SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnşallah Biliyorsunuzdur!"..

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:05:59
A- A+ PAYLAŞ

Malatya 3. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı.

İl Özel İdare Salonu’nda Vali Vasip Şahin başkanlığında yapılan toplantıda yatırımcı kurum ve kuruluşların 2013 yılı yatırımlarının son durumu hakkında kurum yöneticileri sunum yaptılar.

Toplantının açılışında konuşan Vali Vasip Şahin, 2013 yılı 3.dönem itibarıyla Malatya’daki kamu yatırımlarının genel değerlendirilmesini yaparak, “İlimizin 2013 yılı yatırım programında yatırımcı kamu kuruluşlarımızın bin 89 projesi yer almaktadır. Bu projelerin toplam tutarı 3 milyar 766 milyon 859 bin TL, 2013 yılı ödeneği 453 milyon 611 bin TL’dir. Söz konusu projelere 2013 yılında 242 milyon 155 bin TL harcama yapılarak yüzde  53 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Belediyelerimize ait olan 91 projenin toplam proje tutarı 160 milyon 546 bin TL, 2013 yılı ödeneği 158 milyon 931 bin TL, yıl içinde yapılan harcama ise 55 milyon 720 bin TL olup yüzde 32 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Genel olarak İlimizin 2013 yılı yatırım programında yer alan toplam bin 180 projenin proje tutarı 3 milyar 927 milyon 405 bin TL, 2013 yılı ödeneği 612 milyon 542 bin TL’dir. Yatırım ödeneklerinde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 180 milyon TL tutarında bir artış sağlanmıştır. Yatırım projelerine 2013 yılı Eylül ayı itibariyle 292 milyon 875 bin TL harcama yapılarak yüzde  48 oranında nakdi gerçekleşme kaydedilmiştir. Genel olarak ilimizin 2013 yılı yatırım programında yer alan toplam 1.180 projenin 589’u biten, 470’i devam eden, 71’i İhale aşamasında ve 50’si de başlanmayan projelerdir” dedi.

Vali Şahin,  2013 yılı yatırım projelerinin sektörel dağılımı hakkında da bilgi vererek, “Projelerin 511’i ulaştırma, 367’si diğer kamu hizmetleri (91 proje belediyelerin), 175’i eğitim, 102’si tarım, 16’sı sağlık, 4’ü enerji, 3’ü madencilik ve 2’si de imalat sektöründe yer almaktadır. 2013 yılı yatırım ödenekleri kuruluşlar bazında kıyaslandığında; Malatya Belediyesi’nin 149 milyon 373 bin TL ile en fazla ödeneğe sahip olduğu görülmektedir. Ödenek büyüklüğü açısından Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü 143 milyon 757 bin TL ile ikinci sırada yer alırken, İnönü Üniversitesi 63 milyon 873 bin TL yılı ödeneği ile üçüncü sırada yer almaktadır. Milli Eğitim Müdürlüğü 50 milyon 696 bin TL yılı ödeneği ile dördüncü sırada bulunmaktadır. İl Özel İdaresi yatırımlarını müstakil olarak değerlendirdiğimizde; 630 projesinin toplam tutarı 119 milyon 932 bin TL, 2013 yılı ödeneği 37 milyon 393 bin TL, yıl içinde yapılan harcama 22 milyon 070 bin TL ve nakdi gerçekleşme oranının yüzde  59 olduğu görülmektedir. 2013 yılı yatırım ödeneklerinin genel olarak sektörel dağılımı ise şu şekildedir; ödeneklerin yüzde  33’ü DKH (diğer kamu hizmetleri),yüzde  30’u ulaştırma, yüzde  22’si eğitim, yüzde  9’u tarım, yüzde 6’i sağlık ve yüzde  l’i imalat-enerji-madencilik sektörlerine tahsis edilmiştir” şeklinde bilgi verdi.

Toplantıda Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay,  Belediye’nin projelerini anlatırken trambüs projesi hakkında da bilgi vererek, daha önce İnönü Üniversitesi ile Emeksiz Alt Kavşağı arasında işletilecek olan Trambüs’ün yapılan proje değişikliği ile MAŞTİ’ye kadar uzatıldığını aktardı. Atay, “Trambüs hattını MAŞTİ’ye kadar uzatmaya karar verdik, yüzde 20 ile.  Şimdi düzenlememizi MAŞTİ’ye kadar devam ettiriyoruz. Trambüs güzergahı yan yollarda olacak” dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay’ın Yeni Devlet Hastanesi’nin arkasında yolun TCDD’nin yaklaşık 1 milyon TL tutarında para istemesi üzerine yarım kaldığını ve İstasyon Caddesine verilemediğini belirtmesi üzerine devreye giren Vali Vasip Şahin, toplantıda bulunan TCDD 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker’e konuyla ilgilenmesin isteyerek, “Orada kör bir nokta kaldı. Yarın hastaneden hepimiz hizmet alacağız. Birlikte çalışarak sorunu çözün” dedi.

Vali Vasip Şahin, “Acil girişinde yeni hastanede sıkıntı var. Acil girişine çok pratik bir çözüm bulmanız lazım. Gerekirse çevreyolundan bir acil girişi verilebilinir. Acil bölümünü çok iyi rahatlatmamız lazım” dedi. Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay ise, "Biz Sağlık İl Müdürlüğü ve Karayolları ile bir araya gelerek çözüm bulalım” şeklinde cevap verdi.

Belediye’den Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün tesis yapımı için istediği 58  dönümlük alanla ilgili bölgenin imar çalışmasının hızlandırılmasını isteyen Vali Şahin, Malatya’da cirit sahasının olmamasını da büyük bir eksiklik olarak gördüğünü söyledi.

Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı M. Ali Sabaz, Karahan Tüneli ile Erkenek Tünelindeki çalışmaları 2014 yılı içerisinde tamamlayarak hizmete açmayı planladıklarını söyledi. Sabaz, Karahan Tüneli için özel olarak yut dışından bir makine getirtildiğini ve tünel sahasına getirilerek çalışmalara başladığını, ayda 80 metre tünelde kazı yapılacağını ve 10 ay sürede tünelin bitirileceğini aktardı. 

Pütürge yolu ile ilgili olarak Vali Vasip Şahin, “Bizim Kubbe Dağı'nda kışın yolu açık tutmamız çok zor” dedi. Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı M. Ali Sabaz ise, “Bizim Kubbe Dağındaki bütün hedefimiz fiziksel standartları yükseltmektir. Fiziki şartları iyileştirmek içinde orada sandık yarmadan başka bir geçiş yok proje bazında. Kış sezonunda buraya özel bir teknik heyet isteyeceğiz. Burada iki alternatif var, ya yolu 24 metre yaparak bunun 8 metresini kışın açık tutacak hale getireceğiz ya da burayı özel bazı tekniklerle kar tüneli ya da çığ tünelleri ile geçmeye çalışacağız” diye konuştu. Vali Şahin’de , “Yolu genişletelim de biz o yolu kışın açık tutamazsak, yazın geniş yol güzeldir, ama kışın bizim başımıza bela olur” diye konuştu. Bunun üzerine yeniden devreye girerek “Kar mücadelesini aşağı yukarı biliyoruz” diyen Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Sabaz’a Vali Şahin, “İnşallah biliyorsunuzdur” cevabını vererek, kaymakamlığı döneminde o bölgede karla mücadelenin zorluklarını yakından bildiğini ifade etti. Vali Şahin, Kubbe Dağı’na özel ışıklandırma ve aydırnlatma yapılması talimatın da verdi.

Vali Şahin, İnönü Üniversitesi karşısında yapımı devam eden yeni stadyum nedeniyle bu bölgeye yapılacak olan kavşağın da biran önce başlatılması talimatını verdi. Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı M. Ali Sabaz,  ise bu bölgedeki kavşakla ilgili projenin ihale sürecinin devam ettiği bilgisini aktardı.

Vali Şahin, yeni hastane önüne yaya üst geçitin hızlı yapılmasını isterken, bu bölgeye yaşanacak yoğunluk nedeniyle alt geçidin de olabileceğini ve ikinci bir üst geçidinde yapılması gerektiğini ifade etti. Bu esnada devreye giren Belediye başkan Yardımcısı Hasan Atay, “İkinci üst geçidi biz belediye olarak üstlenebiliriz” dedi. Vali Şahin’de “Yapın, hastaneye tek üst geçit yetmeyecek gibi görünüyor” dedi.

Vali Şahin, Kuzey çevreyolu ile ilgili olarak ise problemin Karayollarından değil, Malatya merkezli sorunlardan kaynaklandığını söyleyerek, “Karayollarına bizim yol yapılacak güzergahı teslim etmemiz gerekiyor. İl olarak sorunu birlikte çözmeliyiz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde bilgi verdi. 

Vali Şahin’in Beylerderesi Viyadüğünde yapılacak olan bakım çalışmasını sorması üzerine Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı M. Ali Sabaz,  “Beylerderesi’ndeki çalışmayı 10 günde tamamlarız” şeklinde cevap verdi. Bunun üzerine Vali Şahin, “15 günde yapmanıza razıyız. Çevreyolundaki çalışmalarda 15 Ağustos’da bitecekti, ancak sayın Başbakanımızın geldiği gün bitirildi” dedi.

DSİ PROJELERİ 

DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Sami Güzel, kurumunun Malatya’daki projelerini anlatırken Vali Vasip Şahin, gölet yapılacak bölgeler için 61 tane gölet talebinin bulunduğu listeyi DSİ’ye verdiklerini ve sonuçların ne olduğunu sordu. Güzel ise, verilen liste ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Vali Şahin, DSİ Bölge Müdür Yardımcısına, “Sulama birliklerini iyi denetleyin. Eskiden DSİ’de sıkıntı var diye birliklere sulama işi verildi, ancak şuanda sıkıntı daha fazla oldu” şeklide talimatta verdi.

DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Sami Güzel sunumu esnasında taşkın koruma ile ilgili projeleri anlatırken söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay, İnderesi ile ilgili neden proje olmadığını ve  son yağışla da bu bölgedeki taşkın koruma olmadığı için şehir merkezinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Bunun üzerine DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Sami Güzel, “Bize dilekçe ile başvurun ilgilenelim ” dedi. Atay ise, bu konuda başvurularının olduğunu aktardı.  DSİ Şube Müdürü Mehmet Albostan ise, kendilerine bu konuda verilmiş bir başvurunun olduğunu, ancak bölgedeki  yapılaşma nedeniyle önemli sıkıntı bulunduğunu aktardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız