SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İngilizlere Satılmış, Kimsenin Haberi Yok!..

A- A+ PAYLAŞ

İngiliz Şirketi Starex İnternational'ın, Malatya'nın Hekimhan ilçesi Hasançelebi sınırlarında, "altın ve gümüş aramak" üzere 2 bin 155 hektar arazi satın aldığı yolundaki haberin ardından yapılan araştırmalarda, gerek Malatya'daki MTA yetkililerinin, gerekse söz konusu arazinin bulunduğu Hekimhan ilçesi Hasançelebi Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım'ın, gerekse Hekimhan Kaymakamlığı ve Mal Müdürlüğü'nün böyle bir satıştan haberlerinin olmadığı ortaya çıktı.

ŞİRKET HABERİNDE DUYULDU!..
İhlas Haber Ajansı'nın, 16 Mayıs Salı günü servise koyduğu bir habere göre; Londra merkezli Starex İnternational'ın, Türkiye'deki altın ve temel metal fırsatlarını değerlendirme stratejisi çerçevesinde, altın ve gümüş aramak için Malatya-Hasançelebi ve Konya-Ladik'te toplam 4 bin 5 hektar arazi aldığı, Hasançelebi'de alınan arazi büyüklüğü 2 bin 155 hektar Ladik'te alınan arazi büyüklüğü ise bin 850 hektar olduğu belirtilmişti.

"MALATYAHABER.COM'DAN ÖĞRENDİM.."
İngilizlere satıldığı belirtilen arazinin bulunduğu, zengin demir cevheri yataklarına sahip Hekimhan ilçesinin Hasançelebi Kasabasının Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, beldesindeki arazinin İngilizlere satılmış olduğu yolundaki haberi, 17 Mayıs Çarşamba sabahı malatyahaber.com'dan okuduğunu, daha sonra araştırma yaptığını belirtti.

Yıldırım, konuyla ilgili olarak Tv Malatya'ya yaptığı açıklamada, çok ilginç detaylar aktardı ve şöyle dedi:

"Biz de konuyu, sabah malatyahaber.com’dan okuduk. Daha sonra sayın kaymakamımıza, Mal Müdürümüze sorduk. Onların da haberinin olmadığını öğrendik.

Daha sonra Stareks firmasının Türkiye genel müdürüyle telefon görüşmesi yaptım. Kendisi arazide olduğunu, telefonda anlaşamıyoruz, çekmeyen bir yerdeymiş.. Ama bunların 1 ay önce Hasançelebi’ye geldikleri için.. Bizim mahallemiz olan Obuz diye bir mevkide, bahsedilen miktar kadar bir yeri aldıklarını söyledikleri, ama olayın alma mı, ruhsat satın alma mı veya maden araştırması yapmak üzere olduğunu mu, doğrusu kesin olarak bilmiyoruz?"

ZATEN TÜM MADEN ALANLARI TÜRK ADLI, YABANCI FİRMALARDA..
"Bahsedilen alan, Hasançelebi Belediye hudutları içerisinde. Ama Erdemir’e, sonra OYAK’a geçen yatağın, daha ziyade kıymetli metallerin var olduğu söylenen bir bölgedir.

Dediğim satın alma olduğunda, zaten yürürlükteki yasalar buna müsait değildir diyorlar, sorduğumuzda. Ama işletme ruhsatı alındığı kesin gibi.

Zaten Hasançelebi ile Hekimhan’la Divriği arasında ne kadar maden bulunan bölge varsa, adı Türk olan ama menşei İngiliz ve Amerikan olan firmalar tarafından kapatılmış durumda. Örneğin Anadolu Madencilik diye bir firma var Amerikan manşeili, tüm dağlarımızın ruhsatları onların adına..

Ha bir İngiliz daha gelmiş!.. Ona da eyvallah deriz! Hoşgeldi sefa geldi!.. Ne diyelim bu konularda? Büyüklerimiz ne diyor ki biz de diyelim? (Yıldırım'ın buradaki ifadeleri ve tonlaması kinaye dolu)"

"YABANCILARIN İŞTAHINI KABARTIYOR.."
"Zaten kadastro girmiş bir yer burası. Orada hazinenin ne kadar, vatandaşın ne kadar arazisinin olduğunu kesin rakam olarak veremiyorum ama.. Yarı yarıya maliye hazinesinin, diğer yarısı da vatandaşın adına yerler.. Ama işin farklı bir boyutu var. Nerede bir boşluk varsa, orası doldurulur.

Osmanlı’dan bu yana Türkiye’de maden yataklarının nerede olduğunu bu yabancıların hepsi biliyor ve onun için de iştahları kabarıyor. Biz bunu basın aracılığıyla zaman zaman kamuoyuyla paylaştık. Malatya kamuoyu bu konuları yakınen takibediyor.

Hatta hatta, Malatya’dan geçen, doğudan batıya tüm demiryolu hattı güzergahını incelediğinizde, geçtiği yerlerde her çeşit madenin var olduğunu görüyoruz. Bunu duyunca şaşırmamak lazım. Satın da alırlar.."

"BAZILARI DUYMUYOR NEDENSE?"
"Bugün kiraladılarsa, bugün ruhsatını aldıysa, yarın satın da alırlar. Türkiye’de sahalar, araziler satılıyor. Maden yasasında belirli engeller vardır yoktur ama, bir realite var ki, Türkiye’de yabancılar her istedikleri yerde istedikleri gibi herşeyi alıyorlar. Hatta bu stratejik de olsa, geleceğimizi etkileyecek olsa da bazıları duymuyor..

Yürekler sağır, kulaklar sağır. Bu ne kadar devam eder bilmiyorum. Ama bildiğim birşey var ki, o günkü teknolojiyle buralarda cevherin olduğunu bilenler, bugün uydudan yerin altından ne olduğunu biliyorlar."

"BİZİ ASKERLE ZAPTEDEMEDİLER, DOLARLA, EUROYLA GELİYORLAR.."
"Dün bizi gemileriyle, tanklarıyla, toplarıyla, tüfekleriyle, çizmeleriyle zaptedemeyenler, dolarlarıyla, eurolarıyla geliyorlar. Hem ruhsatlarını alıyorlar, hem de toprağı gerektiği şekilde satın alıyorlar.

Alırlar mı? Alırlar.. Devletin bu konuda bir politikası da yok. Zengin yataklar burada, yerin altında.. Yoksul yaşam yerin üstünde."

DAHA 15 GÜN ÖNCE GÖRDÜM İNGİLİZLERİ..
"15 gün önce arabayla geçiyorum. Baktım, dağın yamacında 3-5 insan. Kim olduklarını da bilmedim ama. Ben en azından toprağına sahip çıkan bir insanım. Yöreme sahip çıkmaya çalışıyorum. Başkaları yapmış yapmamış, bu çok da önemli değil. Hemen yanlarına gittim, adamlara soru soruyorum, beni anlamıyorlar. Çünkü adamlar yabancı. Adamlar Türk değil.

Arabanın yanında vardı bir elemanları, daha sonra onun vasıtasıyla kontak kurduk. Adamların İngiliz olduğunu, burada maden aradıklarını söylediler. Dedim, zaten burada maden belli. 20-25 yıl MTA burada çalışma yaptı, siz ne arıyorsunuz? dedim. Adamlar öyle bakıp duruyorlar ama.

Yani bunlar, devletimizin bazı şeyleri görmesi sahiplenmesi lazım. Burada gerçekten çok zengin yataklar var. Çeşitli kıymetli metaller içeren yataklar var. Bunların vatandaşın ekonomisine kazandırılması lazım. Bu olmadığı takdirde işsizlik almış başını gidiyor.

İnsanlar aç, perişan, umutsuz. Sokaklarda gezilemiyor. Hangi köşede kim çantasını nasıl çarptıracak? Nerede boğazına bir bıçak dayanacak cüzdanını isteyecek bilemiyorsun. Niye? İşsizlik almış başını gidiyor. Oysa bizde potansiyel var. Malatya’da bu imkan var, Hasançelebi’de var. Ali aldı veliye sattı. Yağ var, un var, helvayı yapamıyoruz. E ne oldu? Veli de aldı Osman’a sattı.. En son OYAK’ta kaldı..

Hekimhan madenleri işletiliyor mu? Hasançelebi’ye koca koca adamlar geldiler. İşte efendim kameraların karşısında, ‘biz buraya yatırım yapacağız. Burada 1.500 insan çalışacak’ dediler. Herkes umutlandı, sevindi. Sonra dedik ki ne oldu? Bir alavere, bir dalavere.. Ciddi manada bir açıklama yapan da yok. Devletin hiçbir kademesinde yoktur. Siyasilerde yoktur. Bir yanlıştır gidiyor ama.. Birilerinin bunlarla ilgilenmesi, bu alavereye dalavereye dur demesi lazım.”

MTA'NIN DA HABERİ YOK..
Malatya'da, bir İngiliz şirketinin "çok önemli miktarda araziyi" maden aramak için satın aldığı yolundaki haberlerden, konunun Malatya'daki uzman resmi kuruluşu MTA'nın da haberdar olmadığı belirtildi.

MHP'NİN TEPKİSİ..
MHP İl Başkanı Ömer Ekici de, dünyanın en kaliteli demir cevheri yataklarına sahip olan Hasançelebi bölgesinde 2 bin 155 hektar arazinin "yabancılara peşkeş çekildiği" haberlerini basından okuduklarını belirterek, bu duruma tepki gösterdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız