SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnsan Ne İse Şehir Odur"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:37:52
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD'ın kendi işine bakmasını, gidip üretim yapmasını istedi. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (TÜSİAD) eleştiren Erdoğan, “Bu işin içinde bir de TÜSİAD var. Sen git işine bak. Sen git üretim yap. Sen Türkiye’de bu iktidarın döneminde kazandığını hiçbir zaman kazanamadın. Bundan önce iktidarlardan istediğiniz gibi farklı yollardan bir şeyler istiyordunuz. Onlar size vermiş olabilir ama bizden bunları alamazsınız. Bakkal dükkanı nasıl kontrol ediliyorsa sen de kontrol edileceksin” dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mecidiyeköy - Kağıthane - Alibeyköy - Mahmutbey Metro Hattı Temel Atma ve 201 Erguvan Otobüsün Hizmete Alım Törenine katıldı.

Konuşmasında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Başbakan Erdoğan, “CHP Genel Müdürü bakıyorsunuz talimatlar yağdırıyor ‘oradan istifa etmesi lazım’ Sen kimsin sen işine bak. Bunlar sandıkta netice alamayınca sokaklara dökülüyorlar. Bunlar sandıkta alamadıkları için menderesi ipe götürenlerin ta kendileri. Bunlar sandıkta netice alamadıkları için gezi içinde yer alanların ta kendileri. Şimdi de paralel yapılanmayla birlikte çalışıyorlar. Düne kadar veryansın ediyorlardı. Ne oldu. Ne kadar çabuk dost oldunuz. Biz bu ülkede taş üstüne taş koyanların yanındayız. Ama bu CHP genel müdürü bu güne kadar taş üstüne taş koymadı. Bir zamanlar SSK’nın da genel müdürüydü. O dönem hastanelerin halini hatırlayın” dedi.

Türkiye’yi aşağı çekmeye çalışan kesimlerin olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, “Biz ‘Türkiye’ onlar kendi küçük dünyalarının derdine düşüyorlar. Biz ‘millet’ dedikçe onlar kendi küçük zümrelerinin peşinden koşuyorlar. Bizi sevindiren, milleti sevindiren her ne varsa bunları üzüyor, bunları rahatsız ediyor. Dik duracağız, dikleşmeyeceğiz. Bizi bu yoldan çıkarmak için her yolu denediler. Bizi yavaşlatmak için ellerinden geleni yaptılar. Partimizi kapatmaya çalıştılar Olmadı. Şimdi bu paralel devletin uşaklarından bir tanesi çıkmış ‘AK Parti kapatılmalı’ diyor. Önüne de bir Profesör koymuşlar. Senin aldığın ilim buysa biz batmışız. Senin demokrasi anlayışın buysa biz batmışız. Biz bu ülkede partilerin kapatılması noktasında karşı duran tek partiyiz. Anayasa değişikliğinde de bunun kavgasını verdik. Ne yazık ki anayasa değişikliğinde CHP de MHP de BDP de meclisi terk ettiler. Bu maddenin oylamasında orada bulunmadılar. Ne yazık ki partimizin içinde de bazı ihanet edenler çıktı. Ne yazık ki onlar da olumsuz oy kullandılar. 330’u bulamadığımız için o madde reforma girmedi. Çetelerle geldiler, darbe senaryoları il üzerimize geldiler, yalanla iftira ile çamurla üzerimize geldiler” diye konuştu.

Türk halkının paralel yapıya cevabını meydanlarda vereceğini belirten Başbakan Erdoğan, “Siz millet olarak geldiniz Kazlıçeşme’ye 1.5 milyon İstanbullu onlara gerekli dersi verdiniz. İnşallah bütün illeri dolaşmaya devam edeceğiz. İller bu paralel yapıya gerekli cevabı meydanlardan verecek. Geçen hafta Almanya’daydım. Berlin’deki büyükçe bir kapalı spor salonunu tıklım tıklım dolduran kardeşlerimiz Almanya’dan Türkiye’ye seslendiler. ‘Biriz beraberiz, hep beraber Türkiyeyiz’ dediler. Bizim birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya bunların gücü yetmeyecek. 17 Aralık’ta çirkin senaryolar üzerimize gelmeye başladılar. Türkiye ekonomisini, mili kurumları hedef aldılar. 1 yıldan fazla bir süredir devam eden çözüm sürecini hedef aldılar. 1 yılı aşkın zamandır şehit geliyor mu. Şimdi bunu tahrik ediyorlar. Bunlar şehitlerimiz üzerinden prim yapmaya alıştılar. Şimdi rüşvet, yolsuzluk iftirası atarak yaptıkları internetteki düzenlemeyi bahane ederek bir kez daha huzur güven ortamına, milli iradeye kastetmeye başladılar. 17 Aralık sürecinde kimlerin kimlerle iş tuttuğuna dikkat etmenizi rica ediyorum. Hükümeti yıpratmaya çalışanlar, sokakları hareketlendirmeye çalışanlar kimler” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (TUSİAD) de eleştiren Başbakan Erdoğan, “Bu işin içinde bir de TÜSİAD var. Sen git işine bak. Sen git üretim yap. Sen Türkiye’de bu iktidarın döneminde kazandığını hiçbir zaman kazanamadın. Şöyle kazandınız. Bundan önce iktidarlardan istediğiniz gibi farklı yollardan bir şeyler istiyordunuz. Onlar size vermiş olabilir ama bizden bunları alamazsınız. Bizden hakkınızı alırsınız. Hakkınız olmayanı alamazsınız. Bakkal dükkanı nasıl kontrol ediliyorsa vergilerde defterlerle sen de kontrol edileceksin. Bundan önce sizi gelip kontrol etmiyor olabilirler ama şimdi kontrol edileceksiniz” ifadelerini kullandı

Konuşmasında paralel devlet iddialarına geniş yer veren Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

“Bu ittifak içinde yeni bir örgüt var. Kökü dışarıda olan Türkiye dışındaki güçlere hizmetkarlık yapan bir örgüt, saf temiz kardeşlerimiz kullanarak bu milletin çıkarlarını hedef alıyor. Bu örgüt arkasına aldığı bazı uluslararası çevrelerin desteği ile Türkiye’deki marjinal örgütleri, CHP ve MHP’yi parmağında oynatıyor. Tek dertleri ak patiyi yıpratmak. Millet bunların umurunda değil. Türkiye zarar görmüş bunların umurunda değil. Ben şimdi buradan soruyorum. Ey CHP senin bu paralel örgütle ne işi olur. Bu paralel örgüte savaş açan sen değil miydin, en büyük tehlike olarak gören sen değil miydin. CHP gençlik kollarının karikatür sergisine gidip bu paralel örgüt başını sahtekarlık suçlayan sen değil miydin. Peki size ne oldu. Niye bu kadar yakınlaştınız. Nasıl aynı yolun yolcusu oldunuz. Sizi bir araya getiren ne. Eğer CHP bu örgütün tabanından, samimi mensuplarından oy alabileceğini zannediyorsa fena halde yanılıyor. Böyle bir örgüt yapılanmasında o samimi insanlar bu yapılanlardan rahatsızlar. Onlar 11 senedir bu ülkede inanç özgürlüğü noktasında, düşünce özgürlüğü noktasında atılan adımları iyi biliyorlar. O tepe noktada olanlar görmeseler dahi. Bu paralel örgüt CHP’yi parmağında oynatıyor olabilir ama benim samimi kardeşlerim bu oyuna gelmez, bu çirkin ittifaka prim vermez. Yanlış hesap yapıyorlar. CHP de o paralel örgüt de 30 Mart’ta gereken cevabı alacaklar”

Başbakan Erdoğan internet düzenlemesine de değinerek “Biz internette kişilik haklarını ihlal eden, özel hayatın gizliliğini ihlale den yayınlara karşı düzenleme yapıyoruz. Çirkin görüntüler, insanların mahrem konuşmaları yayınlandığında bunlar hemen engellensin, bir yandan mahkeme süreci devam etsin, mahkeme karar verinceye kadar kimse mağdur olmasın. Bu paralel yapının yönetimi bu düzenlemeye karşı çıkıyor. Sayın Baykal ile ilgili çirkin görüntüleri sergileyen de bu yapıydı. Anayasa tartışmaların yapıyorduk. Ulaştırma bakanıma dedim ki ‘bunu hemen anında durdurun’ Talimatı verdim ve o yayın yarım saat içinde durduruldu. O kaset sebebiyle bu günkü genel müdür bu partinin başına geldi. Şimdi sıkılmadan ne diyorlar. Bunun karşısına dikiliyor. Yanındaki yardımcılarından bir tanesi için de böyle bir kaset yayınlandı onu da durdurdular. Bu paralel yapıydı bunları yayınlayan. Paralel yapı yönetimi bunları yaparken şimdi nasıl oluyor da bunu savunuyorlar anlamıyorum. Sizin bu tür yayınları engelleme derdiniz yok mu” diye konuştu.

Taksim’de dün yapılan internet düzenlemesi eylemini eleştiren Başbakan Erdoğan, “Dün bir grup taksime çıkıyor niçin. Artık Taksim meydanı bu tür gösterilerin mekanı değil bunu bilmenizi istiyoruz. Bunlar için ayrılmış meydanlar neresiyle valiliğe müracaatını yaparsın, gider orada gösteri yaparsın. Gösteriler yasak değil, biz de yanındayız. Ama gidip ‘istediğim yerde istediğim gibi miting yaparım’ yok böyle bir şey. Kendi tabanlarına, tabanlarının içindeki samimi insanlara neyle izah edecekler böyle bir internet yayınını. Birileri edepsiz görüntülere dokunma diyerek sokağa çıkıyor, bu paralel yapı onları destekliyor. Devletin kılcal damarlarına sızmaya çalışan bu örgüte biz göz yummayacağız, Türkiye’nin çıkarlarını hedef alan bu örgüte fırsat tanımayacağız. İçine düştükleri ahlaksızlık batağı, içine düştükleri ihanet tuzağı bunları zaten bitirecek. Biz de yargı yoluyla bunlara yaptıkları illegal işlerin, ajanlığın, casusluğun hesabını soracağız” ifadelerini kullandı.

30 Mart seçimleri öncesinde uyarılarda da bulunan Başbakan Erdoğan, “Kapımıza gelip hiçbir partiye oy istemeyip sadece ‘ak partiye oy vermeyin’ talebinde bulunanlar olursa bu siyaset dışı aktörlere ‘gidip partinizi kurun öyle gelin’ deyiniz” dedi.

"İNSAN NE İSE ŞEHİR.."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, betonun, asfaltın, çimentonun, kaldırımın taşın, mevzuatın içinde kaybolmuş değil, bu aziz milletin tarihindeki şehir medeniyetini kavramış, o medeniyeti her bir taşa yansıtmaya çalışan belediye başkanlarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Erdoğan, "İnsan ne ise şehir odur, şehir ne ise insan odur" dedi.

Başbakan Erdoğan, Esenler Ramada Plaza’da Esenler Belediyesi’nin ikincisini düzenlediği Şehir Yazarları ve Akademisyenleri Toplantısına katıldı. Burada yapılan açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Başbakan Erdoğan, katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başladı.

“MEDENİYETİ BAKIMINDAN GERÇEKTEN İHTİŞAMLI BİR TARİHE SAHİBİZ”

Erdoğan, “Şehir kültürü, şehir medeniyeti bakımından gerçekten ihtişamlı bir tarihe sahibiz. Ancak ben bugün burada geçmişin ihtişamı üzerinde değil, bugünüm ve yarınımızla ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Tarihte Konya, Bursa gibi ihtişamlı şehirler inşa ettik. İstanbul gibi bütün dünyanın hayranlık duyduğu bir şehre sahibiz. Şehir tarihi kadar çok ciddi bir şehir kültür birikimine de sahibiz. Başta Mimar Sinan olmak üzere tarihimize ve medeniyetimize muhteşem eserler kazandırmış şahsiyetlerle dolu bir tarihe sahibiz” dedi.

Şehirlerin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü ifade eden Erdoğan, “1900 yılında İstanbul’un nüfusu 1 milyondu, şuanda yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı bir İstanbul var. Bir asır önce Ankara’nın nüfusu yaklaşık 40 bin kişi şuanda 5 milyon kişinin yaşadığı bir Ankara var. Şehirlerimiz çok hızlı bir şekilde büyüdü. Ama maalesef kontrolsüz bir şekilde büyüyor. Şehir kültürümüz, şehirlere yüklediğimiz mana, medeniyetimizdeki o ruh, o mimari estetik ne yazık ki büyüyen şehirlerimizde göz önünde tutulmadı, ikinci plana atıldı” diye konuştu.

Belediye başkanı olduğu dönemleri hatırlatan Erdoğan, “İstanbul’a belediye başkanı olduğumuz zaman, İstanbul’da benden önceki belediye başkanı arkadaşlarımızın verdiği emsal neydi biliyor muşunu? 13-15 emsalin verildiği bir şehir ne olur, betondan başka ne olur. O zaman 3 emsale vermek istediğimde çok ciddi eleştiriler aldım ama 3’e indirdik. Şimdi de maalesef açlar, oburlar, doymayanlar bu 3 emsali arkadan, sağdan, soldan nasıl dolanarak plan notlarıyla oynamak suretiyle 5’e, 6’ya, 7’ye çıkarabiliriz bunu yapıyorlar. Ve plan notlarıyla şuanda buralara bunu tırmandırabiliyorlar. İşte bunlar şehirlere ihanet ediyorlar” dedi.

‘İnsan ne ise şehirde odur’ diyen Başbakan Erdoğan, “Hassasiyetimiz şu olmalı, insan ne ise şehir odur, şehir ne ise insan odur. O kaybettiğimiz neyse, yitirdiğimiz ne ise, bizim öncelikle onu fark etmemiz, onu bulmamız ona yeniden sahip olmamız gerekiyor” dedi.

Gönül mimarlarına ihtiyacımız var diyerek sözlerini sürdüren Başbakan Erdoğan, “Bize bir tek Mimar Sinan yetmez, onlarca yüzlerce Mimar Sinan’a ihtiyacımız var. Allah rahmet etsin. Bize bir tek Turgut Cansever yetmez. Bizim binlerce Turgut Cansever’e ihtiyacımız var. Bu milletin ruhundaki ışığı, umudu, heyecanı çoğaltacak gönül mimarlarına ihtiyacımız var. Eseri inşa ederken o esere gerçekten o ruhu verecek mimarlara ihtiyacımız var. Millet olarak bizim ruhumuzda bu ışık ziyadesiyle mevcut. Bizim bu ışığı bulacak bu ışığı canlandıracak ruhtaki o medeniyet hücrelerini diriltecek, ellerinden tutup kaldıracak bir ufka, böyle bir özgüvene ihtiyacımız var. Betonun, asfaltın, çimentonun, kaldırım taşın, mevzuatın içinde kaybolmuş değil, bu aziz milletin tarihindeki şehir medeniyetini kavramış o medeniyeti her bir taşa yansıtmaya çalışan belediye başkanlarına ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Başbakan Erdoğan’ın yaptığı konuşmasının ardından, günün anısına sanatevi öğrencilerinin hazırladığı bir tabloyu hediye etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız