SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnsan Bozuldu mu Çaresi Yok!"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:31:25
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Dünya Kalite Günü dolayısıyla TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı yaptığı konuşmada, "kaliteli insan yetiştirmeye çaba gösterilmesi" gerektiğini söyledi.

Öz, konuşmasında şöyle dedi:

"Dünyada birey ve kurumların kalite konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen “Dünya Kalite Günü” dolayısıyla söz almış bulunuyorum. 

Biz tarihsel olarak mal ve hizmet üretiminde, müşteriye sunulmasında önemli bir tarihsel birikime ve köklü bir kalite anlayışına sahibiz. Bu çerçevede Ahilik ve Lonca sistemleri; üretim, müşteri memnuniyeti ve insan ilişkileri noktasında kalitenin esası ve ruhuna ilişkin önemli bir mirastır. 

Bugün tarihsel kalite anlayışımıza ilaveten rekabetin her geçen gün arttığı ve zorlaştığı günümüz dünyasında çağın gereklerine uygun bir şekilde; teknoloji, innovasyon, ARGE ve markalaşma konularında önemli bir çaba ortaya koymamız ve her alanda katma değer oluşturmamız gerekmektedir.  

Bugün üretimde kalite çıtasını yükseltmek için Türkiye büyük bir çaba ortaya koymaktadır. Bu çerçevede Türk ve kalite kavramlarını birleştirecek Turquality projesi hayata geçirilmiştir. Turquality etiketi taşıyan ürünler, alıcıya yüksek kalitede Türk malı olduğu garantisini verecektir. Böylece Türk markalarının, uluslararası pazarlarda kalite imajını güçlendirmek ve bilinirlik düzeyini artırmak amaçlanmaktadır. 

“Kaliteli İnsan Kaliteli Dünya” vurgusu ile birlikte, kalite noktasında öyle bir şey var ki, o da tüm dünya kalitelerine anlam katan insan kalitesidir. Kaliteyi insanı salt üretim ve tüketim aracı olarak algılayan maddeci, kapitalist felsefeler çerçevesinde değerlendiremeyiz. 

Bugün, dünyada bu kadar imkân ve gelişmeye rağmen hâlâ açlıktan insanlar ölüyorsa, insan kalitesinden bahsedebilir miyiz? İnsanlar renklerinden, etnik yapılarından veya inançlarından dolayı dışlanıyorsa bunu neyle ifade edebiliriz? Bugün, dünyanın gözü önünde ülkeler sömürülüyorsa ve hangi nedenle olursa olsun terörü araç olarak kullanan kişi veya gruplar bulunuyorsa kaliteden söz edebilir miyiz?

Bizim her şeyden önce insan kalitesi noktasında bir çaba ortaya koymamız ve bunu diğer her türlü çıktılara, sosyal ilişkilere yansıtmamız gerekmektedir. Kaliteli insanın en önemli özelliği güzel ahlaktır. Kaliteli insan insanların canına, malına, evine, hürriyetine, namus ve şerefine saygı duyar. 

İşte bu anlamda bizim, ‘asıl olan insandır’ anlayışıyla kaliteli üretim bir yana, kaliteli insan yetiştirme noktasında çaba göstermemiz gerekmektedir. Çalışmalarımızın ve politikalarımızın ana gayelerinden biri budur. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in tanımladığı gibi "zaman bendedir ve mekân bana emanettir!" şuurunda, değerlerine sahip çıkan bir gençlik yetiştirmemiz gerekmektedir. 

Bu hedefe ulaşmak için öncelikle eğitimde kaliteyi ve fırsat eşitliğini yakalamalıyız. AK Parti hükümetleri yaptığı bütün çalışmaları eğitim sisteminin kalitesi üzerine kurgulamıştır. AK Parti döneminde bütçeden en büyük payın eğitime ayrılmaya başlanması bu anlayışın önemli bir göstergesidir.

Kaliteli insan adaletlidir, paylaşım ve yardımlaşmadan yanadır, ahilik anlayışında olduğu gibi tartıda ve ticarette hilekârlık yapmaz. Kaliteli insan bilgiyle donanımlıdır, bilgiyi gerçek anlamda kullanır. 

Ünlü edebiyatçımız Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Mahur Beste’sinde Sabri Hoca karakteri bir yerde şöyle der: 

“Sen bir medeniyetin iflası nedir bilir misin? İnsan bozulur, insan kalmaz; bir medeniyet insanı insan yapan manevi kıymetler manzumesidir. Anlıyor musun şimdi derdin büyüklüğünü? Cahilsin; okur, öğrenirsin. Gerisin; ilerlersin. Adam yok; yetiştirirsin, günün birinde meydana çıkıverir. Paran yok; kazanırsın. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur.” 

Bir düşünürün deyişiyle;

Kalite bir erdemdir! O kendini;

Mekândaki yaşantıda,

Düşüncedeki derinlikte,

Sevgideki cömertlikte,

İfadelerdeki gerçeklikte,

İdaredeki düzende,

Eylemdeki etkide,

Doğru zamandaki doğru harekette gösterir…

Sözlerime son verirken Dünya Kalite Günü dolayısıyla “Kaliteli İnsan, Kaliteli Dünya”yı hep birlikte oluşturalım diyor ve yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız