SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''İnönü Üniversitesi'nde Neler Oluyor?''

A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı açılışlar yapmak üzere bulunduğu Malatya’da, İnönü Üniversitesi’nde de açılış törenlerine katılmasıyla ilgili olarak Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Orhan Bursalı ‘ İnönü Üniversitesi’nde Neler Oluyor?’ başlıklı yazısında açılışı yapılan birim ve ünitelerin önemli kısmının eski rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu dönemine ait olduğunu öne süren bir yazıyı kaleme aldı.

 

Bursalı'nın yazısı şöyle:

 

“İnönü Üniversitesi’nde Neler Oluyor?

 

Dün Başbakan, İnönü Üniversitesi’nde bazı binaların açılışını yaptı. Bunların büyük çoğunluğu, kendisi şimdi hastanede olan Ergenekon “sanığı” Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu döneminde planlanmış, inşaatlarına başlanmış ve dahası bir kısmı tamamlanmış binalardı! Bu iktidarın rektörü açılış töreninde Hilmioğlu’nu saygıyla andı mı, teşekkür etti mi, yoksa bu binaları “kendi eseri” gibi mi gösterdi? Acaba Başbakan, rektöre bunları sen mi yaptın, diye sordu mu?

 

8 yıllık rektörlük döneminde İnönü Üniversitesi’ ne güzel yerleşkesiyle, bilimsel etkinlikleriyle ve araştırma kapasitesiyle evrensel bir üniversite kimliği kazandıran Hilmioğlu, onlarca bina için şimdiki rektör gibi siyasilere “şov” yapma olanağı sunmamıştı!

 

Bu arada, İnönü Üniversitesi’nde başka ilginç olaylar da oluyor!

***

Geçen hafta Cumhuriyet’te yayımlanan bir haber: İnönü Üniversitesi Rektörlüğü, 10 Kasım’da Anıtkabir’i ziyaret etmek isteyen bir grup öğrenciye “güvenliği sağlayamayız” gerekçesiyle izin vermedi!

 

Üniversitenin fakültelerinde de, dünkü tören öncesinde, öğretim üyeleri arasında bugüne kadar görülmemiş bir uygulamaya başvuruldu ve öğretim üyeleri arasında “törene katılacaklar-katılmayacaklar” listesi dolaştırıldı! Öğretim üyeleri arasında adeta bir fişleme yapıldı!

 

Örneğin Eğitim, Tıp ve Fen fakültelerinde dolaştırılan kâğıtta şöyle deniyordu:

 

“Sayın Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın 14.11.2009 Cumartesi günü üniversitemizdeki bazı birimlerin açılışını yapmak üzere bir tören düzenlenecektir. Üniversitemizin web sayfasında duyurulan tören programına katılmak isteyen öğretim elemanlarımızın planlama ve güvenlik gerekçeleri ile Dekan Sekreterini 4160 No’lu telefondan arayarak 10.11.2009 Salı günü saat 12.00’ye kadar adlarını yazdırmaları gerekmektedir. Bilgilerinizi rica ederim… Eğitim Fakültesi Dekanlığı

 

Dekanlıklar aracılığı ile gönderilen bu yazılara ekli olarak bir de imza çizelgesi bulunuyordu ve Başbakan’ın katılacağı törene katılacağım/katılmayacağım hanelerinin işaretlenmesi isteniyordu!

 

Konuştuğum öğretim üyeleri “Törene katılacağını bildirmemiş olanlar ise, daha sonra istese de bu toplantıya gidemeyeceklerdi” diyor ve ekliyorlar: “Bugüne kadar Kenan Evren’den Denktaş’a kadar tüm Cumhurbaşkanlarını ağırlamış bir üniversitede Başbakan’ın yapacağı ziyarette üniversitenin öğretim üyelerinden korkuyorlar

 

Sadece korkuyorlar mı? Yoksa herkesi katılmaya mecbur mu ediyorlar ve böylece bir tür fişleme mekanizmasını mı devreye sokuyorlar?

 

Eğer, gerçekten güvenlik gerekçesiyle katılımı tam denetlemek gayretiyle böyle bir uygulama yapıldıysa, “korku dağları sarmış” yorumunu yapacağız… Ne ayıp!

***

Başbakan’ın açılışını yaptığı binalara bakalım:

 

• Devlet Konservatuarı daha önceden üniversitede hizmete girmişti. Şimdi üstüne üstlük ilahiyatçı öğretim üyesi bile var! Projesi yeniden çizilerek “hizmete sokuldu!”

 

• Diş Hekimliği, “Hilmioğlu döneminde kurulmuş bir fakülte. Ancak hizmet vermeye başlayamamıştı. Şimdi Tıp Fakültesi’nin Kadın ve Çocuk Hastalıkları Binası Diş Hekimliği olarak tahsis edildi ve o binanın açılışı yapıldı. Bu bina da 2005’ten beri inşa ediliyordu”.

 

• Tıp Fakültesi derslikleri amfiler olarak Hilmioğlu’nca temeli atılmıştı.

 

• Tacan Kampusu, Hilmioğlu’nun 2. Ordu’dan üniversiteye kazandırdığı ikinci bir kampus alanıdır. O alanda yer alan askeri binalar Hilmioğlu döneminden itibaren restore edildi.

 

• Petrol Analiz Laboratuarı Hilmioğlu döneminde üniversiteye kazandırıldı. (EPDK ile sözleşme yapılarak) Meslek Yüksek Okulu Makine Laboratuarı da Dünya Bankası ve Avrupa Birliği fonlarından destekli bir Hilmioğlu projesi. Bu laboratuarın cihazları büyük oranda Hilmioğlu’nun son döneminde üniversiteye gelmişti.

 

• Yeni rektörlük döneminin belki tek “eseri”, hastanede ek üniteler olarak kurulan inme merkezi, kemik iliği merkezi ve engelli çocuklar merkezidir, diyor öğretim üyeleri.

***

 

Yeni yönetim, Hilmioğlu’nun eserlerini sahiplenirken, üniversitede henüz bilimsel ve liyakate dayalı atama kriterlerini belirlemiş değil, ama üniversite kadrolarına 1.5 yılda 300 kadar atama yapıldı!

 

Yani tam bir siyasi kadrolaşma politikası! Bu 300 atamanın bilimsel liyakatlarını nasıl ölçtü yönetim?

 

Bu arada Hilmioğlu döneminde ise üniversiteye kadro verilmediği ve öğretim üyesi sayısının 400’de kaldığı da biliniyor!

 

Malatya Üniversitesi’ne kazandırılan bilimsel niteliklerde ise hızla gerileme var!

 

Ama açılışlar, sahiplenmeler, siyaset şovu ve siyasi, dinci ve ideolojik sürüyor!” 

 

FOTOĞRAF: İnönü Üniversitesi'nde 14 Kasım Cumartesi günü yapılan toplu açılış töreninden (İHA)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız