SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnsanlık Tarihi İle Özdeş"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:03:23
A- A+ PAYLAŞ

Bu yıl 5’incisi düzenlenen “Melita'dan Battalgazi’ye Tarih-Arkeoloji-Kültür-Sanat Günleri, 5. Uluslararası Kervansaray Buluşması” başladı. 

Battalgazi ilçesi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda yapılan etkinliğe; Malatya Valisi Vasip Şahin, AKP milletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Cemal Akın, AKP Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Akşit, eski milletvekili Galip Demirel, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Battalgazi Kaymakamı Asalet Karabulut, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, ilçe ve belde belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı.

Sema, semah ve halk oyunları ekibinin ayrı ayrı gösterileri ile başlayan programda konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Battalgazi, insanlık tarihi ile özdeşmiş ve 9 bin yıl önceki tarihi geçmişinde insanlık tarihinin öncülüğünü yapmış bir ilçedir. Bir yerin kaderi nasıl başlarsa öyle gidiyor. Anadolu’da ilk yukarı Mezopotamya’da ilk insanlığın yaşadığı ve ilk insanlık medeniyetinin başladığı yer olarak karşımıza çıkıyor. Aslantepe’de yapılan kazılarda da insan tarihinde ilk yerleşik hayatın ilk bürokrasi hayatın ve ilk devlet hayatının yaşandığı yer olarak karşımıza çıkıyor. Battalgazi ilçesi insanlık tarihinde önemli bir yere sahiptir. Malatya’nın bu tarihini açığa çıkarma durumunda olan ve Aslantepe'de kazı çalışması yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, "Bir ilçe belediyesinin bütün bu çalışmalarını bütün bu gayretlerini yaptıktan sonra ve bunları bağımsız bir kuruluşun denetimine açarak onlar tarafından da denetlenmesini ve bu başarının tescil edilmesini ortaya koymak çok ciddi bir medeni cesarettir" şeklinde konuştu.

Kaymakam Asalet Karabulut da, "Battalgazi Kaymakamlığımız belediye ile işbirliği içerisinde Battalgazi ilçemiz en iyi şekilde hizmet almıştır ve bundan sonra da en iyi şekilde hizmet alacaktır" diye konuştu.

"Geçmişimiz ile geleceğimiz arasında bağları koparmaya çalışan bizden evvelki dönemlerde ihmal edilmiş olan, medeniyetlerin merkezi olan Battalgazi ilçemizin ihya edilmesi noktasında 2002 yıllarından bugüne kadar ciddi çalışmalar yapıldı" diyen Milletvekili Şahin, "1928 yılında kurulan ve 1928 yılından bugüne kadar isimlerini tek tek sayamayacağım onlarca büyüklerimizin bu bölgede yapmış oldukları belediye başkanlığı zamanlarında hepsi mutlaka kendi dönemlerinde ayrı ayrı bu bölgeye katma değer sağlamışlardır. İktidara geldiğimiz 2002 yılından bugüne kadar onlarca tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı" ifadelerini kullandı.

AKP Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, "Medeniyet bilincinin sadece doğduğu değil aynı zamanda yayıldığı coğrafyanın en zengin kültürel miraslara sahip olan Battalgazi ilçemizde bulunmak çok anlamlı. Kuruluşunun milattan önce 7 binli yıllara dayandığı, adını kahraman Battal Gazi’den alan birçok kahramanın yetiştiği ve kahramanlık destanlarının yazıldığı bir yerdir. En önemlisi ise dini, kültürel ve tarihi emanetlere sahip bir yerdir. Kültürel miraslarımızın korunması, tanıtımı ve gelecek nesillere aktarılması anlamında son derece önemli bir sorumluluk taşıyor" dedi.

Vali Vasip Şahin ise şu ifadelere yer verdi: 

"Bir millet ya da bir devlet yerin üstüne yatırım yaptığı kadar yerin altına da yatırım yaparsa istikbale emin adımlarla yürür. Yerin üstünü imar ettiğinizde estetik anlamda birçok güzellikler oluşturursunuz. Ama yerin altına yaptığınız yatırımlarla da o mevcut insanlarınızı istikbale taşırsınız. Dolayısıyla meslek hayatımda eğitimin, kültürün alt yapı yatırımları ile üst yapı yatırımları ile mutlaka birlikte ve paralele yürümesi gerekmektedir. Battalgazi ilçesi gerçekten alt yapısını toprağın altını deşeliyor, araştırıyor, ortaya çıkarıyor ve bugünkü nesli geçmişi ile buluşturuyor. Bugün içinde bulunduğumuz bu mekan bu anlamda bugünkü nesle tarihini öğrettiği gibi bedii sanatları da enjekte etmektedir."

Konuşmaların ardından Aslantepe höyüğündeki kazı çalışmalarında görev alan Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, Doç. Dr. Mario Bianca Danna ve Prof. Dr. Gian Mario Di Nocera’ya "Fahri Hemşehrilik Berat Ödülü" verildi. Törende TSE tarafından, Battalgazi Belediyesi'ne TSE İSO 9001 ödülü de verildi.

"Melita'dan Battalgazi’ye Tarih-Arkeoloji-Kültür-Sanat Günleri, 5. Uluslararası Kervansaray Buluşması"nda sünnet olan çocuklara ise çeşitli hediyeler verildi.

Daha sonra protokolün katılımıyla Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda bulunan sergi açılırken, açılıştan sonra Prof. Dr. Adnan Turani kısa bir bilgilendirme semineri düzenledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız