SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnşallah Diğer Bayramı Ülkemizde Karşılarız"

0
Güncellendi - 2016-09-12 02:20:34
A- A+ PAYLAŞ

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya'daki konteyner kentte misafir edilen Suriyeliler, bir bayramı daha vatanlarından ayrı geçirecek olmanın burukluğunu yaşıyor.

Suriye'de 6 yıldır yaşanan iç savaşta binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan da başta Türkiye olmak üzere farklı ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Türkiye'ye sığınan çok sayıda Suriyeli ise çadır ve konteyner kentler ile farklı kentlerde Kurban Bayramı'nı katlamaya hazırlanıyor.

Türkiye'deki kamplarda misafir edilen Suriyeliler, bir bayramı daha vatanlarından ve yakınlarından ayrı geçirecek olmanın burukluğunu yaşarken, ülkelerindeki yaşanan iç savaşa rağmen, birlik ve beraberliğin en üst seviyede olduğu bayramları unutmuyor.

Malatya'daki Beydağı Konaklama Tesisi'nde misafir edilen ve Kurban Bayramı hazırlıklarına günler öncesinden girişen Suriyeliler, temizlik dışında en çok yörelerine özgü yemeklerini bayrama hazır edebilmenin telaşını yaşıyor. Suriyeli kadınlar, bu yemekler içinde en fazla tatlıları yaparken titizleniyor.

Suriyeli misafirler, Türkiye'de her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını belirtseler de ülkelerinde kutladıkları o bayramları unutamıyor.

- "İnşallah savaş biter ve tekrar ülkemize döneriz"

Suriye'nin Humus kentinden eşi ve 3 çocuğuyla Türkiye'ye sığınan ve Malatya'ya gelen 62 yaşındaki Adnan Derviş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 3 bayramı Türkiye'de geçirdiğini söyledi.

Suriye'de oğlunu Esed güçlerinin bombalı saldırısında kaybettiğini anlatan Derviş, yaşadıklarını unutamadığını ifade etti.

Derviş, eskiden bayramlarda eş, dost ve akrabalarıyla bir arada olduklarını belirterek, "Şimdi herkes bir yanda. Her şeye rağmen Türkiye'de mutluyuz. Allah Türkiye'den, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun. İnşallah savaş biter ve tekrar ülkemize döneriz. Türkiye'de daima huzurlu ve istikrarlı kalır." dedi.

- "Suriye'deki bayramlarımız çok güzeldi"

Suriye'nin Humus kentinden 4 yıl önce Malatya'ya geldiği anlatan Ragıp el-Şaban ise kendilerini bu olanakları sağlayan herkese teşekkür etti.

Ragıp el-Şaban, 4 yıldır bayramları vatan topraklarından ayrı konteyner kentte kutladıklarını anımsatarak, "Suriye'deki bayramlarımız çok güzeldi. Kurban keser, yemekler yapılırdı. İnşallah Suriye'deki savaş biter ve ülkemize döneriz. Siz de bize misafir olursunuz. Bunu temenni ediyorum. Herkes evinde bayram yapmak ister ancak burada da mutluyuz. İnşallah diğer bayramı ülkemizde karşılarız. Suriye'ye dönmek istiyoruz ancak durum belli değil. Dönüşümüz Allah'ın takdiri." diye konuştu.

Yusra Osman ise Suriye'deki bayramları özlediğini söyledi.

Osman, konteyner kentte de bayrama hazırlık yaptığını, yemekler, tatlılar hazırladığını kaydederek, "Suriye'de bayramlar çok güzeldi inşallah ülkemize döner ve o günleri tekrar görürüz." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye de güzel ama vatan gibisi yok"

Suriye'nin Hama kentinden ailesiyle Malatya'ya gelen 25 yaşındaki Reyha Acıoğlan da Kurban bayramlarının ülkelerinde çok güzel geçtiğini, kurbanların kesildiğini, etlerin akrabaya ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını anlattı.

Acıoğlan, "Suriye'de bayramlar çok güzel geçerdi. Ülkemizdeki bayramları çok özlüyoruz. Türkiye'de de güzel geçiyor ama vatan gibisi yok. Herkes evine, vatanına dönsün, akrabalarıyla bir araya gelsin istiyorum. Suriye'yi çok özledik. Türkiye de güzel ama vatan gibisi yok. Bir sonraki bayramı ülkemizde kutlamak istiyoruz. Burada herkes bizi vatanımızda gibi hissettirmeye çalışıyor, onlara teşekkür ediyoruz. Bizlere bu imkanları sağladığı için Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Reyha'nın annesi 65 yaşındaki Samine Acıoğlan ise herkesin bayramda memleketinde olmayı umut ettiğini ancak Türkiye'nin de kendilerinin ikinci vatanları olduğunu vurguladı.

Ülkesinde bayram kutlamayı umut eden Acıoğlan, kendilerine kapılarını açan Türkiye'ye sonsuz teşekkürlerini sundu.

AA

suriyeli5

suriyeli3

surieli3suriyeli1suriyeli4suriyeli6

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız