SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnsanları Hasta Ediyor, Ağaçları Kurutuyor"

0
Güncellendi - 2017-03-04 01:47:17
A- A+ PAYLAŞ

OSB'nin atık suyunun akıtıldığı Şahnahan Deresi’ndeki kirlilik sorunu vatandaşları canından bezdirdi. Bazı vatandaşlar atık su nedeniyle hayvanların telef olup, çocukların hastalandığını iddia etti.

Daha önce Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından, Organize Sanayi’nin atık suyunun Şahnahan kanalına verilmemesi yönünde tedbir kararı verilmesine rağmen mevcut arıtmanın kapasitesinin yetersizliğinden dolayı zehirli sular Şahnahan Deresi’nde temiz suya karışmaya devam ediyor.

Bakır, kurşun ve cıva gibi canlı yaşamına doğrudan tehdit içeren karışımlar taşıyan zehirli sudan dolayı köylü, ağaçlarının kuruduğunu, hayvanlarının telef olduğunu, çocuklarının hastalandığını iddia ediyor.

Organize Sanayi Bölgesi zehirli suyun çevreye zarar vermemesi adına yaptığı çalışmalar ise yeterli gelmediği için özellikle 2. Organize bölgesinden pis su akışının devam ettiği belirtildi.

“Bu su sulamada da kullanılıyor, ağaçlarımız kuruyor”

Şahnahan sakinlerinden Davut Şimşek, Şahnahan Deresi’nden akan suyun içilebilecek derecede temiz olduğunu ancak atık suyun karışmasıyla büyük bir kirliliğin oluştuğunu belirtti. Şimşek, “Bu su insan sağlığını tehdit ediyor. Hayvanların öldüğü, çocukların rahatsızlandığı herkes tarafından biliniyor. Bize verilen söz bu sorunun çözüleceği yönündeydi ama kısmen bir çözüm bulundu sanırım. Bu su sulamada da kullanılıyor. Ağaçlarımız kuruyor. Biz bu yetiştirdiğimiz ağaçların meyvesini yiyoruz, sebzesini yiyoruz. Bu su ile sulanan meyve, sebze Battalgazi’den tüm Malatya’ya gidiyor. Burada boru yetersiz diye biliyoruz. 1. Organize’nin suya karışan bir borusu var. Bu boru küçük. Bu 400’lük suyun debisi ise daha yüksek” ifadelerini kullandı.

“Çocuklar suda yakaladıkları balığı yedikten sonra rahatsızlandılar”

Bir diğer Şahnahan sakini Ali Bedir ise atık sudan dolayı hayvanların telef olduğunu, çocukların hastalandığını iddia ederek, “Benim burada kahvehanem var. Burası normalde bir mesire alanı ama artık kimse gelmiyor. Aşağı yukarı 15 yıldır buraya pis su akıyor. Gereken her yere söyledik ama kimse ilgilenmiyor. Komşunun inekleri öldü, çocukları hep rahatsızlandı. Buraya pikniğe gelen çocuklar vardı, suda yakaladıkları balığı yedikten sonra rahatsızlandılar” dedi.

“Tesisimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uzak izleme sistemiyle 24 saat izleniyor”

İHA’nın sorularını yanıtlayan 2. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Vahap Erdem ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bizim arıtma tesisimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uzak izleme sistemiyle 24 saat izleniyor. Herhangi bir eksiklik durumunda bize verilen enerji teşvikleri kesintiye uğrar. Burada yaşanan sıkıntı 1. Organize Bölgesi’nin bize gönderdiği baypas borularında yaşanıyor olabilir. Yani 24 bin metreküp bizim, 24 bin metreküp de 1.Organizenin kapasitesi. Burada kapasite fazlası olan suyu 1. Organize bize gönderiyor. Biz de bu suyu arıtarak gönderiyoruz. Yani eğer 1. Organize kapasiteyi aşıyorsa bu suyu da bizim tesisimize verebilir” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Vatansever (7 yıl önce)
    Bu ülke yapanın yanına kar kaldığı için bu hale geldi. Cumhurbaşkanımız gibiler yalnız kaldığı sürece yanlış yapanlardan hesap sorulmaz. Toplumsal olarak ülkenin geleceği için yanlış yapanlara yanlış yaptıklarını söylemeliyiz. Unutmayalım MASA BAŞINDA OTURANA YANLIŞ YAPTIĞI HATIRLATILMAZSA DİKTATÖRLEŞİR: Sonuç 15 Temmuzdur. MAKAM saltanatı durumun vehametini gözler önüne sermektedir. Bu açıdan durum kötüye gidiyor. Çevremize farklı gözle bakarsak ne olup bittiğini daha net görürüz. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • halil (7 yıl önce)
    burası malatya burada hesap soran olmaz. tas kayıp. belediyesinden aksa sına kadar. malatya yaşanılmaz bir hal aldı. durumu iyi olan buradan gidiyor zaten.
    0
    0
    Yanıtla
  • vahap (7 yıl önce)
    2872 Çevre Kanunun 8 inci maddesine göre Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır. İnönü Üniversitesi ve Araştırma hastanesinin atık suları arıtılmadan Bulgurlu çayına ve Karakaya barajına akıyor. Doğal hayatı ve tabiatı kirletenlere karşı T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlık yetkililerini göreve çağırıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamit (7 yıl önce)
    Konunun tüm yönleri ile araştırılması ve gereken aksiyonların alınması hayati önem arzetmektedir. Yetkili makamların zaman kaybetmeden problemi masaya yatırmaları gerektiği kanaatindeyim. Sadece bölgedeki ağaçlar, meyveler ve sebzeler zarar görmüyor. Aynı zamanda, zararlı su ile yetişen meyve ve sebzeleri Malatya halkı tüketiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim (7 yıl önce)
    Öncelikle böyle bir konuyu haberleştirdiğiniz için teşekkürler. Yıllardır pis suların akmasına rağmen, topraklarımızın, sularımızın zehirlenmesine rağmen vurdumduymazlığın bu kadarına da pes!!! Arıtma tesisinin ya kapasitesi yetmiyordur, yada elektrik faturası fazla gelmesin diye pis suları arıtmadan by-pass ederek dereye veriyorlardır. Başka bir şey düşünülemez. OSB yönetiminin başında Vali olduğu için hiç bir kurum da ceza kesemez. Ancak Sayın vali lütfederlerse müdahale edilebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Öncüler (7 yıl önce)
    Yoruma gerek yok kanaldaki su önceden içilecek durumdaydı artık bahçelere suyun kokusundan ,pislikten girilmiyor,bu su herhalde kendi kendine kirleniyor
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali yiğit (7 yıl önce)
    20 yıldır insanları canın dan bezdiren tarımı mahveden çevreyi kirleten bir olay yaşanmadı dilek ve eskimalatya perişan idareci yok zaten insanlar çaresiz koskoca malatya ovası ölmüş vaziyette bu kirliliğe katkı sağlayan en şerefsiz insandır onları buradan insanın anlayacağı dilden kınıyorum buna sessiz kalanlarıda
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    BELEDİYE NEREDESİN. MALATYA YI BU ATIK SULARDAN TEMİZLEMEDİĞİN SÜRECE GÖREVİNİ YAPMIYORSUN DEMEKTİR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (7 yıl önce)
    Değerli haberi yapan arkadaş Üniversite ve TÖTM'nin atık suyu nereye akıyor. Haber yaparmısınız. Basın bunun için vardır. Doğayı mahvedenlerin sonu haraptır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (7 yıl önce)
    Değerli basın hayırdır. Günaydın. Değerli Malatyalılar bu pislik su 15 yıldır pis akıyor. Dilek Eskimalatyanın bir kısmı daha çok yerde yeraltı su tablasını mahvettiler. Kuyulardan zehirli su çıkıyor. Bunun vebali doğayı mahvedenlerin vebali hepinizedir. Görüpte - bilenlerin konuşmayanların sonu haraptır. Bu suyun arıtımını tez olarak çalıştırdım Benim o tesise girişim yasaklandı. Yazıklar olsun. Beyler 20 o su 15 yıldır temizlenmeden akıtılıyor. Neden biliyormusunuz? Kuzey çevre yoluna zemin oluşturmak için. Çıkar için doğayı mahvedenlere lanet olsun. Saygılarımla. Evsel atık su tesisini konuşmak istemiyorum. Beyler lağım atığı gübre olarak kullanılıyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yavuz (7 yıl önce)
    1. OSB'deki boyahanesi olan fabrikaların ön arıtma tesislerinin olması gerekmiyor mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (7 yıl önce)
    Bu haberi Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ihbar kabul etmesi gerekir. Ayrıca, bu suyun kirlettiği tüm köylerdeki muhtarların da bir araya gelip, yıllardır görmezden gelinen bu çevre katliamının durdurulması için gerekli girişimlerde bulunması gerekir. Ali Bey ve Davut Beyi de duyarlılıklarından dolayı tebrik ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • AZİZ (7 yıl önce)
    İşte bu haberciliktir. Ama daha dün yaptığınız haberde bunu sormanız lazımdı. I. OSB’de 8 Firmaya Yer Tahsisi Yapıldı haber metnini resim ile beraber alıp sormadan sorgulamadan haber olarak sunuyorsun. Gelen metine eklemek için neden sormadınız 8 firma bir yıl içinde üretime başlayacak OSB nin ihalesi bile yapılmayan ARITMASI ne zaman faaliyete geçecek diye.
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan (7 yıl önce)
    bende dilekliyim bizim sularımızda osb den gelen pis ve kirli su sebze ve meyvelerimiz hep kurudu ve sulama bittikten sonra sulama kanalları kuruduğunda etrafa çok pis kokular yayılıyor ve haşereler çoğalıyor insan sağlığı vu kadar ucuz değil 90 sanlarda bu sularımız tertemizdi osb pis sularını artık çevreye bırakmsın gerekeni yapsınlar
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (7 yıl önce)
    Ağa babalar para kazanacak diye yıllardır suyun aktığı güzergahtaki insanları canlıları ve topağı zehirlediler. Yeni arıtma yatılar sözde yine aynı. Bu insanların sesini duyan yok mu? Yetkililer lütfen serzenişleri üzerinize alın...
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulkadir (7 yıl önce)
    En alttaki fotoğraf kadar temizliği ve pisliği anlatan bir fotoğraf görmedim hayatımda.
    0
    0
    Yanıtla