SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnönü'nün İmzası Var"

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:03:39
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyeti’nin 2’inci Cumhurbaşkanı ve İnönü Üniversitesinin adını aldığı İsmet İnönü, vefatının 41’inci yılında düzenlenen bir konferansla anıldı. 

İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda düzenlenen “Türk Siyasi Hayatında İsmet İnönü” başlıklı konferansa rektör yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir, Prof. Dr. Davut Özbağ, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabit Duman’ın verdiği konferansta, İsmet İnönü’nün “Milli Mücadele kahramanı İsmet İnönü”den “Cumhurbaşkanı İsmet İnönü” dönemine kadar devlet hayatında geçirdiği evreleri ve sonrasındaki gelişmeleri aktarıldı. 

İsmet İnönü’nün Türk siyasetine önemli katkılar sağladığını belirten Prof. Dr. Duman, “Atatürk ve İnönü, İstiklal Savaşı’nın ve Milli Mücadelenin önde gelen kahramanlarıdır. Büyük taarruz kararının, Mudanya Mütarekesinin, Lozan Antlaşması’nın, Cumhuriyetin ilanının, hilafetin tasfiyesinin ve Ankara’nın başkent oluşunun belgelerinin altında en başta İnönü’nün imzası vardır. Bu, onun Türk tarihine yön veren kişiler arasında önemli bir yer tuttuğunun göstergesidir. Böyle bir şahsiyetin kendi istekleri doğrultusunda kendi iktidarını, kendi karar ve teşebbüsüyle tasfiye edişinin tarihte başka bir örneği yoktur. İnönü’nün, tek parti, tek şef ve değişmez başkan rejiminden, iktidarın gerçek anlamda halka dayandırılmasına ve buna göre iktidarın biçimlendiği rejime, üstelik kendi partisinin gönülsüzlüğüne rağmen çok partili hayata geçişi çok önemli bir olaydır.” dedi.

İnönü’nün yakınında bulunanların onun neyi başarmaya çalıştığını anlayamadıklarını, karşısındakilerin ise anlamaya çalışmadıklarını kaydeden Prof. Dr. Sabit Duman konferansını, “İnönü hiçbir zaman popülist bir politikacı olmadı. Büyük asker, büyük devlet adamı İsmet İnönü’yü ölüm yıldönümünde bir kez daha anıyorum.” şeklindeki sözleriyle tamamladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız