SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İngiliz 'Var', MTA 'Yok' Diyor!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:06:59
İngiliz 'Var', MTA 'Yok' Diyor!.
A- A+ PAYLAŞ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından İngiliz firmasına Hekimhan ilçesinde sahip olduğu alanda maden ocağı açması için ÇED raporsuz izin verilirken ve bu firmanın kendi internet sitesinde, sahip olduğu ocakta altın madeni bulunduğunu belirtilirken, MTA’nın hiç  haritasında Malatya bölgesinde altın madeni olduğuna dair bir bilgiye yer almıyor.

İngiliz merkezli Starex İnternational'ın Türkiye’deki şirketi olan Stratex Madencilik Şirketi Hekimhan’ın Akmağara köyünde yakın bir zaman sürecinde altın aradığı bölgede 2 bin 155 hektar araziyi almış ve Akmağra Köyünde planladığı Altın Ocağı için Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından  “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir”  raporu verilmişti. İngiliz firma altın ocağı için ÇED’siz rapor aldıktan sonra yine yakın bir süre önce  “Altın Ocağı Alan Genişletilmesi” nedeniyle yeni bir ÇED raporu almak için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvuruda bulunmuştu. İngiliz firmanın ikinci ÇED raporu ile ilgili süreç devam ediyor.

İNGİLİZ FİRMA: ALTIN VAR

İngiliz Starex İnternational'ın Türkiye’deki şirketi olan Stratex Madencilik Şirketi tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğüne sunduğu “Proje Tanıtım Dosyası”nda bölgede ekonomik anlamda işletilebilecek altın rezervi bulunduğu vurgusu yapılarak şu görüşlere yer veriliyor;  “PTD alanında yılda yaklaşık 50.000 ton (22.727 m3) tüvenan cevher üretilmesi planlanmaktadır. Tüvenan cevherin yoğunluğu 2,2 ton/m3 olarak alınmıştır. Üretim çalışmalarının mevsim koşullarına da bağlı olarak yılda 8 ay süreyle yapılması planlanmaktadır. Proje Tanıtım Dosyasına konu olan ruhsat sahasında karotlu sondaj çalışmaları yapılmış ve karotlardan alınan numunelerin analizleri yaptırılmıştır. Ayrıca sahadan çok sayıda kaya ve toprak numuneleri alınarak analizleri yaptırılmıştır. Tüm bu analiz sonuçlarının değerlendirilmesi sonucu görünür rezerve esas olan altın tenörü ortalaması 0,74 g/ton Au olarak belirlenmiştir. Üretim çalışmaları açık isletme yöntemi ile gerçekleştirilecektir. ruhsat sahasında altın cevherinin tenörü ve rezervine ilişkin detay etüt çalışmaları yapılmıştır. Sahada yapılan arama çalışmaları ve alınan numunelerinin analiz sonuçları değerlendirildiğinde görünür rezerve esas olan cevherli zonların altın tenörü ortalaması 0,74 gr/ton olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda sahada bulunan ekonomik yönden isletilebilir kalite ve miktarda altın cevherinin gerekli izinler ve çevre ve insan sağlığına zarar vermemesi açısından gerekli önlemler alınarak ülke ekonomisine kazandırılması planlanmıştır.”

MTA: ALTIN YOK 

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımladığı haritalarda Malatya’da altın madeni olduğuna dair herhangi bir bilgi ve veriye yer verilmiyor. MTA sitesindeki “Türkiye altın ve gümüş cevherleşme sahaları” adlı haritada “Altın ve gümüş yatakları”, “Gümüş yatakları”, “Potansiyel altın ve gümüş sahaları” ve “Altın ve gümüşün yan ürün olarak bulunduğu bazı metal cevherleşme sahaları” bölümlerinde Malatya yer almıyor. 

MTA’nın illerin sahip olduğu maden potansiyelinin gösterildiği haritada ise Malatya’da Demir, Krom, Dolomit, Çinko, Profillit, Kurşun madenlerinin bulunduğu aktarılıyor.

HABER: Burhan KARADUMAN- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Hüseyin Akgül (2 yıl önce)
    Balıkesir, Balya ilçesinde, Osmanlı döneminde, Fransız lar tarafından siyanür kullanılarak bakır madeni aramasının yapıldığı bölgeyi gezdim. Çok güzel ve çam ormanı ile çevrili bir alanın yakınlarında yapılan maden araması, kullanılan siyanür nedeniyle tam anlamıyla çöle dönüşmüş. Bir tek OT un bile yetişmesinin mümkün olmadığı alanı üzüntüyle gördüm. Buna rağmen ülkemiz genelinde vahşi yöntemlerle maden aranmasına izin veriliyor. Bu ülkeye yapılabilecek en önemli ihanettir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kodas (4 yıl önce)
    MTA verin bana yardım edin size makinasını yapayım öyle şirketler gibi. Trilyonlar istemiyorum yapacağım makina en fazla 30 bin TL yapayım size ben sadece işçi olarak çalışayım görün bakalım altın varmı yokmu yoksa tüm masrafı şahsıma ait olacak bu kadar ciddiyim ama size yabancı şirketler büyük firmalar lazım bizim gibi sıradan asgari ücret ile çalışanlar ile muattab olmazsiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdogan salman (7 yıl önce)
    Mta ust katta seyahat ettigi icin temel gibi Allaha emanet gidiyor henuz asagilara inemedigindendir
    0
    0
    Yanıtla
  • hüseyin öner taşcı (7 yıl önce)
    mta ya kalsa mevcut kömür krom demir vs yeter.taş üstüne taş koymuşmu yıllardır.hele hele değerli metaller üzerine dünyadan bir haber.binlerce yıldır bu topraklarda tonlarca altın gümüş çıkarılıp para takı süsleme sanatı biblo heykel gibi işlemişler basmışlar.geçmiş medeniyetler anadoluya altın gümüşmü ithal etmişler.üniversiteler boşşşş mta etibank boşşşş
    0
    0
    Yanıtla