SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İngiliz'e ÇED Gereksiz!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:19:17
İngiliz'e ÇED Gereksiz!.
A- A+ PAYLAŞ

Hekimhan’ın Akmağara Köyü bölgesinde altın araması yapan ve yakın bir süre önce bu altın aradığı bölgede 2 bin 155 hektar arazisi satın alan Londra merkezli Starex İnternational'ın Akmağara Köyünde planladığı Altın Ocağı için Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı verildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen karar şu şekilde:

“İlimiz, Hekimhan İlçesi, Akmağara Köyü, 81475 sicil ve 3286915 Erişim nolu sahada Stratex Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Altın Ocağı” projesine, Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 06/09/2013 tarih ve 4426 sayılı yazısı ile 17/07/2008 tarih ve 26939 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 17. Maddesi gereğince; “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” Kararı verilmiştir. Halkımıza duyurulur.” 

Yönetmenlik gereğince, şirketin Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararı verilen proje için 5 yıl içinde yatırıma başlanmaması durumunda Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararı geçersiz sayılıyor.

Londra merkezli Starex İnternational'ın, Türkiye'deki altın ve temel metal fırsatlarını değerlendirme stratejisi çerçevesinde, altın ve gümüş aramak için Hasançelebi bölgesinde 2 bin 155 hektar araziyi satın almıştı.

“YÜZEYE YAKIN ALTIN CEVHERLEŞMESİ VAR”

Starex İnternational’ın şirket internet sitesinde Hasançelebi-Akmağara ile ilgili projesine de yer veriliyor. Sitede Hasançelebi Projesi adı altında şu bilgiler veriliyor:

“Bugüne kadar delme 1.000 metre ve 2.000 metre ve bazı bölgelerde 300 metreye kadar teyit sistemin dikey sürekliliği arasında bir mesafede uzanan düşük dereceli, yüksek tonajlı, yüzeye yakın altın cevherleşmesi için potansiyel göstermiştir. En iyi sonuçlar 0.45 g/t Au ve 0.28 g/t Au ortalama 15.75 metre ortalama 16,05 metre içerir. İki delik aynı zamanda ana Hasançelebi sisteminin doğu sonuna yeni umudu (Karakaya Tepe) içine delinmiştir, bir demir oksit-bakır-altın oluşum olduğuna inanılmaktadır. Döndürülen iyi iki kavşaklar delikten vardı. HCD-11-0,30 g/t Au ve 0.69 g/t Au ortalama 40.80 metre ortalama 28.00 metre."

BERGAMA ÖRNEĞİ..

Bu arada, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) gereği duyulmadığını ilan ettiği Altın Ocağı ile ilgili bu kararınına karşılık, ülkemizde altın madenciliği altının elde edilmesinde siyanür kullanılmasının çevre kirliliği yarattığı gerekçesiyle tartışma konusu oluyor.

Türk kamuoyunun gündemine, Kaz Dağları'nda altın çıkarma faaliyetlerinde, yeraltı ve yerüstü sularının kirlenmesine yolaçtığı ifade edilen siyanür kullanılması nedeniyle Bergamalı Köylülerin protestolarıyla gelen sorunun, Hekimhan Akmağara bölgesinde yaşanıp yaşanmayacağı, böyle bir tehdidin bulunup bulunmadığı konusunda kamuoyunun hiçbir şekilde bilgilendirilmemiş olması dikkat çekiyor.

Malatya kamuoyunun, bölgede yapılacak altın madenciliği ve çevreye etkisi konusunda bilgilendirilmesi gerektiği belirtiliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız