SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnönü'deyiz, Çünkü.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:08:21
A- A+ PAYLAŞ

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’nın devamı olarak, proje çağrıları 1 Ocak 2014 tarihinde başlayacak olan Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı (Horizon 2020) konusunda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen eğitim ve bilgilendirme toplantısı önceki gün İnönü Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. 

Horizon 2020’nin temel amaçları, enstrümanları, fonlanma yöntemleri, katılım süreçleri ve çerçeve programı mantığı konusunda katılımcılara yoğunlaştırılmış bir eğitimin verildiği programın konuşmacılarından  TÜBİTAK Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ulusal Delegesi Ebru Başak Aköz, “Bugün İnönü Üniversitesi’ndeyiz. Çünkü, Türkiye’deki 180’i aşkın üniversitenin çok azı Horizon 2020 Çerçeve Programı’nın niteliğine uygun proje üretecek kapasitede. Bu üniversitelerden biri de İnönü Üniversitesi olduğunu tespit ettik. Bu yüzden Horizon 2020 Programı’nın başlamasına henüz 6 ay varken, ilk eğitim programlarından birini İnönü Üniversitesi’nde yapıyoruz” dedi. 

Horizon 2020 Eğitim ve Tanıtım programı, önceki gün İnönü Üniversitesi yerleşkesindeki Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in de takip ettiği eğitim programında  TÜBİTAK Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ulusal Delegesi Ebru Başak Aköz ve TÜBİTAK Sağlık Alanı Ulusal İrtibat Noktası Uzmanı Nihan Eryılmaz, İnönü Üniversitesi öğretim üye ve görevlilerine Horizon 2020’nin içeriği ve konseptine ilişkin tanıtım yaptı, programa yönelik proje hazırlanması süreçleri konusunda eğitim verdi. 

Horizon 2020 Eğitim Programı’nın ilk konuşmacısı programında  TÜBİTAK Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ulusal Delegesi Ebru Başak Aköz, TÜBİTAK ile İnönü Üniversitesi arasında son derece verimli ve etkin bir işbirliği yürütüldüğünü belirterek, “Bugün İnönü Üniversitesi’ndeyiz. Çünkü, Türkiye’deki 180’i aşkın üniversitenin çok azı Horizon 2020 Çerçeve Programı’nın niteliğine uygun proje üretecek kapasitede. Bu üniversitelerden birinin de İnönü Üniversitesi olduğunu tespit ettik. Bu yüzden Horizon 2020 Programı’nın başlamasına henüz 6 ay varken, ilk eğitim programlarından birini İnönü Üniversitesi’nde yapıyoruz” diye konuştu. 

İnönü Üniversitesi’nin Horizon 2020 öncesindeki Avrupa Birliği Çerçeve Programları kapsamında başarılı projeler yürüttüğünü de belirten Ebru Başak Aköz, “Bu projelerden biri de İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Bayram Murat Asma ve çalışma arkadaşları tarafından yürütülen projeydi. Bayram hocamızın burada olup, bizim anlatımlarımıza proje pratiği üzerinden katkı sunması çok faydalı olabilirdi. Ancak Bayram hocamızın kayısı alanındaki bir dizi araştırma için Çin’e gittiğini öğrendik. Umarım Horizon 2020’de böyle başarılı projeler çıkacaktır bu üniversitede” dedi.

Horizon 2020 kapsamında İnönü Üniversitesi’ni Avrupa Birliği düzeyinde yarıştırmak istediklerini söyleyen Ebru Başak Aköz, “İnönü Üniversitesi’nin AR-GE çalışmalarına ayırdığı bütçe, böyle bir bilimsel yarışın yapılmasını sağlayacak potansiyel olduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı. 

Horizon 2020’nin 80 milyar Euro bütçeli dünyanın en büyük sivil araştırma programı olduğunu dile getiren Aköz, bu programda katılım süreçlerinin önceki çerçeve programlara göre çok daha basitleştirildiğini kaydetti. Aköz, Horizon 2020’nin Avrupa’nın küresel rekabet edebilirliğinin sürdürülebilmesini amaçlayan Avrupa 2020 Stratejisi’nin temel girişimlerinden bir tanesi olan Yenilikçilik Birliği’ni (Innovation Union) uygulayan finansal araç olduğunu vurgulayarak üniversitelerin bu programın lokomotifi olduğunu söyledi. 

Horizon 2020 Eğitip Programı’nın ikinci oturumunda ise TÜBİTAK Sağlık Alanı Ulusal İrtibat Noktası Uzmanı Nihan Eryılmaz, Horizon 2020 Bilgi Kaynakları, AB Çerçeve Programları’nın Finansal Boyutu konularında program katılımcılarına bilgi aktardı. 

Nihan Eryılmaz, İnönü Üniversitesi’nin AB Çerçeve Programları kapsamında hazırlanacak projelerin koordinasyonu için Teknoloji Transfer Ofisi kurmuş olmasının da bu alandaki çalışmaların etkin biçimde yürütülmesini olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti. 

Horizon 2020 Eğitim Programı soru-cevap bölümü ile sona erdi. 

Programın sonunda İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir TÜBİTAK temsilcileri Ebru Başak Aköz ve Nihan Eryılmaz’a günün anısına armağanlar sundu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız