SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İnönü Mezarları da Korumada..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da İsmet İnönü'nün babası Hacı Reşit Bey ile oğlu Ali İzzettin'in mezarının da bulunduğu son dönem Osmanlı mezarlarının zengin çeşitlerine de sahip olan 250 yıllık Sancaktar Mezarlığı, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildi.

Malatya Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan karar gereğince Malatya merkezdeki Sancaktar Mezarlığı'nın korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilerek, koruma grubunun 2. grup yapı olarak belirlendiğini kaydetti.

Sancaktar Mezarlığı'nın Malatya'nın eski mezarlıklarından birisi olduğunu ifade eden Özbay, alına karar ile mezarlığın koruma altına alındığını ve izinsiz olarak hiç bir şeyin burada yapılamayacağını kaydetti.

Sancaktar Mezarlığının, yaklaşık 250 yıllık bir mezarlık olduğu ve son definlerin 1980'lı yıllarda yapıldığı belirtilerek, mezarlıkta son dönem Osmanlı mezarlarını zengin çeşitlerinin bulunduğu kaydedildi. Oldukça harap ve bakımsız durumda bulunan Sancaktar Mezarlığı'ndaki bazı mezar taşlarında sadece Osmanlıca, 1950'li yıllardan sonraki mezarlarda ise hem Türkçe ve hemde Arapça yazılı kelimeler bulunuyor.

Öte yandan, Kaynaca Mezarlığı'nın da tescil edildiği, şehir merkezindeki diğer eski mezarlık olan Kuyuönü Mezarlığı'nın tescil işlemlerinin ise sürdüğü belirtildi.

Tescil edilen Sancaktar Mezarlığı'nda İsmet İnönü'nün babası Hacı Reşit Bey ile küçük yaşta kaybettiği oğlu Ali İzzettin'in mezarları da bulunuyor. İsmet İnönü'nün babası ile oğlunun mezarını son olarak vefatından 2 yıl önce geldiği Malatya'da ziyaret ederek, dua okuduğu belirtildi.

Son dönem Osmanlı mezarı özelliğini taşıyan Hacı Reşit beyin mezarı ile Ali İzzettin'in mezarı, 1990'lı yıllarda iki kez saldırıya uğrayarak tahrip edilmesi üzerine, İnönü Ailesi mezarları yeniden onarmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız