SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İnönü'ye Şükran..'

A- A+ PAYLAŞ

İsmet İnönü vefatının 35. yıldönümünde Malatya İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen panelde anıldı.

Malatya İnönü Üniversitesi'nin Atatürk Araştırmalar Merkezi ile birlikte ortaklaşa düzenlediği "Vefatının 35. Yıldönümünde İsmet İnönü ve Dönemi" konulu panel Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Panele Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Atatürk Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cezmi Eraslan, İnönü Vakfı Başkanı ve İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Panelin açılışında konuşan Atatürk Araştırmalar Merkezi Başkanı Cezmi Eraslan, "Atatürk'ten sonraki dönemde de İsmet İnönü, bir ekstra savaş yaşamıştır. Cumhuriyeti kuran neslin Trablusgarp, Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Harbi gibi 4 savaşı yaşadığını biliyoruz. Bu savaşlar esnasında devlet ile millet yönetiminin bir büyük tecrübenin oluştuğunu söyleyebiliriz. İsmet İnönü bu birikim ve tecrübesini Türkiye'yi 2. Dünya Savaşı'na sokmayarak devam ettirmiştir" dedi.

İnönü Vakfı Başkanı ve İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker de, "Büyük babam Hacı Reşit Bey ve en büyük ağabeyim İzzet ağabeyimin mezarı Malatya'dadır. İkisi de Kurtuluş Savaşı sırasında burada vefat ediyorlar. Babamız İsmet İnönü Malatya kökenli, İzmir doğumlu olduğu biliniyor" diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, İsmet İnönü'nün adına yakışır işleri yapmayı ve başarmayı kendilerine görev addettiklerini belirterek, "Sadece bir konuyu düşünürsek bile merhum İnönü'nün ülkemize neler kattığını anlamamız için ona minnet ve şükrün duymamız yeterlidir. Bulunmuş olduğumuz coğrafyada demokratik sisteme geçişimize ön ayak olmuş, bir devlet adamıdır" dedi.

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın ise, tarihinden beri Malatya'nın seçkin insanların yaşadığı yer olarak anıldığını belirterek, bunlardan birisinin de İsmet İnönü olduğunu ifade etti. İnönü'nün Malatya'nın eğitimine büyük önem verdiğini dile getiren Akın, arkasından kendisi gibi büyük devlet adamlarını yetişmesine zemin hazırladığını kaydetti.

Vali Halil İbrahim Daşöz ise, İnönü'nün 2. Dünya Savaşı gibi Türkiye'yi çok zor şartlarda, bu savaşın dışında tutmak suretiyle ülkeye büyük bir hizmette bulunduğunu belirtti.

Panelde, İnönü'nün kızı Özden Toker, İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan, Prof. Dr. Utkan Kocatürk ve Prof. Dr. Cezmi Eraslan, konuşmacı olarak katılarak, İnönü'nün hayatı hakkında bilgiler verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız