SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İnönü Anılıyor

A- A+ PAYLAŞ

Büyük devlet adamı ve asker hemşehrimiz İsmet İnönü, ölümünün 35'inci yıldönümü dolayısıyla 25 Aralık Perşembe günü Malatya'da da düzenlenen törenlerle anılacak. İnönü için ilk tören saat 10.00'da Hükümet Meydanı'ndaki İnönü Anıtı önünde yapılacak.

Valilik, anma töreni ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

" 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İNÖNܒnün ölümünün 35. Yıldönümü 25 Aralık 2008 Perşembe günü Anma Programı yapılacaktır . Program aşağıdadır.

PROGRAM :

10.00-10.05 : Çelenk sunulması.( Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, İ. Üniversitesi Rektörlüğü)

10.05-10.10 : Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

10.10 : Törenin sona ermesi.

SABANCI KÜLTÜR MERKEZİ SALONUNDAKİ PROGRAM :

KONFERANS :

10.45 : İsmet İNÖNܒnün Askeri Kişiliği
Konuşmacı : 2. Ordu Komutanlığından Kur.Alb. Erdal ŞENER.

: İsmet İNÖNܒnün Hayatı ve Kişiliği
Konuşmacı : Cumhuriyet Lisesi Tarih Öğretmeni , Erkan ERDOĞAN."

CHP'NİN MESAJI..
CHP İl Başkanı Celal Berktaş, İnönü'nün ölüm yıldönümü nedeniyle şu açıklamayı yaptı:

"Malatya’mızın yetiştirdiği seçkin şahsiyetlerden, 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’yü, aramızdan ayrılışının 35. yıldönümünde anıyoruz.

İsmet İnönü, yıkılmaya yüz tutmuş Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde genç bir subay olarak başladığı askerlik yaşamında, 1. ve 2. İnönü Savaşlarını kazanmış komutan olarak Yunan işgaline DUR demiştir. Bu zaferlerle, Atatürk’ün deyimi ile “yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini” de yenmiştir. Üstün askeri zekası ve Garp Cephesi Komutanı sıfatı ile dağınık birlikleri başarı ile derleyip toplayarak düzenli orduya geçişin mimarı olmuştur.

Savaş sonrası, katıldığı Lozan görüşmelerinde YEDİ DÜVELE KARŞI diplomasi savaşını vermiş, savaşla kurtarılan ülkenin doğuşunun ilanında en önemli görevi üstlenmiştir.
Ulu Önder, Cumhuriyet’i ilan kararı verirken, temel yasaların hazırlanması sırasında en yakınında yine İsmet İnönü vardır.

İlk Başbakanımız yine odur. Savaş yorgunu, kaynakları kurutulmuş ülkedeki kalkınma hamlelerini, yeni devlete ekonomik yoldan diz çöktürmek isteyen emperyalist kumpaslara rağmen başarı ile başlatmıştır.
Hatay’ın Anavatana katılmasındaki rolünü yadsımak mümkün değildir.

Yönetimden ayrıldığı bir dönemde eksikliği hemen hissedilmiş, ülkede karışıklıklar çıkarılmış, yine çok güç geçen bu ayaklanmalar sürecinde görev alarak ülke birliğini sağlamıştır.

2. Dünya Savaşı sırasında, tüm baskılara rağmen kalkınma yolundaki ülkesini ve halkını savaşın dışında tutmayı başarmıştır.

Hiçbir zaman İKTİDAR koltuğuna yapışmamış, kendisinin ve partisinin çıkarlarını ülke çıkarlarının üstünde tutmamıştır. Ülkede ÇOK PARTİLİ YAŞAMA GEÇİŞİN MİMARI da yine o olmuştur.

İktidar sahiplerinin partisel ve kişisel hırsları karşısında, yine zor koşullarda onlara tehlikeleri işaret etmiş, tam anlamı ile demokrasi dersi vermiştir. İktidar kadar Muhalefetin de önemini göstermiştir. Rejime yönelik tehlikeler karşısında Meclisteki bir avuç arkadaşı ile tam bir muhalefet dersi vermiştir.

İsmet İnönü, devlet yaşamı süresince ne kendi ailesinin fertlerine ne de yakın çevresine devlet imkanlarını kullandırtmamıştır.

Özel yaşamında daima örnek olmuştur. Evi bir çeşit demokrasi mabedi olmuş, kendisinden sonraki kuşakta devlet görevi alanlar onun yanında yetişmişlerdir.
Dürüstlük onun şiarlarından biridir. Namusluların sesinin namussuzlardan çok çıkması gerektiği şeklindeki veciz söz de onundur.

Aramızdan ayrılışının 35. yıldönümünde, hemşehrimiz, 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz."

ADD'NİN AÇIKLAMASI..
Bu arada Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir, İnönü'nün ölüm yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Tunçdemir'in açıklaması şöyle:

" Ulus Egemenliğine dayalı laik, demokratik, çağdaş bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin; temellerinin atılmasına yaşamsal değerde katkılar sağlayan, 2.Cumhurbaşkanımız, Gazi Mustafa Kemal’in en yakın düşün ve silah arkadaşı, büyük asker, devlet ve siyaset adamı İSMET İNÖNܒNÜN 25 Aralık 1973 te bedensel varlığı ile aramızdan ayrılışının 35.yılındayız.

Örnek yaşamı, güvenilir, onurlu kişiliği, çağdaş düşünce anlayışı ile yalnız dönemine değil, bu gün ve yarınlarımıza da ışık tutan,”İSMET PAŞA” mızı derin bir saygı, ödenmez bir gönül borcu ve rahmetle anıyoruz.

Tüm yaşamını ülkesinin bağımsızlığına, gelişip, güçlenmesine adayan İsmet İnönü; I. Dünya Savaşı’nda değişik cephelerde komutanlık yapmış, Osmanlı İmparatorluğu'nun emperyalist saldırganlar ve işbirlikçileri tarafından yıkılması sonrası, Gazi Mustafa Kemal’in öncülüğünde başlatılan bağımsızlık savaşına Gazi ile birlikte, onun en yakın arkadaşı ve yardımcısı olarak katılarak, çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna yadsınamaz ve yaşamsal değerde katkılar sağlamıştır.

İsmet İNÖNܒNÜN; Kurtuluş savaşında, işgalcilere karşı kazandığı başarılar savaşın dönüm noktalarını oluşturmuştur. Gazi Mustafa Kemal’in deyimi ile; “ savaşta, yalnız düşman değil, Türk Ulusunun yüzyıllardır kötü giden kara yazgısı”nın yenilmesini de sağlamıştır.

İNÖNÜ; yüzyıllık hesapların görüldüğü, diplomatik bir kurtlar sofrası olan Lozan’da, Sevr’in yırtılıp atılmasında, Türkiye’nin tapusu ve varoluş belgesi olan “Lozan Antlaşması”nın Dünyaca kabul edilmesinde etkin, öncü bir görev üstlenmiştir. Kamu İktisadi Teşekküllerinin kurulması, demiryolu siyaseti, 1936 tarihli İş Kanunu, 1945’teki çiftçiyi Topraklandırma Kanunu, 1963 tarihli; İş Kanunu ve Köy Enstitülerini inşa eden adımlarıyla, İkinci Dünya Savaşından uzak kalış İnönü’ ün diğer başarılarıdır. İnönü, 1950 sonrası dönemin Cumhuriyet ve Devrim karşıtı sürecinde yılmadan Atatürk ilkelerini savunan tavır koymuştur. “ yeni bir dünya kurulur, Türkiye de o dünyada yerini bulur” yaklaşımıyla antiemperyalist kalkışmaya da yol açmıştır. ABD yandaşlarının İsmet İnönü’yü böylesi bir tutumdan ötürü iç destekçileriyle birlikte 1965 yılında iktidardan düşürüldüğü unutulmamalıdır.

İnönü; Sanki bu günleri görürcesine "Bir toplumda en tehlikeli insan, ehliyetsiz fakat yetkili insandır". Diyordu. Yine o ülke ve ulus düşmanları ile mücadelede bizi yüreklendiriyor ve "bir memlekette namuslu insanlar da en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur." Diyordu.

89 yıllık yaşamını ülkesi, ulusu ve devleti için çalışarak geçiren, ilkeleri, kararları ve düşünceleriyle Türk Devrimi'nin başarıya ulaşmasını sağlayan büyük devlet adamı İsmet İnönü'yü aramızdan ayrılışının 35.yılında saygı ve özlemle anıyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız