SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İnsanlık Tarihiyle Başladı'

A- A+ PAYLAŞ

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Malatya Halk Eğitim Merkezi'nde bir program düzenlendi.

Programa Vali Ulvi Saran, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Alaeddin Tamer Büyükkantarcıoğlu, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ceyhun Ceylan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, Belediyesi Başkan Yardımcısı Vekili Abuzer Kabakaş ve Milli Eğitim İl Müdürü Mehmet Bulut'un yanı sıra askeri ve mülki erkan ile öğretmenler katıldı. Programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Öğretmen Marşı okundu. Daha sonra stajyer öğretmenlerin yemin töreni gerçekleştirildi. Milli Eğitim İl Müdürü Mehmet Bulut, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Bulut, "Bugünü önemli kılan şey öğretmenin üstlendiği misyondur. Bunun önemine bileyen 24 Kasım 1981 yılından beri her yıl bugünü öğretmenler günü olarak kutlamaktayız. Öğretmenlik mesleği insanlık tarihiyle başlar ve dünya durdukça devam eder" dedi.

Genç Öğretmenler adına bir konuşma yapan İnönü İlköğretim Okulu Öğretmenleri'nden Gülhan Gaye Erdemir de, "Öğretmen, öğretme işini görev edinen kişidir. Öğretmen, insana saygın, değerli ve mutlu yaşamayı öğretendir. Öğretmen, sayılmayı, saymayı, var olmayı, ayakta kalmayı insana belletendir. Öğretmen, çocukların geleceğini gösterendir" ifadelerini kullandı.

Emekli Öğretmenler adına bir konuşma yapan Saadet Deniz ise, "Nereye baksak insan mimarı öğretmenleri görürüz ve biliriz ki öğretmenler, özgürlüğün yağmuru, geleceğin ana çizgisi, suda göz halkasıdır fırtına öncesi. Öyle bir fırtına ki, arkasında güneş doğar" diye konuştu.

Programda, emekli olan öğretmenlere hizmet şeref belgeleri takdim edildi. Vali Ulvi Saran, emekli öğretmenlere hizmet şeref belgelerini verdi.

Öte yandan öğretmen konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

Program, Abdülkadir Eriş Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencilerinin seslendirdiği türkü ve şarkılarla sona erdi.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ'NDE..
İnönü Üniversitesi Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlanan Öğretmenler Günü kutlama programına Doç. Dr. Hasan Arapgirlioğlu’nun yönettiği İnönü Üniversitesi Gençlik Korosu tarafından seslendirilen müzik dinletisi ve ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şişman’ın sunduğu “Eğitimde Değerler Krizi ve Öğretmenlik” konulu konferans ile devam edildi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezindeki programa Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Öğretmenler gününü kutlayarak konferansına başlayan Prof. Dr. Mehmet Şişman, öğretmenliğin bir meslek olmanın ötesinde bir sanat olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Eğitimin ne olduğuyla ilgili tek bir tanım vermek mümkün değildir. Şüphesiz çok farklı eğitim felsefeleri tarafından farklı eğitim tanımları yapılmaktadır. Ancak Aristo’dan beri geleneksel anlamda eğitim denildiğinde, erdemli insan yetiştirme sürecinin anlaşıldığını biliyoruz. Bizim kültürümüzde bu kâmil insan, olgun insan yetiştirmek olarak ifade edilir. Çevremizde, toplumumuzda, okullarımızda nelerin olduğuna ve nelerden yakındığımıza baktığımızda, sahip olduğumuz değerlerimizin her geçen gün yok olma eğiliminde olduğuna şahit oluyoruz. Buna karşın yakındığımız bir takım problemler bulunmaktadır. Eğitim denince artık aklımıza bazı sınavlardan elde edilen sınav sonuçları gelmektedir. Oysa esas problem bu değil. Eğitim ile ilgili önceleyeceğimiz daha temel konular bulunmaktadır. Konuyla ilgili bazı istatistikleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Okula gelen öğrencilerin %51’i parçalanmış ailelerden geliyor. Öğretmenlerin de yaklaşık % 40’ı benzer özellikleri taşıyor. Parçalanmış aileler. Toplum olarak nereye gidiyoruz? Bir düşünmemiz gerekiyor.”

Eğitimde kavram ve anlam krizi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Şişman şöyle konuştu: “Talim ve terbiye diye bir kurum vardı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kurumdu. Bunun Türkçe karşılığı eğitim-öğretim kurumudur. Eğitim-öğretim sözcükleri bizde 1950’lerde kullanılmaya başlanılmıştır. Atatürk’ün hiçbir konuşmasında ben eğitim-öğretim sözcüğüne rastlamadım. Talim, terbiye, muallim demiştir. Belki bu kelimeler Arapçadan ödünç alınmış kelimeler ama bunların bizim kültürümüzde farklı ifade ettiği anlamlar vardır. Eğitim, geleneksel anlamda bireylerin ortak değerler etrafında, ortak bir kültür çevresinde bütünleşmesini sağlamaya dönük bir girişimdir. Dünyada ve ülkemizde eğitim giderek bir sosyal kurum olmaktan çıkıyor, bir sektör olarak gelişiyor. Yani eğitim alınıp satılan bir meta, piyasası olan, bedeli olan ve bunu talep edenlerin belirli bir ücret ödeyerek buna katlanmaları gereken bir şey olarak algılanmaya başlandı. Eğitim sisteminde, sosyal bir kurum olarak eğitim anlayışıyla, bir sektör olarak eğitim anlayışının ikilem olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Tabi bu süreçte öğretmende söz konusu sektörün bir temsilcisi olarak, bir meslek elemanı olarak görevini belli bir ücret mukabilinde yapan bir mekanizma olarak algılanmaya başlanmıştır.”

Değer eğitimi ve sürdürülebilir eğitim konusuna da değinen Prof. Dr. Mehmet Şişman, “ Değerler insanlığın evrensel sorunlarından birisidir. Felsefenin temel tartışma alanlarından olmuştur. İnsan, değer üreten ve hayatını da üretmiş olduğu bu değerlere göre düzenleyen bir varlıktır. Değerler olmaksızın bir yaşam bir toplum düşünülemez. Her toplumun, her bireyin bir takım değerleri olmak zorundadır.
Günümüzde yaşanan temel sorun geleneksel, modern ve postmodern olarak ifade edilen, toplumların dayanmış olduğu değerler arasında yer almaktadır. Tabi Türkiye geleneksel toplum olmaktan modern toplum olmaya doğru yol almaktadır. Modern toplumlarda yaşanan insani ve sosyal problemlerin çoğu, anlam ve değerlerle ilgilidir. Eğitimin ve okulun asli işlevi, erdemli insan yetiştirme, erdemli toplum inşa etmedir. Okulun anlam dünyasını yeniden inşa etmek, “öğrenci merkezli eğitim” den “insan merkezli bir eğitim” e geçmek temel amaç olmalıdır. Eğitim sisteminden beklenen, çok bilen insanlardan çok, iyi karakterli ve erdemli insanlar yetiştirmektir” şeklinde konuştu.

YEMEK..
Bu arada Vali Ulvi Saran, öğretmenlerin hayatın her safhasında bulunduğunu söyledi.

Fırat İlköğretim Okulu Okul-Aile Birliği tarafından, okul idarecilerine, öğretmenlere ve velilere Yeşil Elma Lokantası'nda 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bir yemek verdi. Yemeğe Vali Ulvi Saran, Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Eleman, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Bayram Yumrutepe ile çok sayıda davetli katıldı.

Vali Ulvi Saran, yaptığı konuşmada, "Hayatımızın her safhasında bizlerle birlikte olan, çocukluğumuzda ve gençliğimizde bizlerle, orta yaş hayatımızda çocuklarımızla, emeklilik hayatımızda da torunlarımızla dolayısıyla hayatımızın her aşamasında bizlerle olan öğretmenlerimizle birlikte olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. İnsanın yetişmesinde sonsuz çaba harcayan öğretmenlerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Tüm öğretmenlerimize hayat boyu mutluluklar diliyorum. Hiç bir zaman gönüllerimizden silinmeyeceklerinin bilincinde olmalarını istiyorum" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız