SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnsana Zarar Vermeden.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:04:19
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Beydağı bölgesinde uygulanacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi'ni ele alan öğrencilerin projesi sergilenmeye değer görüldü.
 
Malatya Yakınkent Sadiye Ünsalan Lisesi 'nde öğretmen Basri Yakut danışmanlığında Fadime Balıca ve Dilara Ağaoğlu isimli öğrenciler tarafından hazırlanan ,"Kentsel Dönüşüm Projesi'nin etkileri" konulu proje dikkat çekiyor. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde, 70 bölge eseri arasında yer alan projeyi hazırlayan öğrencilerden Fadime Balıca, "Kentsel Dönüşüm Projesi'nin etkileri" konulu projenin amacı hakkında şu bilgileri verdi: "Son günlerde televizyon kanallarında sürekli kentsel dönüşüm programları ve bölgedeki insanların isyanlarını sık sık izliyoruz. Eski evlerin yerine daha modern ve güvenli evlerde oturmaya neden karşı çıktıklarını merak ettik. Eğer dönüşüm kaçınılmaz ise bunun bölgede insana zarar vermeden sosyal yaşamlarını bir anda silip değiştirmeden yapılması gerektiğini araştırmak ve sosyal çalışmacıların, özellikle sosyologların dahil edilmesi gerektiğini vurgulamaktır." 
 
Projeyi hazırlayanlardan diğer öğrenci Dilara Ağaoğlu ise, "Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ilimizde uygulanacak olan Fırat ve Yamaç Mahallelerine giderek, 32 sorulu anketimizi 234 kişiye uyguladık. Malatya Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yetkillerinden kentsel dönüşüm hakkında bilgi aldık. 320 sosyolog ve aktivitisitlerden kentsel dönüşümün sosyal boyutu hakkında bilgi aldık. Anket sonucunda, evlerini kendileri yapanlar, evlerinin değerini alamadıklarını, sarece yüzde 8.1 değerini tam alabildiklerini ifade etti. Anrcak miras yolu ile oturanların yüzde 61.6'sı kısmen de olsa haklarını aldıkları görüldü. 1-5 yıldır oturanların yüzde 20'si evlerinin tam değerini alamadıklarını ifade ederken, yüzde 80 kısmen de olsa aldıklarını söylediler. Ancak 25-30 yıldır oturanların yüzde 17.5'u haklarını aldıklarını, yüzde 65'i alamadıklarını söylediler." 
 
Bu arada, "Kentsel Dönüşüm Projesi'nin etkileri konulu proje anketi sonunda şu çözüm önerileri sunuldu: "O evlere dozerlerden önce sosyal bilimciler girmelidir. Bu yörenin insanlarının sosyal ve kültürel ihtiyaçları belirlenip, yerinde iyileştirme yapılmalıdır. İstanbul Sulukule'de uygulanan kentsel dönüşümde, Sulukule'den ayrılan insanların yeni yerleşim yerine alışamamış, giden 337 aileden 334'ü tekrar eski mahallelerinin yakın yerlere gelerek kirada oturmaya başlamışlardır. " 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız