tarım arazilerinin büyük oranda su altında kalacağına dair kanaat ve rapor ile mevcut su kaynaklarının olumsuz yönde etkileneceği dair rapor bize ulaşmış vaziyette. Sultansuyu Barajı Barajı’nın kapalı sulama sistemini kökten çözüyoruz. Sultansuyu Barajı’nda kapalı basınçlı sulama sistemine geçiyoruz. Bu proje 2013 yılı yatırım programına alındı. Bu projenin ihalesi 1 ay içerisinde yapılacak. Darende Gökpınar Sulamasındaki bütün imalatların 2013 yılında tamamlanması hedefleniyor. Yeşilyurt -Gözene’ye gölet yapılması için çalışma yürütülüyor. Yeşilyurt Deresi’nin ıslahı için proje 2013 yılı yatırım programına alınarak ihalesi yapılacak. Bunlar Malatya için çok önemli projelerdir” ifadelerini kullandı.

Çalık, “Malatya ili Sulamaları Rehabilitasyonu Projesi 2013 yılı yatırım programına alındı. Bu kapsamda Akçadağ, Akçadağ Suçatı, Yazıhan, Doğanşehir, Sultansuyu, Şahnahan, Polat, Derme sulamasının proje yapım ihaleleri hazırlıkları son aşamaya gelmiş durumda. Bu Malatya için çok önemli bir gelişmedir” şeklinde bilgi verdi.

Toplantının basına kapalı bölümünde sulama birliklerinin sorun ve talepleri masaya yatırıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız